Yağsız lor peyniri, herkes tarafından sevilerek tüketilen, kıvamlı, lezzetli, koyun, keçi ve inek sütünden yapılabilen, taze olarak tüketime uygun bir peynir çeşididir. Aynı zamanda tuzlu ve tuzsuz olarak üretilebilme seçenekleri vardır. En iyi, besleyici ve kaliteli olan yağsız lor peyniri, kaşar peyniri yapımında kullanılan peynir altı suyundan yapılan çeşididir. Yağsız lor peyniri çok fazla tüketilen bir peynir çeşidi olup, özellikle sebzelerin ve beyaz etin yanında tüketilmektedir. İçerisine çeşitli baharatlar ve zeytinyağı eklenerek lezzeti daha fazla arttırılarak tüketilmektedir. Yağsız lor peyniri hakkında birçok araştırma yapılmış olup, lezzeti yanında diğer peynirlere göre daha sağlıklı olduğu kanıtlanmıştır. Yağsız Lor Peyniri Nasıl Yapılır? 2 kilogram sütü ocak üzerinde orta ateşte kaynatın. Süt kaynamaya başlayınca içerisine bir adet limon sıkın veya bir çay bardağı sirke dökün. Sirke veya limonu döktükten sonra sütü kaynatmaya devam edin. Kesilen süt kaynadıkça suyundan ayrılarak toplanmaya başlayacaktır. 6 veya 7 dakika daha kısık ateşte kaynattıktan sonra altını kapatarak soğutmaya bırakın. Daha sonra temiz bir tülbent yardımı ile süzün. Tamamen süzüldüğü zaman lor peyniriniz hazır. Yiyeceğiniz kadar yağsız lor peynirini kullanabilirsiniz veya geri kalanını derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Yağsız Lor Peynirinin Faydaları Nelerdir?
Yağsız Lor Peynirinin İçerdiği Besinler Nelerdir? Yüksek oranda protein içermektedir. Ayrıca birçok mineral ve vitaminler bakımından oldukça zengin bir besindir. Özellikle A vitamini, B2 vitamini ve B12 vitaminlerini içerisinde bol miktarda bulundurmaktadır. Yağ oranı oldukça düşüktür. Omega 3, omega 6 yağ asitleri, fosfor, çinko, kalsiyum ve selenyum minerallerini bulundurmaktadır. Zayıflamak isteyen kişilerin diyet listelerine belli miktarlarda lor peynirini eklemek veya diğer peynirlerin yerine koymak kilo vermeye yardımcı olacaktır. Günlük olarak ihtiyaç duyulan protein miktarı diğer sebzelerden karşılanamayacağı için kas kaybı problemleri yaşanabilmektedir. Vejetaryen kişiler özellikle sofralarından yağsız lor peynirini eksik etmemeleri gerekir. |
Anıl
22 Temmuz 2024 PazartesiPeki yağsız lor peynirini derin dondurucuda sakladığımda lezzetinde bir değişiklik olur mu?
Cevap yazAdmin
22 Temmuz 2024 PazartesiMerhaba Anıl,
Yağsız lor peynirini derin dondurucuda saklamak genellikle lezzetinde belirgin bir değişikliğe neden olmaz. Ancak, peynirin dokusunda hafif bir farklılık hissedebilirsin. Dondurulmuş peynir çözüldüğünde biraz daha kuru ve kırılgan hale gelebilir. Bu nedenle, lor peynirini çözdürdükten sonra salata veya yemeklerde kullanmak yerine pişirilerek tüketmek daha iyi bir sonuç verebilir. Dondurma işlemi peynirin raf ömrünü uzatır, bu yüzden uzun süre saklamak istiyorsan iyi bir yöntemdir.