Peynir Şekeri Peynir şekeri denilince ilk olarak akla Mevlana şekeri gelir. Mevlana şekeri, bembeyaz, pamuk gibi tatlı küçük parça şekerlerdir. Peynir şekerinin özellikle ilk bulunduğu yer Konya'dır. Mevlana şenliklerinde dağıtılan peynir şekerleri, Mevlana ismiyle özdeşleşmiştir. Bu nedenle satış rakamları oldukça yüksektir. Mevlana şenlikleri döneminde bu satışlar maksimum seviyeye çıkar. Eşsiz tadı ve ağızda dağılan kıvamıyla küçük büyük herkesin severek tükettiği peynir şekeridir. Peynir şekeri, Konya şekeri, Mevlana şekeri ve Akide şekeri olarak da bilinir. Bu şeker, ilk olarak Ahmet Kozakoğlu tarafından 1950'li yıllarda uzun uğraşlar sonucu bulunmuş ve şekillendirilmiştir. O yıllarda Konya şekerine "ölü şekeri" denmiş, zamanla ismi ve tadı değişmiştir. Şekerin farklı tarifleri ortaya çıkmıştır. Peynir şekerleri zamanla kakaolu, limonlu gibi çeşitli aromalarla üretilmiştir. Bu şekerin yapımı kolay gibi görünse de bazı zorlukları vardır. İlk zamanlarda sadece şeker ve limon tozundan yapılan bu şeker çeşidi iyice pişirilerek beyaz rengini alması sağlanırdı. Daha sonra uzun şeritler halinde soğutularak makasla kesilirdi. Konyalılar genelde peynir şekerlerini cenaze günlerinde misafirlerine ikram ederler. Normal zamanlarda ise şekeri taze yufka içine ufalayarak dürüm yaparak ara öğün olarak tüketirler. Zaman geçtikçe peynir şekeri, turistlere Konya hatırası olarak ikram edilmiştir. İnsanlar şehir dışına gezmeye veya misafirliğe gittiklerinde yanlarında mutlaka peynir şekeri hediye olarak götürürler. Peynir Şekerinin ve Konya Şekerinin Yapılışı Nasıldır? Peynir şekeri, beyaz, tatlı ve küçük asimetrik şekillerdedir. Peynir şekeri eskiden kelle şekeri olarak bilinirdi. Ancak son zamanlarda bu fark ortadan kaldırıldı ve kelle şekeri, kesme şeker olarak bilinirken, peynir şekeri ise Konya şekeri veya Mevlana şekeri olarak adlandırılmaya başlandı. Son derece kaliteli olan şekerler, alınız havanda dövülerek odun ateşinde bakır kazanlarda eritilip oluşabilir. Bu pişirilen şekerler yüksek sıcaklığa dayanabilecek mermerlere dökülür ve soğumaya bırakılır. Soğuma sırasında şeker ağdası, bergamot, gül suyu, limon, portakal ve vişne suyu gibi meyve usareleri katılarak iyice karıştırılır. Daha sonra bu karışıma tarçın, nane, gül gibi aromalar ilave edilir. Ardından susam, ceviz gibi kuruyemişler katılarak farklı tatlar ve görünümlerde peynir şekeri yapılır. Bir seferde 100 ya da 250 kilo peynir şekeri yapılabilir. Bir kazan tam olarak 17 kilo malzeme alır ve her bir kazana farklı renk boyası katılarak renkli şekerler elde edilir. Odun ateşi ile iyice kaynatılıp şeker taşa dönüşene kadar karıştırılır ve daha sonra şekerler için özel imal edilen makinalarda kesilerek tenekelere doldurulup bakkallara ve toptancılara dağıtılır. |