Hatay Peyniri Yapılışı
12 Temmuz 2024

Hatay Peyniri Yapılışı

Hatay denilince akla ilk gelen künefe, künefe denilince de akla gelen Hatay peyniri, yöresel peynirlerimizden biridir. Geleneksel bir peynir olan Hatay peyniri, fabrika kalitesinde üretilmediği için belli bir standarda sahip değildir. Yerel peynirlere gereken özenin gösterilerek üretim konusunda yeni değerler yaratılması oldukça önemlidir ve Hatay peyniri de bu peynir grupları arasındadır. Hatay peynirinde fermentasyon süreci göz kararı ile yapılır ve basit bir sündürme testi ile peynirin elastikiyeti belirlenir. Bu durum, üretilen Hatay peynirinin pH ve asitlilik değerlerinde farklılıklara neden olmaktadır. Yapılan işlemlerde yeterli standardın olmaması, Hatay peynirinin hak ettiği yere gelmesini engelleyen en büyük etmendir.

Hatay Peyniri Yapılışı ve Özellikleri

Hatay peyniri, künefenin ana malzemesi olup bu güzel tatlıya ayrıcalık kazandıran bir peynir türüdür. Bu özelliğinden dolayı Hatay peyniri, künefe peyniri ismi ile de bilinmektedir. Üretiminde inek sütü kullanılan bu peynir türü, inekler sağıldıktan sonra süt sıcaklığını kaybetmeden ve hiç bekletilmeden kullanılır. Yaz aylarında sağım sıcaklığı uygunken, kış aylarında süt 35 dereceye kadar tekrar ısıtılır. İçerisine peynir mayası (Rennin) eklenen süt, yaklaşık 2 saat boyunca pıhtılaşma sağlanması için bekletilir. Elde edilen pıhtılar, büyük bir kepçe yardımıyla peynir altı suyu kalacak şekilde alınır. Temiz bir tülbent arasına alınan pıhtı, gevşek bırakılarak suyun iyice ayrışması sağlanır. 1 saat kadar suyun süzülmesi beklendikten sonra tülbentin ağzı sıkıca bağlanır. Yaklaşık 30-40 dakika sonra tüm suyundan arınan Hatay peyniri, büyük parçalar halinde kesilir. ޞayet mevsim yaz ise oda sıcaklığında 6 saat kadar, kış mevsimi ise buzdolabında 4 derecede 12-24 saat boyunca fermente edilmeye bırakılır.

Fermente edilen Hatay peyniri, sünme testine tabi tutulur. Bu test, kaynamış suya atılan bir miktar peynirin el ile çekilerek sündürülmesi ile yapılır. Bu şekilde elde edilen Hatay peyniri, taze olarak kullanıldığında künefe için idealdir.

Hatay peyniri, elde edilmiş olan peynire haşlama uygulanması halinde dil veya sünme peynir olarak da kullanılabilir. Hatay peynirinin değişik şart ve sürelerde muhafaza edilmesi ve yapımından sonuna kadar belli standart özellikler içermemesi, asitlik derecesinde belirgin farklılıklara neden olabilir. Hatay peyniri, protein içeriği açısından oldukça zengindir ve ortalama %20 protein içerir.

Hatay peyniri, Hatay ilimiz için önemli bir ekonomik değer olmasına rağmen, hijyenik olmayan şartlarda üretim ve satış ambalajlama konuları, kalite kontrol eksikliği bu peynir türünü olumsuz yönde etkilemektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Anı

12 Temmuz 2024 Cuma

Hatay peynirinin üretimindeki bu standart eksikliği ve hijyen sorunları yüzünden, acaba gerçekten hak ettiği değeri bulabilecek mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Anı, Hatay peynirinin hak ettiği değeri bulabilmesi için üretim standartlarının ve hijyen koşullarının kesinlikle iyileştirilmesi gerekiyor. Bu tür sorunlar, tüketici güvenini olumsuz etkileyebilir ve ürünün piyasadaki konumunu zayıflatabilir. Üreticilerin bu konulara daha fazla dikkat etmeleri ve gerekli düzenlemeleri yapmaları, peynirin kalitesinin artmasına ve dolayısıyla daha geniş bir kitle tarafından tercih edilmesine katkı sağlayacaktır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Peynir Suyu Faydaları Nelerdir?

Peynir Suyu Faydaları Nelerdir?

Basma Peynir Nasıl Yapılır?

Basma Peynir Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

1 Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

1 Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

Kaynamış Sütten Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Kaynamış Sütten Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Beyaz Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Küflü Peynirin Faydaları Nelerdir?

Küflü Peynirin Faydaları Nelerdir?

Diyet Peynir Saklama Koşulları

Diyet Peynir Saklama Koşulları

Güncel

Çıtır Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yoğurttan Peynir Yapımı Nasıldır?

Yoğurttan Peynir Yapımı Nasıldır?

Evde Lor Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Evde Lor Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Salata Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Salata Tarifi ve Malzemeleri

Az tuzlu Peynir Özellikleri

Az tuzlu Peynir Özellikleri

Erzurum Peyniri Türleri

Erzurum Peyniri Türleri

Lor Peyniri Besin Değeri Kaçtır?

Lor Peyniri Besin Değeri Kaçtır?

Tel Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Tel Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Tost Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Tost Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Sütaş Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Sütaş Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Peynir Altı Suyu Faydaları Nelerdir?

Peynir Altı Suyu Faydaları Nelerdir?

Peynir Nasıl Mayalanır?

Peynir Nasıl Mayalanır?

Bebekler İçin Peynir Yapımı

Bebekler İçin Peynir Yapımı

Eritme Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Eritme Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Türkiye'de Tüketilen Peynir Türleri Hangileridir?

Türkiye'de Tüketilen Peynir Türleri Hangileridir?

Simit Peynir Nasıl Tüketilir?

Simit Peynir Nasıl Tüketilir?

Ezine Peyniri Özellikleri Nelerdir?

Ezine Peyniri Özellikleri Nelerdir?

Tuzsuz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Tuzsuz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Edirne Peyniri Yapılışı

Edirne Peyniri Yapılışı

Sirke ile Peynir Yapı mı?

Sirke ile Peynir Yapı mı?

Kars Peyniri Çeşitleri Nelerdir?

Kars Peyniri Çeşitleri Nelerdir?

Evde Mayalı Peynir Nasıl Yapılır?

Evde Mayalı Peynir Nasıl Yapılır?

Parmesan Peyniri Nasıl Yapılır?

Parmesan Peyniri Nasıl Yapılır?

1 Dilim Peynir Kaç Kalori?dir?

1 Dilim Peynir Kaç Kalori?dir?

Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Peynir Salamurası Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Salamurası Tarifi ve Malzemeleri

Erzincan Tulum Peyniri Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Erzincan Tulum Peyniri Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?