Labne Peyniri Nedir? Labne peyniri, kahvaltılarda çok fazla tüketilen ve çocukların severek yediği bir peynir çeşididir. Türk kahvaltı sofralarında peynir olmazsa olmazlardandır. Labne peyniri, çoğunlukla kahvaltılarda tüketilmesinin yanı sıra pasta yapımında da sıkça kullanılmaktadır. Labne peynirinin evde yapımı oldukça kolay ve pratiktir. Evde labne peyniri yapmak, hem doğal olması açısından hem de içerisinde hangi maddelerin bulunduğunun bilinmesi açısından oldukça faydalıdır. Bu sayede ailenizin gönül rahatlığı ile tüketmesini sağlayabilirsiniz. Labne Peynirinin Faydaları Sağlıklı dişler ve kemik gelişimi için kalsiyum mutlaka gereklidir. Peynir, kalsiyum ve protein deposudur. Eğer gelişme çağında olan çocuğunuz süt ve süt ürünlerini tüketmiyorsa, her gün peynir tüketmesi gerekir. Kemiklerde depolanan kalsiyum, kişinin genç yaşlarından itibaren birikip, tüm yaşamı boyunca kullanılmaktadır. Ayrıca peynir, iyi bir protein ve folik asit kaynağıdır. Bunların yanında A, B ve D vitaminleri açısından da çok zengin bir besindir. Labne Peyniri Tarifi İçin Gerekli Malzemeler
Labne Peyniri Nasıl Yapılır? İlk önce günlük sütü ocak üzerinde orta ateşte kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra üç veya dört dakika daha kaynatın. Süt kaynadıktan sonra taşmamasına dikkat edin. Daha sonra kaynamış sütü ocak üzerinden alıp, bir kenarda ılımaya bırakın. Sütün sıcaklığı yaklaşık 35 veya 40 derece oluncaya kadar ılıtın. Ayrıca beyaz peynirin de sıcaklığı oda sıcaklığında olmalıdır. Beyaz peyniri buzdolabından alıp kullanmamanız gerekir. Beyaz peyniri bir cam kase içinde bir çatal yardımı ile güzelce ezin ve üzerine yarım su bardağı süt ilave ederek, güzelce karıştırın. Bu hazırladığınız mayayı daha sonra ılımaya bırakılan süt içerisine ilave ederek, iyice karıştırın. Böylece süt mayalanmış olur. Mayaladığınız bu sütü ılık bir ortamda bekletmeniz gerekmektedir. Ancak sakın soba üzerine veya kalorifer üzerine sütü kesinlikle bırakmayınız. Kalın bir örtü veya battaniye ile sütü güzelce sardıktan sonra ılık bir ortamda mayalanmaya bırakın. Bu işlemi eğer akşam yaparsanız, sabaha kadar labne peyniri mayalanmış olacaktır. Çünkü peynir mayalanma süreci yaklaşık 6 saat sürmektedir. Daha sonra mayalanan peyniri temiz bir bez veya tülbent yardımı ile peynir suyunun süzülmesini sağlayarak, yüksek bir yere asın ve bir saat suyunun süzülmesini bekleyin. Süzülen bu suyun altına bir kap koyabilirsiniz, çünkü bu su peynir altı suyu olarak isimlendirilmektedir. Peynir altı suyu birçok işlemde kullanılabilmektedir. Örneğin, dondurma yapımında kullanabilirsiniz. Bir saat süzülme işlemi gerçekleştikten sonra labne peyniri hazırdır. Hazırlanan labne peynirini daha sonra cam kavanozda, buzdolabında saklayabilirsiniz. Labne Peyniri ile Yapılabilecek Tarifler Labne peyniri ile birçok lezzetli tarif yapabilirsiniz. İşte birkaç öneri:
Bunların yanı sıra, labne peynirini tatlılarda, keklerde ve kurabiyelerde de kullanabilirsiniz. Labne peyniri ile yapılan tarifler, hem lezzetli hem de sağlıklıdır. |
Parskan
05 Nisan 2024 CumaMerhaba. Ben peyniri çok seven bir kişiyim. Bu yüzden peynir çeşitlerinden olan ve son yıllarda ortaya çıkan labne peyniri benim çok önemlidir. bazen marketlerden aldığım labne her ne kadar lezzetli olsa da içim rahat değildir. Çünkü içerisine katkısı al maddeler katarlar. O yüzden evde labne peyniri yapmak mümkün müdür?
Cevap yazAdmin
05 Nisan 2024 CumaMerhaba Parskan,
Evde labne peyniri yapmak elbette mümkündür ve oldukça kolaydır. Bu sayede içerisine ne konduğunu bilerek, katkısız ve doğal bir labne peyniri elde edebilirsiniz. İşte basit bir tarif:
Gerekli malzemeler:
- 1 litre tam yağlı süt
- 1 yemek kaşığı yoğurt (mayalama için)
- Tuz (isteğe bağlı)
Yapılışı:
1. Sütü bir tencereye koyun ve kaynatın. Kaynadıktan sonra sütü oda sıcaklığına gelene kadar soğutun.
2. Oda sıcaklığına gelen süte yoğurdu ekleyin ve iyice karıştırın.
3. Karışımı temiz bir tülbent veya ince bir bez ile örtün ve ılık bir yerde 8-10 saat kadar mayalanmaya bırakın.
4. Mayalanan sütü tülbent ile süzün ve fazla suyunu atın. Bu işlem sonucunda labne peyniriniz hazır olacaktır.
5. İsteğe bağlı olarak tuz ekleyebilirsiniz.
Afiyet olsun!