Asırlık bir geçmişe sahip olan peynir, süt ile elde edilen en güzel besinlerden biridir. Geleneksel lezzetler arasında yer alan ve kahvaltı denildiğinde akla ilk gelen şarküteridir. Besin değeri de oldukça yüksek olan peynirin, yapı ve tadı bakımından farklı çok sayıda türü vardır. Lor peyniri de bunlardan biridir. Birçoğumuzun bildiği üzere lor peyniri, kesik sütten elde edilen peynir çeşididir. Bu yüzden adına süt kesiği diyenler de vardır. Hafif bir peynir olan lor peyniri, ister kahvaltıda ister böreklerde kullanılabilir. Ayrıca kek ve poğaça için de gayet uygun bir seçenektir. Tuz oranının az olması itibariyle yaygın olarak tüketilen peynirler arasında bulunmaktadır. Lor peyniri, peynir türleri arasında en besleyici olanı olarak kabul edilmektedir. İçinde yüksek miktarda kalsiyum ve protein bulunur. Bunun dışında, bünyesinde peynir altı suyu bulundurması, sporcular için tercih edilen peynir olmasını sağlamıştır. Bu faydalı protein, kas ve kemik sağlığı için çok önemlidir. Lor peyniri evde kolaylıkla yapabileceğiniz basit bir peynirdir. Fakat lor peynirini, farklı yöntemlerle üretebilen pek çok kişi vardır. Ama bütün tarifler hemen hemen birbirinin aynısıdır. Evde Lor Peynir Yapımı İçin Malzemeler
Evde Lor Peynir Nasıl Yapılır? Geniş bir tencereye sütünüzü koyunuz. Yalnız burada iki önemli noktaya dikkat etmelisiniz. Birincisi, sütünüz mutlaka günlük taze süt olmalı. İkincisi ise sütünüzü koymadan önce tencerenizi su ile çalkalayınız ki süt kaynamaya başladığında tencerenin dibine yapışmasın. Şimdi evde lor peyniri yapımına devam edebiliriz. Tencereye koyduğunuz sütü kaynaması için ocağa alın. Sütünüz köpürmeye başladığında limon suyunuzu içine ilave edin. Sütün kesilmeye başladığını göreceksiniz. Bu arada limon suyu yerine; içerdikleri asitten dolayı yoğurt veya sirke kullananlar da vardır. Bunlar da sütün kesilmesini sağlayan malzemelerdir. Kesilen sütünüzü nazikçe karıştırınız. Üst yüzeyde oluşan lor peynirinizi temiz tülbentte ya da süzgeçte süzünüz. Sıcak haldeyken damak tadınıza göre tuz ekleyebilirsiniz. Dilim dilim olsun isterseniz lor peynirinizi sıkıştırıp üzerine ağırlık koyabilirsiniz. Ayrıca tencerede geriye kalan peynir altı suyunu da çorbalarda kullanarak değerlendirebilirsiniz, zira çok faydalıdır. Yaklaşık bir kiloya yakın elde edeceğiniz lor peyniri afiyet olsun. Ekstra Bilgiler ve İpuçları Lor peynirini daha aromatik bir hale getirmek isterseniz, yapım aşamasında içerisine çeşitli baharatlar ekleyebilirsiniz. Kekik, karabiber ya da pul biber gibi baharatlar lor peynirine güzel bir aroma katabilir. Ayrıca, lor peyniri yaparken peynir altı suyunu kesinlikle ziyan etmeyin. Bu su, hem lezzetli hem de oldukça besleyicidir ve çorbalardan ekmek yapımına kadar birçok alanda kullanılabilir. Lor peynirini buzdolabında muhafaza ederek birkaç gün içinde tüketmelisiniz, bu sayede tazeliğini ve lezzetini koruyacaktır. |