Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır Beyaz peynir, inek veya koyun sütünden mayalanarak yapılan, kahvaltı sofralarının vazgeçilmez bir besinidir. Tam, orta ve az yağlı gibi çeşitleri bulunur. Peynirde asıl önemli olan lezzet, hem sağlık açısından hem de tat bakımından önemlidir. Peynirin homojen ve güzel olması için sütün temiz olmasına dikkat etmeliyiz. Günümüzde, farklı tatlar ve lezzetler arayışında olan birçok ev hanımı, kendi peynirlerini yapmayı tercih etmektedir. Sütün içerisinde bulunan protein, kalsiyum ve potasyum gibi besin maddeleri, kemik ve diş sağlığına çok faydalıdır ve aynı zamanda cildimize parlaklık verir. Çocuklara süt içirmek zor olabilir, ancak peynir yedirmek daha kolaydır. Evde taze ve sağlıklı peynir yaparak, çocuklarımıza alternatif bir besin sunabiliriz. İşte, evde kolayca yapabileceğiniz taze beyaz peynir tarifi. Evde Beyaz Peynir Yapmak İçin Gerekli Malzemeler
Süt, ocağın üzerine alınarak ısınmaya bırakılır. Sütün sıcaklığı serçe parmağının ucuyla kontrol edilerek mayalanacak ısıya geldiğinde, 1 yemek kaşığı sıvı peynir mayası ilave edilerek karıştırılır. Bu işlemden sonra süt, hemen aktive olup kesilmeye başlar ve yeşil su yüzeye çıkmaya başlar. Tencere sarılarak minimum 2-3 saat, maksimum 5-6 saat dinlendirilir. Dinlendirme süresi sonunda, kevgir veya süzgeç yardımıyla süzme torbasına boşaltılıp ağzı sıkıca bağlanarak süzülür. Üzerine ağırlık konularak içindeki tüm sıvının akması sağlanır. Süzülen peynir dilimlenerek servis edilir. Afiyet olsun. Ek Bilgiler ve İpuçları Evde beyaz peynir yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta bulunmaktadır:
Evde beyaz peynir yapmanın en büyük avantajı, içerisinde katkı maddesi bulunmayan, tamamen doğal ve sağlıklı bir ürün elde etmektir. Ayrıca, peynirin yapım sürecine dahil olmak, mutfakta geçirilen zamanı daha keyifli hale getirir. |
Nâyab
20 Temmuz 2024 CumartesiPeynir yaparken sütü tam olarak hangi sıcaklıkta mayalamalıyız, serçe parmağıyla nasıl kontrol edebilirim?
Cevap yazAdmin
20 Temmuz 2024 CumartesiNâyab, peynir yaparken sütün mayalama sıcaklığı genellikle 30-35 °C civarında olmalıdır. Bu sıcaklıkta süt, mayalanma için en uygun ortamı sağlar. Serçe parmağınızı süte batırdığınızda, süt ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalı; parmağınızı rahatsız etmeyecek bir sıcaklıkta olması gerekir. Bu yöntemle sütün sıcaklığını kabaca kontrol edebilirsiniz, ancak daha kesin bir ölçüm için mutfak termometresi kullanmanızı öneririm.