Peynir Mayası

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peynir mayası bir enzimdir. Günümüzde genellikle peynir mayaları hazır satılmakla beraber eskiye dönüp baktığımızda mayalar buzağıların şirdeninden ve kursağından elde etmişlerdir. İnek, keçi, koyun gibi hayvanların genç yavruları kesilip şirden kısmı çıkartılarak, mukoza kısmı soyulup yağı akıtılarak ve kurutularak elde edilirdi.
Peynir mayası üretim şekilleri;
  • Bitkisel peynir mayası üretimi
  • Mikrobiyal peynir maya üretimi
  • Hayvansal organlardan peynir mayası üretimi
  • Fermantasyon ile üretilen mayalar
  • Asit ile pıhtılaştırma yöntemi peynir maya eldesi
  • Modern yöntemlerle peynir mayası üretimi
Peynir mayası üretiminde bitkisel yöntem ile peynir mayası elde etmek mümkündür. Bir çok bitkinin pıhtılaşma özellikleri vardır. bilim insanları incir sütünü koagüle etmek amaçlı kullanmıştır. Bunların yanında ebegümeci, devedikeni, kapari yaprakları gibi bitkilerde değişik türde peynir yapımında kullanılmıştır. Bitkisel peynir mayasına fermente edilmemiş soya fasulyesinden elde edilen fitik asit yada fermente edilerek elde edilen kimozin de peynir mayası olarak kullanılmıştır. Sebze kökenli mayalar genellikle kaşar ve helal peynir üretiminde kullanılsa da günümüzde yaygınlığını yitirmiştir. Dünya genelinde sebze kökenli peynir mayası üretimi yapan bir sanayi kuruluşu yoktur. Peynir üretiminde hayvansal maya kullanımı da vardır. Hayvansal peynir mayası üretiminde, genellikle geviş getiren hayvanların dördüncü mide dediğimiz abomazumdan (şirden) elde edilmektedir. Midenin bir takım işlemlerden geçirilip kurutulma işlemleri ile elde hazırlanır. Peynir mayası eldesinde mikrobiyal işlemler ile de maya üretilebilmektedir. Rhizomucor michei gibi bazı küflerden proteolitik enzimler üretilmektedir. Bu küfler bir fermentörde üretilir, daha sonra özel olarak konsantre edilir. Küf gelişimi sırasında oluşan yan ürünlerin mayaya bulaşmaması içinde saflaştırma işlemi yapılarak ari tutulur.
Peynir mayası isimleri;
  • Mysecoren peynir mayası
  • Yayla mucoren mayası
  • Mys Fermente peynir mayası
Peynir mayaları ticari olarak birkaç isim altında hazırlanmış, piyasada Mysecoren, mys fermente, yayla Mucaren gibi elde edilişleri farklı peynir mayaları vardır. Mysecoren peynir mayası beş çeşit grupta kuvvetlilik derecesine göre (Mysecoren 200, Mysecoren 200HC, Mysecoren 225, Mysecoren 450, Mysecoren 690) sınıflandırılmıştır. Mysecoren peynir mayası sınıflandırılması, sıvı veya granüllü olmasına göre, kuvvete göre, kimozin/ pepsin oranına göre sınıflandırılmıştır. Yayla mucaren ticari isim altında üretim yapan peynir mayası üretiminde ise iki grup altında satışa sunulmaktadır. Sıvı formda satışı yapılan peynir mayası yayla ticari isimde, granüllü formda satışı yapılan maya ise mucoren ticari isimli marka altında satışı yapılmaktadır. Her iki peynir mayasında Rhizomucor mieheinin suşundan fermantasyon ile elde edilmiş bir protelolitik enzim preperatıdır. Yayla120, Yayla220, Yayla750, Mucoren1400, Mucoren2000, Mucoren2600 gibi çeşitleri mevcuttur. Birde peynir mayalarından ticari olarak üretilen Mys fermente peynir mayası markası vardır. Bu peynir mayası ise saf yüzde yüz kimozin içerir. Mys fermente maya Rekombinant DNA (R-DNA) teknoloji ile Kluyveromyces lactis'in fermantasyonu ile üretilmektedir. Bütün peynir çeşitleri için uygun olan Mys fermente peynir mayası, MYS180, MYS600 ve MYS1800 şeklinde sıvı veya granüllü marka sınıflandırması vardır.
Son Güncelleme : 28.11.2018 01:36:59
Peynir Mayası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Peynir Mayası Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Peynir Mayası"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı, Diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken püf noktalarını çok iyi bilmek gerekir. Yapımı son derece basit ancak bir o kadar dikkat gerek...
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkanlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum, Kars, Iğdır ve Ardahan yöresinin lezzetlerinden bir tanesidir. Daha çok bahçeye kurulan kazanlarda kayn...
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta bazı Avrupa devletlerine kadar yayılmış olan, bir peynir türüdür. Yapım aşaması çok zahmetli olsa da yeme...
Civil Peyniri
Civil Peyniri
Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile beraber salatalarda, soslarda, eriştelerde, çorbalarda gibi. Bu kadar çeşitli olan peynirin çeşitleride oldukça fazladır. Kaşar p...
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünün peynir yapımında kullanılması ile ün kazanan bu süt ürünü geniş bir coğrafyaya ün salmıştır...
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağlı olarak geri kalan bileşimin, yani peynir altı suyunun toz haline getirilmiş şeklidir. Peynir çeş...
Eski Kaşar Peyniri
Eski Kaşar Peyniri
Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri keşfettiği düşünülmektedir. Eski kaşar peynirlerinin üzerinde küf oluşabilir. Eğer içerisinde ...
Kolot Peyniri
Kolot Peyniri
Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karadenizliler bu peyniri farklı şekilde yani eriterek tüketir. Kolot peyniri bazılarının muhlama bazıl...
Van Peyniri
Van Peyniri
Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeşit şifalı ot ile hazırlanır. Van peyniri içerisinde en çok sirimo, mende, sirik, heliz gibi y...
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine peynirleri dilim dilim kesip içine yerleştirerek muhafaza altına alabiliriz. Peynir yapımında t...
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer peynirler gibi marketlerde ambalaj içinde veya açık olarak satışa sunulmaktadır. Fakat evde ...
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzetli ve çok amaçlı çeşitlerinden birisi lor peyniridir. Tatlı lor peyniri, evde yapmaya ve tüke...

 

Peynirli Salata
Evde Sirkeyle Peynir Yapımı
Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır
Mihaliç Peyniri
Peynir Hastalığı
Gouda Peyniri
Deri Peyniri
Otlu Peynir
Erzurum Peyniri
Parmesan Peyniri
Pizza Peyniri
Peynir Mayası
Kaşar Peyniri
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
İsli Peynir
Edam Peyniri
Süzme Peynir
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Peynir Tatlısı
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Erzincan Tulum Peyniri
Civil Peyniri
Van Otlu Peynir
Peynir Altı Suyu Tozu
Eski Kaşar Peyniri
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Popüler İçerik
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak pey...
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanıla...
İsli Peynir
İsli Peynir
İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ...
Edam Peyniri
Edam Peyniri
Edam peyniri: Peynir tabiki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile...
Süzme Peynir
Süzme Peynir
Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biride süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekme...
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baştacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Nisan - 2019