Parmesan Peyniri

Parmesan Peyniri

Parmesan peyniri; özellikle salatalarda, ekmeklerde, et yemeklerinde ve makarnalarda çok fazla kullanılmaktadır. Parmesan peynirinin bundan ortalama 700 yıl önce papazlar tarafından ilk kez üretildiği söylenmektedir. İtalya'nın dışında üretimine şimdiye kadar rastlanmamıştır. Bu yüzden o bölgeye ait bir peynir olup, oldukça pahalı bir peynirdir. Bu sebeple ulaşılması çok kolay bir peynir değildir ve birçok ülkede pahalı, lüks peynir kategorisine girmektedir. Parmesan peyniri, en az 12 ay boyunca bekletilerek yapılmaktadır. Ne kadar çok bekletilmiş ise o kadar çok lezzetinde ve değerinde artış olmaktadır. Bu sürede 24-36 ay arasında değişmektedir. Parmesan peynir yapımı emek, sabır ve tutku istemektedir.

Parmesan peyniri oldukça sert ve açık sarı renklidir. Tamamen doğal olan bu peynir çeşidi çok lezzetli olup, kullanıldığı yemeklere ayrı bir lezzet katmaktadır. Damakta bıraktığı lezzet ve kalitesi bakımından dünyaya mal olmuş bir üne sahiptir. Parmesan peynir üretimi çok uzun sürdüğü için çok sabır gerekmektedir. Ancak bu bekleme süresi parmesan peynirinin o eşsiz lezzetine değmektedir. Aynı zamanda çok besleyici olan bir peynir çeşididir.

Parmesan peyniri nasıl yapılır;

Parmesan peyniri yapımı için inek sütü pastörize olarak kullanılmadan yapılmaktadır. En önemli özelliği parmesan peynirinin taze sütten elde edilmesidir. Peynirin lezzeti sütün elde edilmesinden başlamaktadır. Parmesan peyniri için kullanılan süt için beslenen ineklerin beslenme şekilleri bile çok önemlidir. En kaliteli ve çok lezzetli parmesan peynirleri, yağ oranının diğer mevsimlere göre daha düşük olmasından dolayı ilkbahar ayları en uygun zamanlardır. Çünkü bu mevsimlerde peynir daha kuru ve beyaz renkte olmaktadır. Fakat diğer aylarda üretilen parmesan peynirleri altın sarısı gibi daha koyu renkte olmaktadır. Ayrıca daha aromalı olmaktadır.

1 kilogram parmesan peyniri yapmak için yaklaşık 16 kilogram süt kullanılmaktadır. Yağsız süt elde etmek parmesan peynirinin üretimi için ilk aşamadır. İlk önce sütün yağ oranının azaltılma işlemi yapılmaktadır. Bunun için süt, tül filtrelerden geçirilerek dinlenme tepsilerine yatırılmaktadır. Sütün yağının alınması için 24 saat süt bu tepsilerde bekletilmektedir. Bir gün sonra sütün üzerinde kalın bir yağ ve kaymak tabakası oluşmaktadır. Sütün üzerinde meydana gelen yağ ve kaymak tabakası daha sonra alınmaktadır. Kalan yağsız süt büyük kazanlara alınır.

Yağsız süt, süt kazanlarına alındıktan sonra parmesan peynir yapma işlemi başlamaktadır. Yağı alınan süt ile yeni sağımdan gelmiş yağlı süt, büyük süt kazanlarında tül filtrelerden geçirilerek birleştirilmektedir. Süt kazanları yaklaşık 35 dereceye kadar ısıtılmaktadır. Daha sonra kazanlardaki süt içerisine peynir mayası ilave edilmektedir. İlave edilen peynir mayası sütün içinde hızlıca mayalanma işlemine başlamaktadır. O andan itibaren süt, büyük karıştırıcılar ile 15 dakikalık aralarla toplam bir saat karıştırılmaktadır. Bir saat sonra kazanın içerisinde büyük parçalar halinde kesilmiş süt meydana gelmektedir. Kesilmiş süt parçaları yani peynir parçaları oldukça büyüktür. Bu sebeple peynir parçaları, keten tül yardımı ile kazanlar içerisinden çıkartılır. Daha sonra kalan suyunun da süzülmesi için peynir kaplar içerisinde bekletilir.

Süzme işlemi bittikten sonra kendisine has şekli vermek için çelik kaplara alınmaktadır. Bu çelik kaplarda iki gün daha kesilmiş olan süt bekletilmektedir. İki gün sonunda peynir parmesan peynir şeklini almış olacak.

Son işlem olarak parmesan peyniri yaklaşık 20 gün boyunca tuzlu su tanklarında bekletilmektedir. 20 gün sonra tuzlu su tanklarından çıkartılarak bekletilmek üzere sıcak odalara alınarak terlemeye bırakılır. Bu sıcak odalarda 24 saat bekletilir ve ahşap rafları olan depoya alınır. Depoya alınan parmesan peynirler bir yıl boyunca her hafta küf yapmaması için temizlenmelidir. Parmesan peynirlerinin alt ve üstü temizlenerek, havalandırılması sağlanmaktadır. 24 ay sonunda peynir artık tüketilebilecek durumda olacaktır. Parmesan peyniri ne kadar bekletilirse kalitesi ve lezzeti o kadar artacaktır.
Son Güncelleme : 26.11.2018 18:36:32
Parmesan Peyniri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Parmesan Peyniri Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Parmesan Peyniri"
Sütun mayalanmasından sonra bekleme ve temizlenme işlemine kadar butun tarif hatalıdır. Deneyecek olanların daha çok araştırması tavsiye edilir.
Artisan Peynirci . 03.05.2018
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı, Diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken püf noktalarını çok iyi bilmek gerekir. Yapımı son derece basit ancak bir o kadar dikkat gerek...
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkanlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum, Kars, Iğdır ve Ardahan yöresinin lezzetlerinden bir tanesidir. Daha çok bahçeye kurulan kazanlarda kayn...
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta bazı Avrupa devletlerine kadar yayılmış olan, bir peynir türüdür. Yapım aşaması çok zahmetli olsa da yeme...
Civil Peyniri
Civil Peyniri
Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile beraber salatalarda, soslarda, eriştelerde, çorbalarda gibi. Bu kadar çeşitli olan peynirin çeşitleride oldukça fazladır. Kaşar p...
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünün peynir yapımında kullanılması ile ün kazanan bu süt ürünü geniş bir coğrafyaya ün salmıştır...
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağlı olarak geri kalan bileşimin, yani peynir altı suyunun toz haline getirilmiş şeklidir. Peynir çeş...
Eski Kaşar Peyniri
Eski Kaşar Peyniri
Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri keşfettiği düşünülmektedir. Eski kaşar peynirlerinin üzerinde küf oluşabilir. Eğer içerisinde ...
Kolot Peyniri
Kolot Peyniri
Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karadenizliler bu peyniri farklı şekilde yani eriterek tüketir. Kolot peyniri bazılarının muhlama bazıl...
Van Peyniri
Van Peyniri
Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeşit şifalı ot ile hazırlanır. Van peyniri içerisinde en çok sirimo, mende, sirik, heliz gibi y...
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine peynirleri dilim dilim kesip içine yerleştirerek muhafaza altına alabiliriz. Peynir yapımında t...
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer peynirler gibi marketlerde ambalaj içinde veya açık olarak satışa sunulmaktadır. Fakat evde ...
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzetli ve çok amaçlı çeşitlerinden birisi lor peyniridir. Tatlı lor peyniri, evde yapmaya ve tüke...

 

Peynirli Salata
Evde Sirkeyle Peynir Yapımı
Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır
Mihaliç Peyniri
Peynir Hastalığı
Gouda Peyniri
Deri Peyniri
Otlu Peynir
Erzurum Peyniri
Parmesan Peyniri
Pizza Peyniri
Peynir Mayası
Kaşar Peyniri
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
İsli Peynir
Edam Peyniri
Süzme Peynir
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Peynir Tatlısı
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Erzincan Tulum Peyniri
Civil Peyniri
Van Otlu Peynir
Peynir Altı Suyu Tozu
Eski Kaşar Peyniri
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Popüler İçerik
Peynir Mayası
Peynir Mayası
Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedi...
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak pey...
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanıla...
İsli Peynir
İsli Peynir
İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ...
Edam Peyniri
Edam Peyniri
Edam peyniri: Peynir tabiki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile...
Süzme Peynir
Süzme Peynir
Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biride süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekme...
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baştacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Nisan - 2019