Örgü Peynir Tarifi ve Malzemeleri
27 Haziran 2024

Örgü Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Örgü Peynir

Örgü peynir, görsel açıdan oldukça farklı ve lezzetli bir peynirdir. Örgü peyniri aslında Diyarbakır'ın Karacadağ yöresine ait meşhur bir peynir çeşididir. Diyarbakır ve çevresinde salamura olarak geleneksel yöntemlerle yapılır ve bütün bir yıl boyunca tüketilir. Günümüzde sadece bu bölgelerde değil, tüm market raflarında da bulunabilir. Ancak geleneksel örgü peynirini Diyarbakır'dan alıp yemek daha farklıdır.

Ayrıca örgü peyniri, diğer peynirlerden farkı, salamura olarak olgunlaştırılması ve uzun bir süre saklanabilmesidir. Evde de örgü peyniri yapmak mümkündür, ancak biraz uzun ve zahmetli bir süreç gerektirir.

Örgü Peyniri Yapmak İçin Gerekli Olan Malzemeler

  • 5 litre süt (açık taze süt)
  • 1 çay kaşığı peynir mayası
  • 150 milim ev yoğurdu
  • 1 çay bardağı salamura tuz
  • 5 litre su

Örgü Peyniri Nasıl Yapılır?

Öncelikle örgü peynirini yapmak için sütçüden veya köyden aldığımız sütü büyük bir tencereye koyup ocağın altını yakıyoruz. Yoğurt mayalama kıvamına geldiğinde sütün altını kapatıyoruz. Daha sonra ev yoğurdumuzu çatal yardımı ile pürüzsüz hale gelene kadar çırpıyoruz. Çırptığımız bu karışımı sütün ortasını aralayarak döküyoruz. Daha sonra bir çay kaşığı peynir mayasını dokuz çay kaşığı su ile sulandırıp iyice çırpıyoruz. Hazırladığımız bu mayayı da aynı şekilde sütün ortasını aralayarak döküyoruz ve bir kaşık yardımı ile hafifçe karıştırıyoruz. Son olarak da mayalamış olduğumuz sütün üzerini iyice kapatıyoruz ve ortalama bir saat kadar bu şekilde bekletiyoruz.

Örgü peynirini yapmak için süt yoğurt kıvamına gelmişse, bir kepçe yardımı ile süzgece döküp suyunun süzülmesini sağlıyoruz. Daha sonra bu karışımı avuç içine alıp sıkarak iyice sıkıyoruz. Bu işlemi tüm malzeme bitene kadar tekrarlıyoruz. Diğer yandan da büyük bir tencereye beş litre su ve bir çay bardağı salamura tuz koyup ortalama 40-45 derece sıcaklığa gelene kadar kaynatıyoruz. Daha sonra ısıtılan bu suyun üzerine bir süzgeç yerleştiriyoruz. Yerleştirdiğimiz bu süzgecin içine önceden hazırladığımız örgü peynirlerini portakal büyüklüğünde parçalar halinde tek tek süzgece yerleştirip bir kaşık yardımı ile eziyoruz. Daha sonra eriyen peynirlere örgü şeklini vererek soğuk suya batırıp çıkarıyoruz. Bu işlemi tüm peynirler bitinceye kadar tekrarlıyoruz.

Örgü Peynirinin Faydaları

Örgü peyniri, yüksek kalsiyum ve protein içeriğiyle kemik sağlığı ve kas gelişimi için oldukça faydalıdır. Ayrıca, içerdiği probiyotikler sayesinde sindirim sistemini düzenler ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Örgü peyniri, düşük yağ ve tuz içeriğiyle sağlıklı bir diyetin parçası olabilir.

Örgü Peynirinin Kullanım Alanları

Örgü peyniri, kahvaltılarda, salatalarda, sandviçlerde ve çeşitli yemeklerde kullanılabilir. Farklı tariflerde yaratıcı bir şekilde değerlendirilebilir. Özellikle zeytinyağı ve taze otlarla birlikte sunulduğunda, örgü peynirinin lezzeti daha da öne çıkar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Antep Peyniri Nasıl Yapılır?

Antep Peyniri Nasıl Yapılır?

1 Dilim Peynir Kaç Kalori?dir?

1 Dilim Peynir Kaç Kalori?dir?

Erzurum Peyniri Türleri

Erzurum Peyniri Türleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Lor Peyniri Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Lor Peyniri Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır?

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır?

Peynir Salamurası Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Salamurası Tarifi ve Malzemeleri

Köy Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Köy Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Mıhlama Peyniri Yapımı

Mıhlama Peyniri Yapımı

Güncel

Kıbrıs Peyniri ve Özellikleri Nelerdir?

Kıbrıs Peyniri ve Özellikleri Nelerdir?

Güncel

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Obruk Peyniri Nasıl Yapılır?

Obruk Peyniri Nasıl Yapılır?

Lor Peyniri Besin Değeri Kaçtır?

Lor Peyniri Besin Değeri Kaçtır?

Evde Krem Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Evde Krem Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır?

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır?

Zeytin Peynir Tüketimi

Zeytin Peynir Tüketimi

Gravyer Peyniri Faydaları Nelerdir?

Gravyer Peyniri Faydaları Nelerdir?

Hamburger Peyniri Yapılışı

Hamburger Peyniri Yapılışı

Mozzarella Peyniri Özellikleri

Mozzarella Peyniri Özellikleri

Deri Tulum Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Deri Tulum Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Light Peynir Faydaları Nelerdir?

Light Peynir Faydaları Nelerdir?

Kolot Peyniri Nasıl Yapılır?

Kolot Peyniri Nasıl Yapılır?

Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

Ev Yapımı Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Ev Yapımı Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Evde Mayalı Peynir Nasıl Yapılır?

Evde Mayalı Peynir Nasıl Yapılır?

Fransız Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Fransız Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Lor Peyniri Protein Değeri

Lor Peyniri Protein Değeri

Beyaz Peynir Besin Değeri Kaçtır?

Beyaz Peynir Besin Değeri Kaçtır?

Sirke ile Peynir Yapı mı?

Sirke ile Peynir Yapı mı?

İsviçre Peyniri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

İsviçre Peyniri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Beyaz Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Beyaz Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Abaza Peyniri Ev Yapımı

Abaza Peyniri Ev Yapımı

Fransız Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Fransız Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Teleme Peyniri Nasıl Yapılır?

Teleme Peyniri Nasıl Yapılır?

Şavak Tulum Peyniri Yapımı

Şavak Tulum Peyniri Yapımı

Peynirli Salata Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Salata Tarifi ve Malzemeleri