Künefe Peyniri Nasıl Yapılır?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Künefe Peyniri Nasıl Yapılır?

Künefe peyniri, tuzsuz peynir çeşitlerinden biridir. Künefe Hatay mutfağına ait özel bir lezzeti olan sevilen bir tatlıdır. Bu tatlıya bu lezzeti veren ise künefe peyniridir. Peynirin özelliği tuzsuz olması ve keçi sütüyle yapılıyor olmasıdır. Bazı üreticiler tarafından inek sütüyle de bu peynir yapılsa da aynı lezzeti alamazsınız. Bir de künefede kullanılacak peynirin en fazla iki günlük olması gerekir. Buna uyulmadığı takdirde, künefe ekşi bir tatta olur. Bu tatlıda künefe peyniri dışında bir peynir türü kullanılmaz. Kullanılsa bile aynı lezzette bir künefe elde edilmez. Bu peyniri bazıları dil peynirine benzetebilir. Ancak dil peyniri de künefe peynirinin yerini tutamaz. Künefenin lezzetinin kaynağı bu peynirdir: bu yüzden Hatay dışında bu tatlıyı aynı lezzette yiyemezsiniz. Bunun nedeni sadece tatlıda kullanılan peynirdir. Bu ilin dışında künefe yapacak restoranlarda, aynı lezzeti yakalayabilmek için peynirini özel olarak Hatay'dan dondurulmuş olarak getirirler.

Künefe peyniri nasıl yapılır?

Künefe peynirini yapmak için mümkünse yeni sağılmış keçi sütü kullanın. Bu olmadığı takdirde taze sağılmış inek sütü kullanabilirsiniz. Sütü 35 dereceye kadar ısıtın. İçine peynir mayası ilave ederek, sütün pıhtılaşmasını sağlayın. Sütün böyle jölemsi kıvamda pıhtı yapması için yaklaşık 2 saat kadar beklenmesi gerekir. İçinde mikroorganizma oluşumuna engel olmak içinde pastörizasyon işlemi yapılmalıdır. Daha sonra sütün içindeki kıvamlı pıhtıları kepçe ile keserek bir tülbentin içine alın. Peynirden küçük bir parça alarak kaynar suya atın. Burada eriyip esnemeye başlarsa, künefe peyniri olmuş demektir. Kısa bir süre daha oda sıcaklığında bekleterek peyniri olgunlaştırın. Bu künefe peynirini 2 gün içinde tatlıda kullanırsanız, en randımanlı lezzeti alırsınız. Ancak 7-10 gün kadar peynirin kullanımı mümkündür. Çünkü künefe peynirinde hiç tuz kullanılmaz. Dolayısıyla çok kolay bozulur.

Künefe peyniri künefe tatlısının ana malzemesidir. Künefeye orijinal lezzetini bu peynir verir. Beyaz renkli, tuzsuz ve ısıtıldığı zaman uzar. Künefe denilen tatlı kadayıf ve künefe peyniriyle birlikte ocakta kısık ateşte iki tarafı kızarıncaya kadar pişirilir. Tatlıya özelliğini verende bu peynirdir. Sıcak yenen künefe ağza alındığında uzar. Bu peynirin esneme özelliğinden kaynaklanır. Künefe peyniri İtalyanların mozzarella peynirine de çok benzer. Bu peynirin yapım amacı künefe tatlısının yapılması içindir. Ancak bazen başka tatlıların yapımında da kullanılır.

Künefe Peyniri Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Hamburger Peyniri Yapılışı

Hamburger Peyniri Yapılışı

Popüler İçerikler

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yağsız Krem Peynir Yapımı

Yağsız Krem Peynir Yapımı

1 Kg Peynir Kaç Kg Sütten Yapılır?

1 Kg Peynir Kaç Kg Sütten Yapılır?

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır?

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır?

Civil Peyniri Civil Peynir Nasıl Saklanmalıdır?

Civil Peyniri Civil Peynir Nasıl Saklanmalıdır?

Peynir Topları Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Topları Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Peynir Ürünleri Nelerdir?

Peynir Ürünleri Nelerdir?

Güncel

Burgu Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Burgu Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Peynir Suyu Faydaları Nelerdir?

Peynir Suyu Faydaları Nelerdir?

Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

Tatlı Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Tatlı Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Nasıl Yapılır?

Peynir Nasıl Yapılır?

Künefe Peyniri Nasıl Yapılır?

Künefe Peyniri Nasıl Yapılır?

Teleme Peyniri Nasıl Yapılır?

Teleme Peyniri Nasıl Yapılır?

Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Çeçil Peyniri Yapılışı

Çeçil Peyniri Yapılışı

Mascarpone Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Mascarpone Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Tulum Peyniri Kaç Kalori?dir?

Tulum Peyniri Kaç Kalori?dir?

Yoğurttan Peynir Yapımı Nasıldır?

Yoğurttan Peynir Yapımı Nasıldır?

Mozzarella Peyniri Özellikleri

Mozzarella Peyniri Özellikleri

Sirke ile Peynir Yapı mı?

Sirke ile Peynir Yapı mı?

Parmesan Peyniri Nasıl Yapılır?

Parmesan Peyniri Nasıl Yapılır?

Mayasız Peynir Nasıl Yapılır?

Mayasız Peynir Nasıl Yapılır?

Fransız Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Fransız Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Çanakkale Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Çanakkale Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Tel Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Tel Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Kelle Peyniri Yapımı Nasıl Olur?

Kelle Peyniri Yapımı Nasıl Olur?

Sürk Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Sürk Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Pastörize Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Pastörize Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Evde Süzme Peynir Yapı mı?

Evde Süzme Peynir Yapı mı?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6