Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?
19 Haziran 2024

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Keçi sütünden elde edilen keçi peyniri, lezzetli tadı ve sağlığa olan faydaları ile bilinir. Keçi sütü, sindirimi kolaylaştıran ve özellikle sindirim sorunları yaşayan küçük çocuklar için ideal olan yüksek asit içeriği sayesinde hızla çökelir. Keçi peyniri, diğer sütlerden yapılan peynirlerle karşılaştırıldığında daha fazla esans, yağ, A ve B vitamini, kalsiyum, fosfor, magnezyum, selenyum ve potasyum içerir.

Keçi Peyniri Hakkında Bilinmesi Gerekenler
  • Keçi peyniri, yüksek fosfat içeriği sayesinde balık ve et tüketmeyen kişilerde fosfat eksikliğinden kaynaklanan rahatsızlıkları önler.
  • Keçi peyniri, sadece ülkemizde değil, İspanya, Fransa ve Portekiz gibi çeşitli ülkelerde de üretilir.
  • Keçi peyniri yapımında ilk adım, sağımı yapılmış keçi sütünün temiz bir süzekten süzülmesidir.
  • Daha sonra sütü pastörize etmek için farklı boylarda iki tencere kullanılır. Büyük tencereye su koyup kaynattıktan sonra, küçük tencereyi büyük olanın içine yerleştirip keçi sütünü ekleriz. Sütün ısısını sürekli ölçerek 65 dereceye çıkmasını bekleriz.
  • Süt 65 dereceye ulaştığında, yarım saat bu ısıda kalmasını sağlarız.
  • Yarım saat sonra, sütü büyük bir tencereye buz koyarak soğutmalıyız. Süt 30 dereceye geldiğinde pastörize olma işlemi tamamlanır.
  • Keçi peynirinin kültürü için, bir miktar peynir alıp 1,5-2 bardak süt içine aktararak 8 saat bekletiriz.
  • Elde edilen pastörize keçi sütünden peynir yapmak için, sütün %1,5'u oranında peynir kültürü kullanılır.
  • Peynir kültürü ile karıştırdığımız sütü kalın bir bezle sarıp yaklaşık 1 saat bekletiriz.
  • Peynir mayasını bir kapta az su ile karıştırıp, homojen bir kıvam elde ettikten sonra süte ekleriz ve birkaç dakika karıştırırız.
  • Mayalanma işlemi için tencerenin kapağını kapatıp, etrafını sararak 2 saat bekleriz.
  • 2 saat sonra peynirin durumunu kontrol ederiz. Eğer peynir pürüzsüz bir şekilde parmak ucundan akıyorsa ve altında koyu yeşil su oluşmuşsa, peynir yapımı tamamlanmıştır.
  • Oluşan telemeyi ince bir süzek bezine sararak süzülmesi için asarız. Daha sonra kalıplara alıp üzerini tuzlarız.
  • Keçi peyniri kalıplara alındıktan sonra ağırlık koyarak suyunu atmasını ve sıkı bir şekil almasını sağlarız.
  • Süzme işlemi tamamlanan peynirleri tuzlu su ile hazırlanan salamura suyuna koyarız. 2 saat sonra peynirleri salamura suyundan çıkarırız.
  • Salamura su banyosundan alınan peynirleri temiz ızgara telinin üstüne dizip oda sıcaklığında 6-7 saat dinlendiririz.
  • Daha sonra suyunu çekip kurumaya başlayan peynirleri ızgara teli ile buzdolabına alıp üzerini kapatırız.
  • Bir gün sonra, peynirleri dolaptan alarak dış kısmını tuzlar ve 5 litre suya yarım kilo tuz ile hazırladığımız salamuraya koyarak işlemi tamamlarız.

Afiyet olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Lor Peyniri Protein Değeri

Lor Peyniri Protein Değeri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Beyaz Peynir Kalori Değeri

Beyaz Peynir Kalori Değeri

Çıtır Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Evde Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır?

Evde Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır?

Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

En İyi Rokfor Peyniri Nasıl Olur?

En İyi Rokfor Peyniri Nasıl Olur?

Güncel

Peynir Ürünleri Nelerdir?

Peynir Ürünleri Nelerdir?

Güncel

Peynir Nasıl Yapılır?

Peynir Nasıl Yapılır?

Güncel

Quark Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Quark Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Teleme Peyniri Nasıl Yapılır?

Teleme Peyniri Nasıl Yapılır?

Beyaz Peynir Besin Değeri Kaçtır?

Beyaz Peynir Besin Değeri Kaçtır?

Mascarpone Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Mascarpone Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Trabzon Peyniri Nasıl Yapılır?

Trabzon Peyniri Nasıl Yapılır?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Peynir Besin Değeri Kaçtır?

Peynir Besin Değeri Kaçtır?

Kuymak Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Kuymak Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Tam Yağlı Beyaz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Tam Yağlı Beyaz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Örgü Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Örgü Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Zeytin Peynir Tüketimi

Zeytin Peynir Tüketimi

Kaşar Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Kaşar Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Üçgen Peynir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Üçgen Peynir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Mayasız Peynir Nasıl Yapılır?

Mayasız Peynir Nasıl Yapılır?

Obruk Peyniri Nasıl Yapılır?

Obruk Peyniri Nasıl Yapılır?

Çanakkale Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Çanakkale Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Edam Peynirinin Üretimi

Edam Peynirinin Üretimi

Kars Kaşar Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Kars Kaşar Peyniri Tarifi ve Malzemeleri