Çerkez Peyniri Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Çerkez Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Peyniri

Çerkez peyniri, keçi sütünden yapılan ve özellikle Sakarya bölgesinde üretilen bir peynir çeşididir. Taze olarak tüketilmesi önerilen bu peynir, uzun süreli saklama amacıyla tuzlanarak muhafaza edilir. Aksi takdirde hızla bozulabilir ve lezzetinde değişiklikler meydana gelebilir. Çerkez peynirinin yapımında kullanılan maya, fabrikasyon bir ürün değildir; peynir üreticileri tarafından evde hazırlanır.

Çerkez Peyniri Mayası Nasıl Yapılır?

Çerkez peyniri mayası, yeni doğmuş keçinin bağırsağından bir parça alınarak yapılır. Bu parça kurutularak saklanır ve ihtiyaç duyulduğunda küçük parçalara bölünerek tuzlu su içerisinde yaklaşık 10 gün bekletilir. Bu süreçte maya, sıcak ortamda mayalanır ve peynir yapımında kullanılmaya hazır hale gelir.

Çerkez Peyniri Nasıl Yapılır?

Taze olarak sağılmış keçi sütünden 2 litre kadar alınır ve bir tencere içerisinde iyice kaynatılır. Kaynayan süt, oda sıcaklığında 30 dereceye ulaşana kadar bekletilir. Gerekirse termometre kullanarak sıcaklık kontrol edilir. Süt belirlenen sıcaklığa ulaştığında, önceden hazırlanan mayadan 3 yemek kaşığı eklenir. Süt ve maya karıştırılarak kabın kapağı kapatılır ve üzeri sofra beziyle iyice sarılır ki sıcaklık kaybolmasın. Yaklaşık 2 saat mayalanmaya bırakılan süt, elle toparlanabiliyorsa mayalanma tamamlanmış demektir. Bu süreçte mayalanma sık sık kontrol edilir. Hazır olan peynir, suyunu iyice sıkılarak bir kaba alınır ve ezilir. Daha sonra tuz ilave edilmeden kurumaya bırakılır. Kuruyan peynir 3-4 gün sonra ılık su içerisine ince ince kesilerek atılır. 5 dakika kadar ılık su içinde bekletilen peynir yoğurulur ve suyun içerisinden alınarak iyice sıkılır. Tuz ilave edilen peynir birkaç gün bu şekilde bekletilir ve daha sonra güneşte kurutulur. Bu şekilde Çerkez peyniri hazırlanmış olur ve afiyetle tüketilebilir.

Çerkez Peyniri Faydaları Nelerdir?

  • Çerkez peyniri kalsiyum miktarı yüksek olduğundan kemik erimesini önler.
  • Kasların güçlenmesine yardımcı olur.
  • Mide problemlerini en aza indirir.
  • Kalsiyum içeriği sayesinde diş sağlığını korur.
  • Kolesterol oluşumunu engeller.
  • Tansiyonun düşmesine yardımcı olur.
  • Kanser riskini en aza indirir.
Çerkez peyniri oldukça faydalı bir besin kaynağıdır. Tüketimi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Kalsiyum deposu bu peynir, özellikle gelişme çağındaki çocuklar tarafından tüketildiğinde gelişimlerini destekler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bebekler İçin Peynir Yapımı

Bebekler İçin Peynir Yapımı

Popüler İçerikler

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Peynir Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Mayası Üretim Şekilleri

Peynir Mayası Üretim Şekilleri

Erzurum Peyniri Türleri

Erzurum Peyniri Türleri

Peynir Suyunun Faydaları Nelerdir?

Peynir Suyunun Faydaları Nelerdir?

Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

Tam Yağlı Beyaz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Tam Yağlı Beyaz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Van Peyniri Tüketimi

Van Peyniri Tüketimi

Kars Peyniri Çeşitleri Nelerdir?

Kars Peyniri Çeşitleri Nelerdir?

Mozzarella Peyniri Özellikleri

Mozzarella Peyniri Özellikleri

Krem Peynir ile Sandviç Yapımı

Krem Peynir ile Sandviç Yapımı

Hamburger Peyniri Yapılışı

Hamburger Peyniri Yapılışı

Beyaz Peynir Protein Değeri

Beyaz Peynir Protein Değeri

Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Fransız Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Fransız Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Sütten Peynir Nasıl Yapılır?

Sütten Peynir Nasıl Yapılır?

Peynir Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Türk Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Türk Peynir Çeşitleri Nelerdir?