Çerkez Peyniri Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Çerkez Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Peyniri, bu peynir keçi sütünden yapılmaktadır. Bu peynirin ana yöresi Sakarya olarak bilinir. Taze olarak tüketilmesi gerekir. Fakat sonra tüketmek amacıyla yapıyorsanız tuzlayarak yapmanız gerekir. Yoksa hemen bozulacak ve tadında değişme olacaktır. Bu peynirin yapılması için kullanılan maya fabrika ürünü değildir. Peyniri yapan kişiler tarafından mayası da yapılır.

Çerkez Peyniri Mayası Nasıl Yapılır?

Çerkez peyniri mayası, yeni doğmuş keçinin bağırsağından bir parça alınmasıyla yapılır. Çerkez peyniri üreten kişiler bu mayaya sürekli kullanacakları için alınan parçayı kurutarak saklarlar. Kurutma işlemi yapıldıktan sonra kurtulan maya parçaları küçük parçacıklara bölünür ve tuzla hazırlanan su içerisine koyulur. Tuzlu su içerisinde yaklaşık 10 gün bekletilen keçinin bağırsak parçası sıcak ortamda mayalanmış olur. Ne zaman çerkez peyiniri yapacaksanız kullanabilirsiniz.

Çerkez Peyniri Nasıl Yapılır?

Taze olarak sağılan keçi sütünden 2 litre kadar alınır. Daha sona bir tencere içerisine koyularak iyice kaynatılır. Daha sonra kaynayan keçi sütü oda sıcaklığında 30 dereceye ulaşıncaya kadar bekletilir. Gerekirse termometre kullanılarak sıcaklığı ayarlanır. Süt belirlenen dereceye gelirse 3 yemek kaşığı kadar önceden hazırlanan maya eklenir. Daha sonra sütle maya karıştırılır ve mayalama işlemi yapılan kabın kapağı kapatılır. Üzeri sofra beziyle iyice sarılır ki sıcaklığını kaybetmesin ve mayalanmış işlemi iyi olsun. Yaklaşık 2 saat kadar mayalanmaya bırakılan kaynamış süt elle toparlanıyorsa mayalanmış demektir. Bu aralıkta mayalanması sık sık kontrol edilir. Hazır olan peynir ana malzemesinin suyu elle iyice sıkılır ve bir kaba alınarak iyice ezilir. Daha sonra tuz ilave edilmeden kurumaya bırakılır. Kurumaya bırakılan peynir 3-4 gün sonra ılık su hazırlanarak içerisine ince ince kesilerek atılır. 5 dakika kadar ılık su içerisinde bırakılır, iyice yoğurulur ve daha sonra elle iyice sıkılarak suyun içerisinden alınır. İyice sıkılan peynir bir tabağa alınır ve tabağa serilerek tuzlanır. Tuz ilave edilen peynir birkaç gün bu şekilde bekletilir ve daha sonra kuruması için güneşe koyulur ve kuruması sağlanır. Bu şekilde Çerkez peyniri hazırlanmıştır. Afiyetle tüketebilirsiniz.

Çerkez Peyniri Faydaları Nelerdir?
  • Çerkez peyniri kalsiyum miktarı fazla olduğundan dolayı kemik erimesini önler.
  • Kasların güçlenmesine yardımcı olur.
  • Mide problemlerini en aza indirir.
  • Kalsiyum içeriğinden dolayı diş sağlığını korur.
  • Kolesterol oluşumunu engeller.
  • Tansiyonun düşmesine yardımcı olur.
  • Kanser riskini en aza indirir.
Çerkez peyniri oldukça faydalı bir besin kaynağıdır. Tüketimi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Kalsiyum deposu bu peynir özellikle gelişme çağında olan çocuklar tarafından tüketilirse gelişmeleri kolaylaşacaktır.

Çerkez Peyniri Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Peynir Mayası Nasıl Yapılır?

Peynir Mayası Nasıl Yapılır?

Krem Peynir Kalori Değeri

Krem Peynir Kalori Değeri

Tuzsuz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Tuzsuz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Beyaz Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Tulum Peyniri Kaç Kalori?dir?

Tulum Peyniri Kaç Kalori?dir?

Güncel

Peynir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Peynirli Poğaça Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Poğaça Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Peynir Besin Değeri Kaçtır?

Peynir Besin Değeri Kaçtır?

Mayasız Peynir Nasıl Yapılır?

Mayasız Peynir Nasıl Yapılır?

Yağlı Peynirin Zararları

Yağlı Peynirin Zararları

Sepet Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Sepet Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Parmesan Peyniri Nasıl Yapılır?

Parmesan Peyniri Nasıl Yapılır?

Otlu Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Otlu Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Diyet Peynir Saklama Koşulları

Diyet Peynir Saklama Koşulları

Sütaş Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Sütaş Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Erzurum Peyniri Türleri

Erzurum Peyniri Türleri

Abaza Peyniri Ev Yapımı

Abaza Peyniri Ev Yapımı

Peynirli Salata Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Salata Tarifi ve Malzemeleri

Burgu Peynir Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Burgu Peynir Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Trakya Peyniri Özellikleri

Trakya Peyniri Özellikleri

İsviçre Peyniri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

İsviçre Peyniri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Deri Peyniri Nasıl Muhafaza Edilir?

Deri Peyniri Nasıl Muhafaza Edilir?

Zeytin Peynir Tüketimi

Zeytin Peynir Tüketimi

Hellim Peyniri Nasıl Kızartılır?

Hellim Peyniri Nasıl Kızartılır?

Pizza Peyniri Nasıl Yapılır?

Pizza Peyniri Nasıl Yapılır?

Yağsız Lor Peyniri Faydaları Nelerdir?

Yağsız Lor Peyniri Faydaları Nelerdir?

1 Kg Peynir Kaç Kg Sütten Yapılır?

1 Kg Peynir Kaç Kg Sütten Yapılır?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6