Basma Peynir Nasıl Yapılır?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Basma Peynir Nasıl Yapılır?

Basma Peynir Nasıl Yapılır, peynir, sütün içerisine ya yoğurt ya da peynir mayası katılarak elde edilen fermente ürünüdür. Yani bir süt ürünüdür. Basma peyniri hayvan postu, özellikle de keçi derisine basılan ve Türkiye'nin çeşitli yörelerinde yapılan peynire verilen ismidir. Tulum peyniri olarak da ifade edilir.

  • Çiğ süt bir bez parçası yardımıyla süzülür.
  • Sıcaklığı el ile kontrol edilir.
  • Mayalama soğuk hava ise 27-41 C, sıcak hava ise 28-39 C aralığında olmalıdır.
  • Süt süzüldükten sonra 20 lt. Süte 1 kaşık peynir kültürü olan rennet yavaş yavaş eklenir.
  • Sütün mevcut sıcaklık korunması için kap çevresine örtü örtülür.
  • 1,5-2 saat sonra pıhtı oluşmaya başlar. Ele yapışmaz kıvam olması lazım.
  • Oluşumu tamamlanan pıhtı kepçelerle torbalara alınır.
  • Peynir altı suyu alındıktan sonra pıhtı teknelere alınır ve yoğurma başlar.
  • Daha sonra tulum içerisine doldurma işlemi başlar.
  • Tuz eklenir ve iyice bastırılır. Hava kalmaması sağlanır.
  • Bir miktar tuz peynir üstüne ve tulum ağzına serpilir.
  • Olgunlaşma sürecinde belli sıcaklıkta 3-6 ay kadar bekletilir.
Olgunlaşma esnasında küfler gelişerek peynire orijinal tadının verilmesini sağlar. Buda yüksek nem sayesinde olmaktadır. Olgunlaştırma suresi için ya mağara ya obruk ya da soğuk hava depolarında bekletilir. Yapıldığı yöreye özgü isim alır. Elazığ tulumu, Erzincan tulumu, Ege Tulumu gibi.

Basma Peynir Nasıl Yapılır Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Cheddar Peyniri Özellikleri

Cheddar Peyniri Özellikleri

Basma Peynir Nasıl Yapılır?

Basma Peynir Nasıl Yapılır?

Az tuzlu Peynir Özellikleri

Az tuzlu Peynir Özellikleri

Popüler İçerikler

Peynir Altı Suyu Nedir?

Peynir Altı Suyu Nedir?

İlginizi Çekebilir

Peynir Kaç Kalori?

Peynir Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mascarpone Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Mascarpone Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Lor Peyniri Nasıl Yapılır?

Lor Peyniri Nasıl Yapılır?

Yağlı Peynir Kaç Kalori?

Yağlı Peynir Kaç Kalori?

Doğal Peynir Mayası Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Doğal Peynir Mayası Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Peynir Altı Suyu Nasıl Yapılır?

Peynir Altı Suyu Nasıl Yapılır?

Güncel

Peynir Üretiminde Dikkat Edilecek Unsurlar

Peynir Üretiminde Dikkat Edilecek Unsurlar

Güncel

Fransız Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Fransız Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Trakya Peyniri Özellikleri

Trakya Peyniri Özellikleri

Peynir Nasıl Yapılır?

Peynir Nasıl Yapılır?

Gouda Peyniri Çeşitleri

Gouda Peyniri Çeşitleri

Krem Peynir Kalori Değeri

Krem Peynir Kalori Değeri

Evde Süzme Peynir Yapı mı?

Evde Süzme Peynir Yapı mı?

1 Kg Peynir Kaç Kg Sütten Yapılır?

1 Kg Peynir Kaç Kg Sütten Yapılır?

Beyaz Peynir Protein Değeri

Beyaz Peynir Protein Değeri

Yağsız Peynir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yağsız Peynir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Lor Peyniri Kalori Değeri

Lor Peyniri Kalori Değeri

Edirne Peyniri Yapılışı

Edirne Peyniri Yapılışı

Kıbrıs Peyniri ve Özellikleri Nelerdir?

Kıbrıs Peyniri ve Özellikleri Nelerdir?

1 Dilim Beyaz Peynir Kaç Kalori?dir?

1 Dilim Beyaz Peynir Kaç Kalori?dir?

Tam Yağlı Beyaz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Tam Yağlı Beyaz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

İsli Peynir Tarifi ve Malzemeleri

İsli Peynir Tarifi ve Malzemeleri

İsviçre Peyniri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

İsviçre Peyniri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

1 Dilim Peynir Kaç Kalori?dir?

1 Dilim Peynir Kaç Kalori?dir?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6