Evde Sirkeyle Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Evde sirkeyle peynir yapımı, basit malzemelerle hızlı ve pratik bir yöntemdir. Süt ve sirke kullanarak, peynir mayası olmadan lezzetli bir peynir elde edebilirsiniz. Bu süreçte, damak tadınıza uygun eklemelerle farklı lezzetler yaratmanız da mümkün.
Evde Sirkeyle Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri
17 Ağustos 2024
Evde Sirkeyle Peynir Yapımı

Genellikle marketlerden hazır olarak satın aldığımız peynir çeşitlerini evinizde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Evde sirkeyle peynir yapımı, en kolay peynir yapımlarından biridir. Bu yöntemle peynir yapmak hem çok çabuk hem de oldukça kolaydır. Hiçbir şekilde peynir mayasına ihtiyaç duymadan evde sirkeyle peynir yapabilirsiniz. İlk düşündüğünüzde aklınıza lor peyniri kıvamında bir peynir gelebilir, ancak denediğiniz zaman göreceksiniz ki, bu yöntemle yapılan peynirin tadı normal peynir tadıyla aynıdır.

Evde Sirkeyle Peynir Yapımı İçin Gerekli Olan Malzemeler

  • 5 kilo süt (İsterseniz hazır tam yağlı paket süt de kullanabilirsiniz)
  • Yarım çay bardağından bir parmak az üzüm sirkesi (İsterseniz elma sirkesi de kullanılabilir)

Evde Sirkeyle Peynir Yapımı Salamurası İçin

  • 1 ya da 2 su bardağı peynirin kendi alt suyu
  • Damak zevkinize göre yeterli miktarda tuz
  • Şişeyi tamamlayacak kadar kaynatılarak soğutulmuş su

Evde Sirkeyle Peynir Nasıl Yapılır?

Sütü bir tencere içine boşalttıktan sonra ocağın üzerine alın. Süt kaynamaya yakın olunca içine sirkeyi ilave edin. Bir taşım kaynadıktan sonra ocaktan alın ve ilk sıcaklığını attıktan sonra temiz bir tülbentten süzün. Elde ettiğiniz peyniri delikli bir kabın içine alın ve üzerine baskı uygulayacak ağırlıklar koyduktan sonra bu şekilde 2 saat kadar bekletin. Dinlenen peynir, tüketmek için hazırdır. Ancak uzun süreli muhafaza etmek isterseniz, peynirin alt suyunun içine kaynamış ve soğutulmuş su ekleyerek salamura yapabilirsiniz. Salamura suyu için kaya tuzu ilave edilerek karıştırılır. Daha sonra peynir suyun içine ilave edilerek uzun süre bu şekilde muhafaza edilir. İsteğe göre salamura yaparak ya da salamura yapmadan peyniri tüketebilirsiniz.

Ekstra Bilgiler

Sirke, sütün kesilmesini sağlayarak peynir elde etmenizi kolaylaştırır. Üzüm sirkesi veya elma sirkesi arasında tercih yaparken, damak zevkinize uygun olanını seçebilirsiniz. Peynirin lezzeti üzerinde bu seçim çok büyük bir etkiye sahip olmayacaktır. Ayrıca, taze süt kullanmanız peynirin kalitesini artıracaktır. Evde yapılan peynirin içerisine, yapım aşamasında çeşitli otlar veya baharatlar ekleyerek farklı lezzetler elde edebilirsiniz. Bu peynirler, kahvaltılarda, salatalarda veya yemeklerde kullanılabilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Toycan

05 Mayıs 2024 Pazar

Merhaba evde sirke ile peynir yapımında kullandığımız üzüm ya da elma sirkesi de ev yapımı mı olmalı? Sirke yapımı çok uzun sürüyor yapabilir miyim bilmiyorum peynir için sütü önceden kaynatıyor muyuz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba! Evde peynir yapımında üzüm ya da elma sirkesi kullanabilirsiniz ve bu sirkelerin ev yapımı olması şart değildir; hazır satılan sirkeler de işe yarar. Peynir yapımına başlamadan önce sütü mutlaka kaynatmalı ve sonrasında soğutmalısınız. Bu, peynirinizin sağlıklı ve lezzetli olması için önemlidir. Kolay gelsin!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre
Çok Okunanlar
Az tuzlu Peynir Özellikleri

Az tuzlu Peynir Özellikleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik
Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Gravyer Peyniri Faydaları Nelerdir?

Gravyer Peyniri Faydaları Nelerdir?

Evde Lor Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Evde Lor Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Quark Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Quark Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

1 Kg Peynir Kaç Kg Sütten Yapılır?

1 Kg Peynir Kaç Kg Sütten Yapılır?

Güncel

Şirden Mayalı Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Şirden Mayalı Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Çıtır Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

Cheddar Peyniri Özellikleri

Cheddar Peyniri Özellikleri

Kelle Peyniri Yapımı Nasıl Olur?

Kelle Peyniri Yapımı Nasıl Olur?

Peynir Ürünleri Nelerdir?

Peynir Ürünleri Nelerdir?

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır?

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır?

Şavak Tulum Peyniri Yapımı

Şavak Tulum Peyniri Yapımı

Krem Peynir Kalori Değeri

Krem Peynir Kalori Değeri

Kaşar Peyniri Kalori Değeri

Kaşar Peyniri Kalori Değeri

Peynir Altı Suyu Tozu Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Peynir Altı Suyu Tozu Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Edirne Peyniri Yapılışı

Edirne Peyniri Yapılışı

Keş Peyniri Faydaları Nelerdir?

Keş Peyniri Faydaları Nelerdir?

Labne Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Labne Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Yağsız Krem Peynir Yapımı

Yağsız Krem Peynir Yapımı

Lor Peyniri Faydaları Nelerdir?

Lor Peyniri Faydaları Nelerdir?

Bebekler İçin Peynir Yapımı

Bebekler İçin Peynir Yapımı

Sütten Peynir Nasıl Yapılır?

Sütten Peynir Nasıl Yapılır?

Kars Peyniri Çeşitleri Nelerdir?

Kars Peyniri Çeşitleri Nelerdir?

Peynir Altı Suyu Faydaları Nelerdir?

Peynir Altı Suyu Faydaları Nelerdir?

Hellim Peyniri Nasıl Kızartılır?

Hellim Peyniri Nasıl Kızartılır?

Sirke ile Peynir Yapı mı?

Sirke ile Peynir Yapı mı?

Peynirli Poğaça Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Poğaça Tarifi ve Malzemeleri

Lor Peyniri Nasıl Yapılır?

Lor Peyniri Nasıl Yapılır?

Krem Peynir ile Sandviç Yapımı

Krem Peynir ile Sandviç Yapımı

Peynirli Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Van Peyniri Tüketimi

Van Peyniri Tüketimi

Parmesan Peyniri Nasıl Yapılır?

Parmesan Peyniri Nasıl Yapılır?

Evde Peynir Nasıl Yapılır?

Evde Peynir Nasıl Yapılır?

Tam Yağlı Beyaz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Tam Yağlı Beyaz Peynir Tarifi ve Malzemeleri