Evde Peynir Nasıl Yapılır?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Evde Peynir Nasıl Yapılır?

Evde peynir nasıl yapılır, sorusu birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Peynirin özü süttür. Süt birçok besinin ortaya gelmesine kaynaklık yapmaktadır. Süt küçükbaş ve büyükbaş hayvanlardan temine edilerek günümüzde en çok peynir yapımında kullanılmaktadır. Temel gıdalarımızdan olan peynirin günlük hayatımızda hemen hemen her yerde tüketimi yapılmaktadır. Sabah kahvaltısından olsun, akşama saatlerine doğru 5 çayında olsun, çayın yanında tüketilen en lezzetli besinlerdendir. Hanımlar mutfakta hamur işlerinde de genellikle tercih etmektedir. Hayatımızdaki ihtiyaçların her alanında bulunması üzerine peynirinde tabi ki en sağlıklı ve temiz ortamlarda yapılmış olanının tüketilmesi gerekmektedir. Açık şekilde satılan peynirleri tercih ederken satın aldığımız yerlerdeki konumlarına ve içeriğine dikkat etmemiz gerekir. Peynirin yapımı birçok kişi tarafından zor ve imkânsız olarak düşünülmektedir. Halbuki peynir arzu edildiği takdirde evde yapımı da mümkündür. Annelerimiz ya da büyük annelerimiz daha önceden yapmışlar ise onların bilgilerinden yararlanılabilir. Ama günümüzde en kolay ve en doğal peynir yapımını öğrenmek çok da zor değildir. İnternet, tv ve sair her ortamda peynir yapımı anlatılmaktadır. Doğru tarifin ve formülün anlatıldığı birçok çeşit ile peynir yapımı mümkündür. Günümüzde en çok tercih edilen 2 çeşit peynir yapımı uygulanmaktadır. Katkısız ve en doğal şekilde evde peynir yapımından bahsedecek olursak şunları diyebiliriz.

Evde peynir yapma çeşitleri
  • Mayalı peynir
  • Mayasız peynir
Evde mayalı peynir yapımı için gerekli malzemeler
  • 5 litre yağlı süt
  • 1 çay kaşığı peynir mayası
  • Peynirin suyunu süzmek için tüysüz bez torba
Evde mayalı peynir yapımı nasıl yapılır?

Sütün hepsini alacak içerisine alacak şekilde bir tencerenin içerisine boşaltıp kaynamaya bırakılır. Sütte kaynama görülmeye başlaması üzerine peynir mayası eklenir. Kaynama sırasında süt devamlı karıştırılmalıdır. Yağlı süt tercih ettiğimiz için bir anda altına yanabilir. Kaynayan sütümüzü kenara kaldırarak ılıması beklenir. Ilıyan süt bez torbanın içerisine aktarılarak süzülür ve sıkı bir şekilde torbanın ağzı kapatıp üzerine ağırlık konulur. Bez torbanın etrafından dışarıya suyun akmaması için bir kapın içerisine bırakılır. Üzeri kalın bezler ile sarılarak sıcak tutulması sağlanır. Bu ortamda en az 24 saat bekletilir. Ortamın soğukluğuna göre bu süre 2-3 saat kadar uzatılabilir. Bu süre sonunda bez torbanın ağzı açılır ve peynir artık tüketilmeye hazır hale gelmiştir.

Evde mayasız peynir yapımı için gerekli malzemeler
  • 1 çay bardağı sirke
  • 5 litre yağlı süt
  • Peynirin suyunu süzmek için tüysüz bez torba
Evde mayasız peynir yapımı nasıl yapılır?

Sütün hepsini tencerenin içerisine boşaltın ve kaynamaya bırakın. Kaynama olayın başlaması üzerin içerisine sirki aktarıp kenarı kaldırın. Sütün ılıması üzerine bez torbanın içerisine aktarın ve ağzını sıkı şekilde kapatıp üzerine ağırlık bırakın. 24 saat sonrasında torbanın ağzı açılıp peyniri içerisinden alın. Artık peynir tüketilmesi için hazır hale gelmiştir.

Evde peynir nasıl yapılır diye artık merak etmemize gerek kalmadı. Belirtmiş olduğumuz bu 2 yöntem ile evde peynir yapımını en doğru ve temiz şekilde gerçekleştirmiş olduk. Yapılan peynirin anlık tüketimi gibi tuzlanarak dolaba da kaldırıp dilenildiği zaman tüketilebilir.

Evde Peynir Nasıl Yapılır Yorumları

soru

Fatma

20 Mayıs 2024 Pazartesi

Doğal olması için evde kendi peynirimi yapmak istiyorum. Evde peynir yapma çeşitleri nelerdir? Evde mayalı peynir yapımı için gerekli malzemeler nelerdir? Evde mayalı peynir yapımının hazırlanışı ve yapılışı nasıldır? Evde mayasız peynir yapımı için gerekli olan malzemeler nelerdir? Evde mayasız peynir yapımının hazırlanışı ve yapılışı nasıldır? Detaylı bilgi verir misiniz?

Cevap yaz
cevap

Admin

18 Haziran 2024 Salı

Tabii, evde peynir yapmak hem keyifli hem de sağlıklı bir uğraştır. İşte detaylar:

Evde Mayalı Peynir Yapımı:

Gerekli Malzemeler:
- 5 litre taze süt
- 1 çay kaşığı peynir mayası (eğer bulamazsanız limon suyu veya sirke de kullanabilirsiniz)
- 1 yemek kaşığı tuz
- Süzme bezi veya tülbent

Hazırlanışı ve Yapılışı:
1. Taze sütü büyük bir tencereye alın ve orta ateşte ısıtın. Süt ısıtılırken sürekli karıştırarak kaynamasını önleyin.
2. Süt 40-45°C'ye ulaştığında peynir mayasını ekleyin ve iyice karıştırın.
3. Tencerenin kapağını kapatın ve sütü 1-2 saat boyunca oda sıcaklığında bekletin. Bu süreçte süt kesilmeye başlayacaktır.
4. Kesilen sütü süzme bezi veya tülbentle süzün. Fazla sıvıyı çıkarmak için bezi sıkıca bağlayın ve bir süre asılı bırakın.
5. Süzülen peyniri geniş bir kaba alın ve üzerine tuz ekleyip karıştırın.
6. Peynirinizi buzdolabında birkaç saat dinlendirdikten sonra tüketebilirsiniz.

Evde Mayasız Peynir Yapımı:

Gerekli Malzemeler:
- 2 litre taze süt
- 1/4 su bardağı limon suyu veya sirke
- 1 çay kaşığı tuz
- Süzme bezi veya tülbent

Hazırlanışı ve Yapılışı:
1. Taze sütü büyük bir tencereye alın ve orta ateşte ısıtın. Süt ısıtılırken sürekli karıştırarak kaynamasını önleyin.
2. Süt kaynamaya başladığında limon suyu veya sirkeyi ekleyin ve karıştırın. Süt hemen kesilmeye başlayacaktır.
3. Tencerenin altını kapatın ve sütün tamamen kesilmesi için 5-10 dakika

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Cheddar Peyniri Özellikleri

Cheddar Peyniri Özellikleri

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır?

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır?

Peynir Nasıl Mayalanır?

Peynir Nasıl Mayalanır?

Editörün Seçtiği

Van Peyniri Tüketimi

Van Peyniri Tüketimi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Peynir Altı Suyu Nedir?

Peynir Altı Suyu Nedir?

Kaşar Peyniri Kalori Değeri

Kaşar Peyniri Kalori Değeri

1 Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

1 Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

Beyaz Peynir Protein Değeri

Beyaz Peynir Protein Değeri

Zeytin Peynir Tüketimi

Zeytin Peynir Tüketimi

Güncel

Quark Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Quark Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Peynirin Faydaları Nelerdir?

Peynirin Faydaları Nelerdir?

En İyi Rokfor Peyniri Nasıl Olur?

En İyi Rokfor Peyniri Nasıl Olur?

Fransız Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Fransız Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Trakya Peyniri Özellikleri

Trakya Peyniri Özellikleri

Burgu Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Burgu Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Poğaça Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Poğaça Tarifi ve Malzemeleri

1 Dilim Beyaz Peynir Kaç Kalori?dir?

1 Dilim Beyaz Peynir Kaç Kalori?dir?

Teleme Peyniri Nasıl Yapılır?

Teleme Peyniri Nasıl Yapılır?

Deri Tulum Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Deri Tulum Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Şekeri Nedir?

Peynir Şekeri Nedir?

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır?

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır?

Şavak Tulum Peyniri Yapımı

Şavak Tulum Peyniri Yapımı

Beyaz Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Beyaz Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Peynir Kaç Kalori?

Peynir Kaç Kalori?

Hollanda Peyniri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hollanda Peyniri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Pizza Peyniri Nasıl Yapılır?

Pizza Peyniri Nasıl Yapılır?

Yoğurttan Peynir Yapımı Nasıldır?

Yoğurttan Peynir Yapımı Nasıldır?

Beyaz Peynir Besin Değeri Kaçtır?

Beyaz Peynir Besin Değeri Kaçtır?

Künefe Peyniri Nasıl Yapılır?

Künefe Peyniri Nasıl Yapılır?

Erzurum Peyniri Türleri

Erzurum Peyniri Türleri

Peynir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6