Mozzarella Peyniri Özellikleri
07 Temmuz 2024

Mozzarella Peyniri Özellikleri

Mozzarella Peyniri

Mozzarella peyniri, kökeni İtalya olan ve dünya genelinde beğeniyle tüketilen bir peynir çeşididir. Kahvaltılarda, pizza yapımında, makarna ve salatalarda mozzarella peyniri vazgeçilmez bir tercihtir. Özellikle pizza malzemeleri arasında en fazla rağbet gören bu peynirdir. Taze tüketilen bu peynirin işleme teknikleri de karmaşık değildir. Mozzarella, Türk tipi peynirlere benzer özellikler taşıdığı için ülkemizde de sıkça tüketilmektedir. Her yerde kolaylıkla bulabileceğiniz peynirlerden biridir. Şaraplara da güzel eşlik eder ve uygun fiyatı sayesinde her an elinizin altında bulundurabilirsiniz.

Mozzarella Peynirinin Özellikleri Nelerdir?

İyi bir mozzarella peynirini anlamak için bir lokma almanız yeterlidir. Dişlerinizde hafif bir gıcırdama hissi oluşturmalıdır. Çünkü mozzarella taze tüketildiği için her taze peynirin verdiği bu hissi verir. Ayrıca peyniri kestiğinizde içinden sıvı akmamalı, bütün şekilde durmalı ve dağılmamalıdır. Tok bir peynir görünümü vermelidir. Bunlar iyi bir mozzarella peynirinin özellikleridir. Peynir lifli bir yapıda olmalıdır. Eğer mozzarella peyniri çok beklerse, peynirde erime olmaya başlar. Özellikle başlangıçta dış yüzeyinden erime olur. Bu, peynirin ne kadar taze olduğunu anlamanıza yardımcı olur.

Hakiki bir mozzarella peyniri işlenmemiş çiğ manda sütüyle yapılır. Peynir, 1-2 günlük olduğunda tazeyken tüketilir. Ancak manda sütünü bulmak çok kolay değildir. Bu nedenle biraz manda sütü ile inek sütü karıştırılarak ya da sadece inek sütüyle yapılan mozzarella peyniri günümüz koşullarında daha fazla tercih edilir. Ayrıca çiğ sütten peynir yapımının bazı sakıncaları olduğu için, üreticiler genellikle pastörize sütü tercih eder. Peynirin raf ömrünün uzatılması için genellikle salamura ambalajlama yöntemi tercih edilir. Ancak çiğ sütten yapılmadığı için, bu tür mozzarella peyniri pek aslına benzer olmuyor.

Mozzarella Peyniri Üretim Süreci

Mozzarella peyniri üretiminde süt pastörize edilerek, kültürleme sıcaklığına gelinceye kadar soğutulur. Buna kalsiyum ve maya ilave edilerek, teleme ayrılır. Daha sonra sıcak suda hamur yoğurulur. Kıvamını bulunca da peynir kalıplara konur ve soğuk suyun içine dökülür. İyice soğuyunca paketlenerek satışa sunulur. Taze peynir olduğu için kıvamı da yumuşak olur. Genellikle 100-400 gram arasında paketlenmiş olarak satılır. Ancak peynirin tazeliğini kısa sürede kaybetmesi nedeniyle, paketi açtığınızda hepsini tüketmeye çalışmalısınız.

Evde Mozzarella Peyniri Nasıl Yapılır?

Bu peynir türü taze olarak tüketildiği için evde yapmayı deneyebilirsiniz. Ancak bu peynirin yağlı ve kalorili olduğunu unutmayın. Bunu diyet peynir olarak tüketmek pek doğru değildir. Aynı kaşar peyniri gibi fırınlandığı zaman eriyebilir. Bu nedenle evde yaptığınız mozzarella peynirini kahvaltılarınız için bir seçenek olarak tüketebilirsiniz. Şimdi malzemelerini vererek peynir yapımına başlayalım.

  • 3.750 gram tercihen manda sütü, olmazsa inek sütü
  • 1 su bardağından iki parmak eksik su
  • 1,5 tatlı kaşığı limon tuzu
  • Yarım çay kaşığı peynir mayası

Mozzarella Peyniri Yapım Aşamaları

Önce suda erittiğiniz limon tuzunun içine sütü ilave ederek, ocağın üzerine alın. Hafifçe süt ısındığı zaman yani yoğurt mayaladığınız zaman nasıl serçe parmağınızın dayanacağı sıcaklık oluyorsa, peyniri yapmak için de aynı sıcaklıkta olması gerekiyor. Bu aşamada peynir mayasını süte karıştırın ve otuz saniye kadar ocakta tutarak indirin. Daha sonra tencerenin ağzını kapatarak 10 dakika kadar bekleyin. Mayalanan peyniri süzerek suyunu ayırın. Bu suyu ocağın üzerine alın ve kaynatmaya başlayın. Daha sonra bir kevgirle peynirleri bu kaynayan suyun içine batırıp çıkarın. Arada bir yumuşayan peyniri elinizle esneterek yoğurmayı da ihmal etmeyin. Mozzarella peyniri yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktası, peynirin kaynar suyun içinde böyle sakız gibi esnek hale gelmesidir. Daha sonra peyniri yuvarlayın ve mozzarella peyniri servisine başlayın.

Ekstra Bilgiler

Mozzarella peyniri, özellikle İtalyan mutfağının vazgeçilmez bir unsuru olup, sağlık açısından da birçok fayda sağlar. Protein açısından zengindir ve kalsiyum, fosfor gibi mineraller içerir. Ancak, yüksek yağ içeriği nedeniyle ölçülü tüketilmesi önerilir. Mozzarella peyniri, farklı tariflerle de zenginleştirilebilir. Örneğin, caprese salatasında taze domates ve fesleğenle birlikte mükemmel bir lezzet sunar. Ayrıca, mozzarella peyniri, fırında sebzelerle veya sandviçlerde de kullanılabilir, böylece günlük beslenmenize çeşitlilik katabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Evde Mayalı Peynir Nasıl Yapılır?

Evde Mayalı Peynir Nasıl Yapılır?

Güncel

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Küflü Peynirin Faydaları Nelerdir?

Küflü Peynirin Faydaları Nelerdir?

Evde Lor Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Evde Lor Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Koyun Peyniri Yapımı

Koyun Peyniri Yapımı

Organik Peynir Yapımı

Organik Peynir Yapımı

Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Kars Kaşar Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Kars Kaşar Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Şekeri Nedir?

Peynir Şekeri Nedir?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Fransız Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Fransız Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Kelle Peyniri Yapımı Nasıl Olur?

Kelle Peyniri Yapımı Nasıl Olur?

Mayasız Peynir Nasıl Yapılır?

Mayasız Peynir Nasıl Yapılır?

Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Lor Peyniri Nasıl Yapılır?

Lor Peyniri Nasıl Yapılır?

Az tuzlu Peynir Özellikleri

Az tuzlu Peynir Özellikleri

Gravyer Peyniri Faydaları Nelerdir?

Gravyer Peyniri Faydaları Nelerdir?

Ricotta Peyniri Ricotto Peyniri Nasıl Kullanılır?

Ricotta Peyniri Ricotto Peyniri Nasıl Kullanılır?

Trakya Peyniri Özellikleri

Trakya Peyniri Özellikleri