Antep Peyniri Antep peyniri, Gaziantep şehrinde üretilen ve buradan tüm şehirlere dağıtılarak tüketilen bir peynir çeşididir. Görünüşü diğer peynirlerden farklı olarak üretilir ve topak şeklindedir. Yapısı kaşar peynirine benzemektedir. Dilimlenmeye müsaittir. Antep peyniri çoğunlukla ilkbahar aylarında hazırlanıp, yaz ve kış aylarında tüketilmek üzere fazla miktarda yapılır. Bu peynir, korunması ve bozulmaması için salamura olarak suda saklanır. Bol tuzlu suda saklanarak tuzlu ve sert bir hale gelir. Bu sebeple Antep peyniri tüketilmeden önce mutlaka suda bekletilmelidir. Peynir, keçi, inek ve koyun sütünden hazırlanır. Antep Peynirinin Hazırlanması ve Tüketimi Antep peyniri, suda bekletilirken suyun sıcak olması peynirin yumuşamasına neden olur. Sert ve tuzlu olan peynir böylece yumuşatılmış ve tuzu alınmış olur. Hellim peyniri gibi kızartılarak tüketilebilir ve lezzeti harikadır. Peynirin üretim dönemine göre yağ oranları değişmektedir. En çok sevilen çeşidi ise yağlı olanıdır. Yağlı peynirler, genellikle yaza doğru daha fazla bulunur. Tuzsuz Antep peyniri çiğneme sırasında ağızda bıraktığı lezzetle peynirin kalitesini belirler. Antep Peyniri ile Yapılan Yiyecekler İrmik helvasının içerisine tuzsuz Antep peyniri ilave edildiğinde harika bir tat elde edilir. İrmik helvasını yaptıktan sonra en son aşamada, suyunu çektikten sonra ince dilimlenmiş tuzsuz Antep peyniri ilave edilerek güzelce karıştırılır. İrmik helvasının sıcaklığı ile peynirler erir ve kaşar peyniri gibi olur. İrmik helvası sıcak sıcak tüketilir. Aynı zamanda Antep peyniri ile çok güzel peynirli börekler yapılır. Tuzsuz Antep peyniri ile yapılan börekler çok lezzetli olur. Özellikle Antep peyniri ile yapılan börekler sıcak yenirse yumuşacık ve lezzetli olur. Antep Peynirinin Saklanması Antep peyniri, salamura yapılırken ilk önce peynir yıkanır. Daha sonra büyük bir kaba yayıldıktan sonra üzerine bol kaya tuzu serpilir. Bu şekilde birkaç gün bekletilir ve su dökülür. Peynirin saklanacağı kapaklı bir kaba bir sıra peynir dizilir, ardından kaya tuzu katman katman dizilir. Burada en önemli olan şey, bol miktarda tuzla kaplamak ve beklediği suyun üzerine dökülmesidir. Kesinlikle fazladan su eklenmez. Kapağı kapatıldıktan sonra serin bir yerde uzun süre saklanabilir. Bu şekilde Antep peyniri daha da sertleşir. Hazır süt ve peynirlerin içerisindeki zararlı ve yararlı bakteriler, sütün pastörize edilmesi sırasında yok olur. Bu da sindirim sistemi için faydalı olan bakterilerden faydalanamamamıza neden olur. Bu işlem, genellikle yiyeceklerin ömrünü uzatmak ve çeşitli bakterilerin oluşturacağı hastalıklardan korunmak amacıyla yapılır. Evde yapılan peynir ve yoğurtlar, günlük süt ile yapıldığında daha kaliteli ve lezzetli olur. |
Yetkin
12 Temmuz 2024 CumaAntep peynirini suda bekletirken suyun sicak olmasi peynirin yumu$amasina neden olur mu? Peynirin sert ve tuzlu yapisini yumu$atmak ve tuzu almak i$in hangi yontemleri kullanabilirim?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaYetkin, Antep peynirini suda bekletirken suyun sıcak olması peynirin yumuşamasına neden olabilir. Eğer peynirin sert ve tuzlu yapısını yumuşatmak ve tuzunu almak istiyorsan, soğuk veya ılık su kullanmak daha iyi bir seçenek olabilir. Peyniri bir süre soğuk suda bekletmek, tuzun peynirden çıkmasına yardımcı olur. Ayrıca, suyu düzenli olarak değiştirerek peynirin daha az tuzlu olmasını sağlayabilirsin. Peynirin yumuşaklığını korumak istiyorsan, suyun sıcaklığını kontrol etmeye dikkat etmelisin.