Trabzon peyniri, Karadeniz mutfağının vazgeçilmez bir unsuru olan mıhlama için olmazsa olmaz bir peynir çeşididir. Karadeniz bölgesindeki dağlık alanların hayvancılığa elverişli olması, bu bölgedeki peynir üretimini ön plana çıkarmaktadır. Trabzon peyniri, özellikle inek sütünden üretilir ve bazı yörelerde kolot, kolof ya da golot olarak da adlandırılmaktadır. Bu peynir çeşidi, özellikle Rize, Artvin ve Trabzon illerinde tam yağlı sütten üretilir. Trabzon peyniri, inek, koyun veya keçi sütünden üretildiği için oldukça lezzetlidir. Trabzon peynirini yapmak için öncelikle sütün kaymağı alınır ve geride kalan süt tencereye boşaltılarak iki ya da üç gün dışarıda bekletilerek ekşitilir. Ekşitilen süt, tencereyle birlikte ateşe konur ve içerisine bir miktar peynir mayası ilave edilir. Süt kaynamaya başlamadan sürekli karıştırılır ve kesilen süt ateşte kaynadıkça teleme haline gelir. Teleme halini alan süt, bir bez tülbent yardımıyla süzgeçten geçirilir ve süzülür. Daha sonra bu süzülen süt, iki saat bekletilir ve bu işlemin ardından elde edilen peynir, imansız peynir olarak adlandırılır; bu peynir, Trabzon peyniri olarak da bilinir. Böreklerde, çivil ve kuymak yapımında sıkça kullanılır. Ayrıca, peynirin süzülen suyu tekrar ocağa konarak kaynatılıp yeniden süzülerek bir miktar lor elde edilir. Bu lor, biraz tuzlanarak poğaçalarda, böreklerde ve kahvaltılarda kullanılabilir. Trabzon Peynirinin İçerisindeki Vitaminler ve Besin Değerleri Karadeniz peyniri, her 100 gramında 320 kalori, 23.00 gram yağ, 2.80 gram karbonhidrat ve 2.20 gram protein içerir. Diyetlerde sıklıkla kullanılan bu peynir, protein, kalsiyum, B1, B2, B9 ve B12 vitaminleri bakımından zengindir. Ayrıca, peynirin içerisinde A, D, K, E vitaminleri ve fosfor gibi birçok vitamin ve mineral bulunmaktadır. Karadeniz peyniri, yüksek miktarda kalsiyum içerdiğinden dolayı kemik ve diş sağlığına iyi geldiği bilinmektedir. Son olarak, Trabzon peynirinden yapılan kuymak veya diğer ismiyle mıhlama, küçük büyük demeden herkesin sevdiği harika bir yöresel yiyecek haline gelmiştir. |