Trabzon Peyniri Nasıl Yapılır?
22 Haziran 2024

Trabzon Peyniri Nasıl Yapılır?

Trabzon peyniri, Karadeniz mutfağının vazgeçilmez bir unsuru olan mıhlama için olmazsa olmaz bir peynir çeşididir. Karadeniz bölgesindeki dağlık alanların hayvancılığa elverişli olması, bu bölgedeki peynir üretimini ön plana çıkarmaktadır. Trabzon peyniri, özellikle inek sütünden üretilir ve bazı yörelerde kolot, kolof ya da golot olarak da adlandırılmaktadır. Bu peynir çeşidi, özellikle Rize, Artvin ve Trabzon illerinde tam yağlı sütten üretilir.

Trabzon peyniri, inek, koyun veya keçi sütünden üretildiği için oldukça lezzetlidir. Trabzon peynirini yapmak için öncelikle sütün kaymağı alınır ve geride kalan süt tencereye boşaltılarak iki ya da üç gün dışarıda bekletilerek ekşitilir. Ekşitilen süt, tencereyle birlikte ateşe konur ve içerisine bir miktar peynir mayası ilave edilir. Süt kaynamaya başlamadan sürekli karıştırılır ve kesilen süt ateşte kaynadıkça teleme haline gelir. Teleme halini alan süt, bir bez tülbent yardımıyla süzgeçten geçirilir ve süzülür. Daha sonra bu süzülen süt, iki saat bekletilir ve bu işlemin ardından elde edilen peynir, imansız peynir olarak adlandırılır; bu peynir, Trabzon peyniri olarak da bilinir. Böreklerde, çivil ve kuymak yapımında sıkça kullanılır. Ayrıca, peynirin süzülen suyu tekrar ocağa konarak kaynatılıp yeniden süzülerek bir miktar lor elde edilir. Bu lor, biraz tuzlanarak poğaçalarda, böreklerde ve kahvaltılarda kullanılabilir.

Trabzon Peynirinin İçerisindeki Vitaminler ve Besin Değerleri

Karadeniz peyniri, her 100 gramında 320 kalori, 23.00 gram yağ, 2.80 gram karbonhidrat ve 2.20 gram protein içerir. Diyetlerde sıklıkla kullanılan bu peynir, protein, kalsiyum, B1, B2, B9 ve B12 vitaminleri bakımından zengindir. Ayrıca, peynirin içerisinde A, D, K, E vitaminleri ve fosfor gibi birçok vitamin ve mineral bulunmaktadır. Karadeniz peyniri, yüksek miktarda kalsiyum içerdiğinden dolayı kemik ve diş sağlığına iyi geldiği bilinmektedir. Son olarak, Trabzon peynirinden yapılan kuymak veya diğer ismiyle mıhlama, küçük büyük demeden herkesin sevdiği harika bir yöresel yiyecek haline gelmiştir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Lor Peyniri Nasıl Yapılır?

Lor Peyniri Nasıl Yapılır?

Van Peyniri Tüketimi

Van Peyniri Tüketimi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sepet Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Sepet Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Peynir Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Sürk Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Sürk Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır?

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır?

Peynirin Tuzu Nasıl Alınır?

Peynirin Tuzu Nasıl Alınır?

Güncel

Burgu Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Burgu Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Cheddar Peyniri Özellikleri

Cheddar Peyniri Özellikleri

Tuzsuz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Tuzsuz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Çökelek Peyniri Yapımı

Çökelek Peyniri Yapımı

Mayasız Peynir Nasıl Yapılır?

Mayasız Peynir Nasıl Yapılır?

Parmesan Peyniri Nasıl Yapılır?

Parmesan Peyniri Nasıl Yapılır?

Evde Peynir Nasıl Yapılır?

Evde Peynir Nasıl Yapılır?

Çanakkale Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Çanakkale Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Sirke ile Peynir Yapı mı?

Sirke ile Peynir Yapı mı?

Peynirli Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

Erzurum Peyniri Türleri

Erzurum Peyniri Türleri

Civil Peyniri Civil Peynir Nasıl Saklanmalıdır?

Civil Peyniri Civil Peynir Nasıl Saklanmalıdır?

Abaza Peyniri Ev Yapımı

Abaza Peyniri Ev Yapımı

Obruk Peyniri Nasıl Yapılır?

Obruk Peyniri Nasıl Yapılır?

Gouda Peyniri Çeşitleri

Gouda Peyniri Çeşitleri

Lor Peyniri Protein Değeri

Lor Peyniri Protein Değeri

Peynir Altı Suyu Nedir?

Peynir Altı Suyu Nedir?

Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Nasıl Yapılır?

Peynir Nasıl Yapılır?