Tuzsuz Peynir Tuzsuz peynir, süt ürünleri içerisinde önemli bir yere sahip olan ve tuz içermeyen bir peynir türüdür. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların sütlerinin işlenmesiyle hazırlanan bu besin maddesi, içerdiği vitamin ve minerallerle vücut sağlığı için son derece önemlidir. Bu besin değerlerinin vücuda alınmasıyla özellikle kemik sağlığı korunur. Kahvaltıların vazgeçilmezi olan peynirin tuz içermemesi, diyet yapanların da menülerinden eksik etmemesine sebep olmuştur. Bazı hastalıklarla mücadele edebilmek için peynirin tuzsuz nitelikte olması sağlığı olumlu yönde etkiler. Tuzsuz peynir, hafif olduğu için mideyi rahatsız edici özellikte değildir. Kilo vermek isteyenler, tuzlu peynir tüketimi yerine tuzsuz peyniri programlarına dahil edebilirler. Lezzetiyle tek başına doyurucu özelliğe sahip bu peynir türünün erkenden bozulmasını önlemek için uygun koşullarda muhafaza edilmesi gerekmektedir. Bu hususta, peynirin saklama kabına alınarak kapağının sıkı bir şekilde kapatılması önemlidir. Bununla birlikte serin alanlarda muhafaza edilmesine özen gösterilmelidir. Diğer yandan, kavanoz içerisine tuzsuz peynirin öz suyu ve kendisi alınarak saklanabilir. Tuzsuz Peynir İçin Gerekli Malzemeler
Tuzsuz Peynir Nasıl Yapılır? Derin bir tencerenin içerisine süt konulup kaynatılır. Kaynama noktasına ulaşan süt, ılımaya yakın peynir mayası ilave edilerek karıştırılır. Bu aşamada tekrar tekrar karıştırmakta fayda vardır. Aksi halde süt kesilebilir. Yaklaşık 20 dakika sonra koyu bir kıvama gelen lapa halindeki süt ocaktan alınır. Daha sonra kevgir eşliğinde süzülerek bez torba içerisine alınır. Üzerine ağırlık konulur. Bir gün boyunca bu bezin içerisinde bekletilen süt ürünü, 24 saatin ardından peynir haline gelir. Bezin içerisinden çıkarılan peynir istenilen parçalara ayrılarak kahvaltı sofralarında yerini alır. Peynirin tuzsuz olması, aynı zamanda düşük sodyum diyetleri uygulayan bireyler için de uygundur. Tuzsuz peynir, yüksek tansiyon, böbrek hastalıkları ve kalp hastalıkları gibi sağlık sorunları olan bireyler için ideal bir alternatif olabilir. Ayrıca, bebekler ve küçük çocuklar için de güvenli bir besin kaynağıdır. Afiyet olsun. |