Beyaz Peynir Beyaz peynir, geleneksel olarak neredeyse Türkiye'nin her yerinde üretilmektedir. Ülkemizde en çok üretilip tüketilen peynir çeşitlerinden biridir. Beyaz peynir, kahvaltıların yanı sıra salatalar, börekler, gözlemeler, kekler ve poğaçalar gibi pek çok yiyeceğin vazgeçilmez ürünüdür. Ülkemizin her bölgesinde Edirne'den Kars'a kadar beyaz peynir yapılır. Ancak en çok Trakya bölgesinde koyun sütünden yapılan Edirne, Biga ve Ezine beyaz peynirleri meşhurdur. Bu sebeple, beyaz peynir sanki Trakya bölgesine özgü bir peynir türü gibi bilinmektedir. Akdeniz bölgesinde ise inek ve keçi sütü karışımıyla yapılan beyaz peynir de gayet lezzetlidir. Beyaz peynirin tarihi 1450 yıllarına dayanmaktadır. İlk beyaz peyniri Türkler yapmıştır. Nesilden nesile aktarılan bu miras, şimdi dünyaya pazarlanmaktadır. Beyaz peynir, her ne kadar evlerde bireylerin kendi tüketimi kadar üretiliyor gibi görünse de, en modern şartlar altında mandıra ve fabrikalarda da üretilmektedir. Doğu Anadolu Bölgesi'nde beyaz peynir yeni yeni yer edinmiştir. Ancak bu, beyaz peynirin ülkemizin diğer bölgelerine de yeni girdiği anlamına gelmemektedir. Yıllardır Doğu Anadolu Bölgesi'nde otlu peynir ve tulum peyniri yapılmaktadır. Bunlar da yine beyaz peynirin farklı bir çeşididir. Doğu Anadolu Bölgesi, beyaz peyniri tuzlu olarak yapmaya başlamıştır. Yurtdışında Türkiye'ye dair yiyeceklerden bahsedildiğinde akla ilk beyaz peynir gelir. Beyaz Peynir Nasıl Yapılır? Geleneksel olarak beyaz peynir, çiğ sütten yapılmaktaydı. Günümüzde ise pastörize edilerek yapılmaktadır. Isıtılan süt, kazan ağzında dört tarafı kalıp oluşturacak şekilde yapılmış tel elekten geçirilir. Süzülen süt, pastörizasyon amacıyla 63°C'ye kadar ısıtılır ve soğumaya bırakılır. Soğuma işlemi tam olarak gerçekleşmeden mayalama işlemi yapılır. Mayalanma işlemi tamamlandıktan sonra, beyaz peynirin suyundan arındırılması için oluşan teleme kelepçe yardımıyla alınır ve cendere bezinde yaklaşık 1,5 saat süzülür. Süzülen teleme kalıp alması için üzerine ağırlık konulur ve bir gece boyunca bekletilir. Kalıp alan peynir dilimler halinde kesilir. Kışlık için yapılıyorsa, salamura yapılır ve küplere basılır. Farklı Yörelere Ait Ün Yapmış Beyaz Peynir Çeşitleri Nelerdir?
Bölgeler ve iller arasında en büyük farklılık, beyaz peynir yapımında kullanılan sütlerdir. Bunun yanı sıra farklı görünümlere sahiptirler. Her yörenin beyaz peyniri, ayrı bir lezzet içerir. |