Kolot Peyniri Kolot peyniri denildiğinde, muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri, tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Karadenizliler bu peyniri farklı şekilde, yani eriterek tüketir. Kolot peyniri, bazılarının muhlama, bazılarının da kuymak dediği harika lezzetin ana malzemelerinden biridir. Kolot peynirinin en önemli özelliği, sıcak karşısında kolayca erimesidir. Tereyağıyla buluştuğunda hemen eriyen kolot peyniri, soğuduğunda eski güzelliğini kaybetse de kesinlikle diğer yağlı peynirlerin birçoğu gibi katı bir hale gelmez. Bu nedenle, soğuk haldeyken bile ekmek batırılarak kolaylıkla yenilmeye devam edilebilir. Kolot Peynirinin Özellikleri Kolot peyniri, görüntüsü ve bazı özellikleri itibariyle kaşar peynirini andırır. Her iki peynirin de ortak özelliği, bol sütle yapılması ve bu nedenle yağlı bir peynir çeşidi olmasıdır. Hatta bu özellikler sayesinde, bazı ev hanımları muhlama yapımında Karadeniz peyniri yerine kaşar peynirini bile tercih etmektedir. Kolot peyniri Karadeniz yöresinde üretilse de, yöresel ürünler satan bazı mandıralarda satışa sunulmaktadır. Ayrıca, bazı büyük firmalar tarafından da özel olarak üretilen ambalajlı kolot peyniri raflarda yerini bulmaktadır. Yolunuz Karadeniz illerine düştüğünde bu peynirin daha farklı isimlerle anıldığına da şahit olabilirsiniz. Bunların başında golote, kolote, kolof gibi isimler gelmektedir. Kolot peynirinin yapımı çok zor olmamakla birlikte, yenilebilir aşamaya gelmesi için birkaç ay bekletilmesi gerekir. Peynirin yapımında peynir mayası kullanılır. Bunun dışında, pek çok peynir çeşidi gibi kaynatılarak yapılır. Fakat lezzetinin diğer peynir türlerinden farklı olmasının sebebi, bu yöredeki hayvanların doğal ot yemesidir. Böylece, sadece yeşillikle beslenen hayvanın sütü de daha yağlı olduğu için peynir lezzetli bir hal alır. Kolot peynirinin yapımı için biriktirilen sütün kaymağı ayrılır ve içine peynir mayası atılır. Süt, bir süre sonra kesilmeye başlar ve kaynatıldıkça peynirleşen sütün içindeki peynirler uygun büyüklükteki torbalara konulur. Aslında kolot peyniri de ismini bu torbadan alır. Bu torbaların ebadı yaklaşık yuvarlak bir pide büyüklüğündedir. Suyu iyice süzüldükten sonra üzeri tuzlanır ve yaklaşık 3 ay boyunca yenilebilecek kıvama gelmesi için serin yerde muhafaza edilir. Elde edilen peynir, tıpkı bir küçük bisiklet tekeri gibidir. Bekleme süresi dolduktan sonra buzdolabında veya derin dondurucuda aylarca bozulmadan saklanabilir. Kolot Peyniri Nasıl Eritilir? Kolot peynirini eritmek için Karadeniz tereyağı kullanılır. Eğer yoksa normal tereyağı da tercih edebilirsiniz. Peynir ufak ufak dilimlenir ve eriyip rengi değişen tereyağının içine atılarak iyice eriyinceye kadar pişirilir. Sıcak olarak servis edilir. Mısır unu seviyorsanız, orijinal muhlama da yapabilirsiniz. Bunun için:
|
Kılıçhan
12 Temmuz 2024 CumaKolot peynirinin muhlama için önemli bir malzeme olduğunu söylüyorsunuz, sizce bu peynirin diğer peynirlerden farklı kılan en belirgin özelliği nedir? Bu peynirin soğukken bile yenebilir olması gerçekten doğru mu? Ayrıca, kolot peynirini kaşar peyniriyle değiştirdiğinizde aynı tadı alabilir misiniz?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaKılıçhan Bey, kolot peynirinin muhlama için önemli bir malzeme olduğunu belirttiğiniz yorumunuzda haklısınız. Kolot peynirini diğer peynirlerden farklı kılan en belirgin özelliklerinden biri, muhlama yaparken eridiğinde uzayan ve hafif yapışkan bir kıvama sahip olmasıdır. Bu özellik, muhlamanın kıvamını ve lezzetini doğrudan etkiler. Soğukken yenebilir mi sorusuna gelince, evet kolot peyniri soğukken de tüketilebilir ve oldukça lezzetlidir. Ancak, muhlama için kullanıldığında tamamen erimesi ve uzaması nedeniyle sıcak halde tüketmek daha yaygındır. Kaşar peyniriyle değiştirildiğinde aynı tadı almanız mümkün olmayabilir çünkü kaşar peyniri kolot peynirinin sahip olduğu uzayan yapıyı ve hafif tuzlu lezzeti tam olarak sağlayamaz. Bu nedenle muhlama tarifinde kolot peyniri kullanmak daha uygun olacaktır.