Kolot Peyniri Nasıl Yapılır?

Kolot peyniri, Karadeniz mutfağının vazgeçilmez bir parçasıdır. Özellikle eritilerek tüketilmesiyle bilinir ve muhlama gibi lezzetli yemeklerin temel bileşenidir. Yağlı yapısıyla dikkat çeken bu peynir, doğal otlarla beslenen hayvanların sütünden yapılır. Kolot peyniri, hem sıcak hem de soğuk olarak lezzetli bir atıştırmalık sunar.
Kolot Peyniri Nasıl Yapılır?
22 Ağustos 2024
Kolot Peyniri

Kolot peyniri denildiğinde, muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri, tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Karadenizliler bu peyniri farklı şekilde, yani eriterek tüketir. Kolot peyniri, bazılarının muhlama, bazılarının da kuymak dediği harika lezzetin ana malzemelerinden biridir. Kolot peynirinin en önemli özelliği, sıcak karşısında kolayca erimesidir. Tereyağıyla buluştuğunda hemen eriyen kolot peyniri, soğuduğunda eski güzelliğini kaybetse de kesinlikle diğer yağlı peynirlerin birçoğu gibi katı bir hale gelmez. Bu nedenle, soğuk haldeyken bile ekmek batırılarak kolaylıkla yenilmeye devam edilebilir.

Kolot Peynirinin Özellikleri

Kolot peyniri, görüntüsü ve bazı özellikleri itibariyle kaşar peynirini andırır. Her iki peynirin de ortak özelliği, bol sütle yapılması ve bu nedenle yağlı bir peynir çeşidi olmasıdır. Hatta bu özellikler sayesinde, bazı ev hanımları muhlama yapımında Karadeniz peyniri yerine kaşar peynirini bile tercih etmektedir. Kolot peyniri Karadeniz yöresinde üretilse de, yöresel ürünler satan bazı mandıralarda satışa sunulmaktadır. Ayrıca, bazı büyük firmalar tarafından da özel olarak üretilen ambalajlı kolot peyniri raflarda yerini bulmaktadır. Yolunuz Karadeniz illerine düştüğünde bu peynirin daha farklı isimlerle anıldığına da şahit olabilirsiniz. Bunların başında golote, kolote, kolof gibi isimler gelmektedir. Kolot peynirinin yapımı çok zor olmamakla birlikte, yenilebilir aşamaya gelmesi için birkaç ay bekletilmesi gerekir. Peynirin yapımında peynir mayası kullanılır. Bunun dışında, pek çok peynir çeşidi gibi kaynatılarak yapılır. Fakat lezzetinin diğer peynir türlerinden farklı olmasının sebebi, bu yöredeki hayvanların doğal ot yemesidir. Böylece, sadece yeşillikle beslenen hayvanın sütü de daha yağlı olduğu için peynir lezzetli bir hal alır.


Kolot peynirinin yapımı için biriktirilen sütün kaymağı ayrılır ve içine peynir mayası atılır. Süt, bir süre sonra kesilmeye başlar ve kaynatıldıkça peynirleşen sütün içindeki peynirler uygun büyüklükteki torbalara konulur. Aslında kolot peyniri de ismini bu torbadan alır. Bu torbaların ebadı yaklaşık yuvarlak bir pide büyüklüğündedir. Suyu iyice süzüldükten sonra üzeri tuzlanır ve yaklaşık 3 ay boyunca yenilebilecek kıvama gelmesi için serin yerde muhafaza edilir. Elde edilen peynir, tıpkı bir küçük bisiklet tekeri gibidir. Bekleme süresi dolduktan sonra buzdolabında veya derin dondurucuda aylarca bozulmadan saklanabilir.

Kolot Peyniri Nasıl Eritilir?

Kolot peynirini eritmek için Karadeniz tereyağı kullanılır. Eğer yoksa normal tereyağı da tercih edebilirsiniz. Peynir ufak ufak dilimlenir ve eriyip rengi değişen tereyağının içine atılarak iyice eriyinceye kadar pişirilir. Sıcak olarak servis edilir.

Mısır unu seviyorsanız, orijinal muhlama da yapabilirsiniz. Bunun için:
  • 2 yemek kaşığı tereyağını bakır tavada eritin.
  • Üzerine 2,5 yemek kaşığı mısır unu ilave edip iyice kavurun.
  • Daha sonra 1 çay bardağı soğuk su ile birlikte doğranmış kolot peynirini ekleyip eriyinceye kadar pişirin.
  • Tavadan boşaltmadan sıcakken servis yapın.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Kılıçhan

12 Temmuz 2024 Cuma

Kolot peynirinin muhlama için önemli bir malzeme olduğunu söylüyorsunuz, sizce bu peynirin diğer peynirlerden farklı kılan en belirgin özelliği nedir? Bu peynirin soğukken bile yenebilir olması gerçekten doğru mu? Ayrıca, kolot peynirini kaşar peyniriyle değiştirdiğinizde aynı tadı alabilir misiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Kılıçhan Bey, kolot peynirinin muhlama için önemli bir malzeme olduğunu belirttiğiniz yorumunuzda haklısınız. Kolot peynirini diğer peynirlerden farklı kılan en belirgin özelliklerinden biri, muhlama yaparken eridiğinde uzayan ve hafif yapışkan bir kıvama sahip olmasıdır. Bu özellik, muhlamanın kıvamını ve lezzetini doğrudan etkiler. Soğukken yenebilir mi sorusuna gelince, evet kolot peyniri soğukken de tüketilebilir ve oldukça lezzetlidir. Ancak, muhlama için kullanıldığında tamamen erimesi ve uzaması nedeniyle sıcak halde tüketmek daha yaygındır. Kaşar peyniriyle değiştirildiğinde aynı tadı almanız mümkün olmayabilir çünkü kaşar peyniri kolot peynirinin sahip olduğu uzayan yapıyı ve hafif tuzlu lezzeti tam olarak sağlayamaz. Bu nedenle muhlama tarifinde kolot peyniri kullanmak daha uygun olacaktır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre
Çok Okunanlar
Beyaz Peynir Kalori Değeri

Beyaz Peynir Kalori Değeri

Evde Peynir Nasıl Yapılır?

Evde Peynir Nasıl Yapılır?

Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır?

Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır?

Popüler İçerikler
Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik
Sirke ile Peynir Yapı mı?

Sirke ile Peynir Yapı mı?

Künefe Peyniri Nasıl Yapılır?

Künefe Peyniri Nasıl Yapılır?

Az tuzlu Peynir Özellikleri

Az tuzlu Peynir Özellikleri

Peynir Eritmesi Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Eritmesi Tarifi ve Malzemeleri

Koyun Peyniri Yapımı

Koyun Peyniri Yapımı

Güncel

Quark Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Quark Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Feta Peynirinin Yapılışı

Feta Peynirinin Yapılışı

Yağsız Krem Peynir Yapımı

Yağsız Krem Peynir Yapımı

Yağlı Peynir Kaç Kalori?

Yağlı Peynir Kaç Kalori?

Fransız Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Fransız Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Hellim Peyniri Nasıl Kızartılır?

Hellim Peyniri Nasıl Kızartılır?

Peynirin Faydaları Nelerdir?

Peynirin Faydaları Nelerdir?

Dil Peyniri Faydaları Nelerdir?

Dil Peyniri Faydaları Nelerdir?

Peynir Altı Suyu Faydaları Nelerdir?

Peynir Altı Suyu Faydaları Nelerdir?

Yağsız Lor Peyniri Faydaları Nelerdir?

Yağsız Lor Peyniri Faydaları Nelerdir?

Peynir Şekeri Nedir?

Peynir Şekeri Nedir?

Obruk Peyniri Nasıl Yapılır?

Obruk Peyniri Nasıl Yapılır?

Mascarpone Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Mascarpone Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Fransız Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Fransız Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Salamurası Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Salamurası Tarifi ve Malzemeleri

İsli Peynir Tarifi ve Malzemeleri

İsli Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Kaç Kalori?

Peynir Kaç Kalori?

Çökelek Peyniri Yapımı

Çökelek Peyniri Yapımı

Lor Peyniri Kalori Değeri

Lor Peyniri Kalori Değeri

Erzincan Tulum Peyniri Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Erzincan Tulum Peyniri Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?