Kuymak Peyniri Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Kuymak Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Kuymak peyniri, yumurta, mısır unu, tereyağı ve peynirden yapılan omlet tarzındaki nefis kuymak lezzeti Karadeniz'e ait yöresel kahvaltılıklardan biridir. Bu harika karışımın içine koyulan tel peynir zaman içinde kuymak peyniri olarak adlandırılmıştır. Kuymak peyniri, yöresel peynirlerden biri olup, geleneksel yöntemler ile pıhtılaştırılarak üretilmektedir. Belli bir standarda sahip olmayan kuymak peyniri protein içeriği son derece yüksek mikrobiyolojik kalitesi düşük olan peynir çeşitleri arasındadır. Kokusuz beyaz- sarı renkli, yarı yumuşak, elastik yapılı, ağızda kolay dağılma özelliğine sahip ve süt tadında bir peynirdir.

Kuymak peyniri nasıl yapılır?

Kuymak peyniri, taze olarak tüketilir ve çabuk bozulma özelliğine sahip olduğundan vakumlu ambalajlar ile saklanır. İnek sütünden yapılan peynir, süt süzüldükten sonra oda ısısında bekletilerek ekşimesi sağlanır. Ekşiyen süte yeni sağılmış ve tülbent ile süzülmüş süt ilave edilir. Eski ve yeni süt karşımı kaynama derecesine gelene kadar kaynatılır, kaynama derecesinde olan süte peynir mayası ve tuz eklenerek kaynatma işlemine devam edilir. Bir süre sonra sütün içerisinde iplik şeklinde pıhtı oluşumu gözlemlenir. Bu pıhtılaşma özelliğini kazanan sütte ısı uygulaması sona erdirilir ve süt soğuması için bir kenarda bekletilir.

Daha önceden elde edilmiş olan peynir altı suyuna tuz eklenerek pıhtılar bu suyun içerisinde bekletilir. İyice sert bir hal alan kuymak peyniri bir gün boyunca süzülmesi için bir süzgece alınır. Tuzlanmış ve önceden hazırlanmış olan koyun derisi içine basılan kuymak peyniri hava almaması gerektiği için ağzı çok sıkı bir şekilde bağlandıktan sonra, toprağın içerisine gömülür. Toprakta kalma süresi 15-20 gün aralığındadır. Topraktan çıkarıldıktan sonra tulum derisi birkaç yerinden şiş yardımı ile delinip peynir tekrar toprağa gömülür. 20 gün süresince de bu şekilde bekletilen kuymak peyniri tulumdan çıkarılarak bidonlara aktarılır. Bu şekilde elde edilen bir peynir örneğine başka bir yerde rastlanılmamaktadır.

Kuymak peyniri son derece lifli bir yapıya sahiptir. Yağlı ya da yarım yağlı sütten yapılmaktadır. Kuymak peynirinde kuru hammadde de oranı %40, yağ oranı %10, tuz oranı ise %5 civarındadır.

Kuymak peynirinin muhafaza şekli peynirin mikrobiyolojik kalitesini en fazla etkileyen unsurlar arasındadır bundan dolayı vakumlanmış olarak muhafaza edilmesi en uygun muhafaza şeklidir. Beğenilme özelliği oldukça yüksek olan kuymak peyniri, hijyen teknikleri ve standart bir üretim tekniğine sahip olmadığından dolayı sağlık açısından riskli olabilmektedir. Besin değeri çok yüksek olan kuymak peyniri fabrika şartlarında üretilse dahi üretim şeklinin belli bir standarda dayanmaması nedeni ile her seferinde aynı kalite ve tat ile üretilmesi mümkün olmayacaktır.

Kuymak Peyniri Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Simit Peynir Nasıl Tüketilir?

Simit Peynir Nasıl Tüketilir?

Peynir Şekeri Nedir?

Peynir Şekeri Nedir?

İlginizi Çekebilir

Van Peyniri Tüketimi

Van Peyniri Tüketimi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Beyaz Peynir Besin Değeri Kaçtır?

Beyaz Peynir Besin Değeri Kaçtır?

Evde Mayalı Peynir Nasıl Yapılır?

Evde Mayalı Peynir Nasıl Yapılır?

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır?

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır?

Cheddar Peyniri Özellikleri

Cheddar Peyniri Özellikleri

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır?

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır?

Güncel

Evde Lor Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Evde Lor Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Güncel

Light Peynir Faydaları Nelerdir?

Light Peynir Faydaları Nelerdir?

Mozzarella Peyniri Özellikleri

Mozzarella Peyniri Özellikleri

Kelle Peyniri Yapımı Nasıl Olur?

Kelle Peyniri Yapımı Nasıl Olur?

1 Kg Peynir Kaç Kg Sütten Yapılır?

1 Kg Peynir Kaç Kg Sütten Yapılır?

Tuzsuz Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Tuzsuz Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

1 Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

1 Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

Peynir Besin Değeri Kaçtır?

Peynir Besin Değeri Kaçtır?

Labne Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Labne Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Beyaz Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Erzurum Peyniri Türleri

Erzurum Peyniri Türleri

Peynir Suyu Faydaları Nelerdir?

Peynir Suyu Faydaları Nelerdir?

Krem Peynir Kalori Değeri

Krem Peynir Kalori Değeri

Erzincan Tulum Peyniri Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Erzincan Tulum Peyniri Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Trakya Peyniri Özellikleri

Trakya Peyniri Özellikleri

Evde Peynir Nasıl Yapılır?

Evde Peynir Nasıl Yapılır?

Bebekler İçin Peynir Yapımı

Bebekler İçin Peynir Yapımı

Ezine Peyniri Kaç Kalori?

Ezine Peyniri Kaç Kalori?

Çıtır Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Keş Peyniri Faydaları Nelerdir?

Keş Peyniri Faydaları Nelerdir?

Fransız Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Fransız Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Peynir Nasıl Mayalanır?

Peynir Nasıl Mayalanır?

Deri Peyniri Nasıl Muhafaza Edilir?

Deri Peyniri Nasıl Muhafaza Edilir?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6