Lor Peyniri Lor peyniri, İtalyanların ricotta olarak tanımladığı, Türk mutfağında ise lor peyniri olarak bilinen bir peynir türüdür. Oldukça sağlıklı ve lezzetli olan bu peyniri yapmak oldukça kolaydır. Ancak bu peynir türünü süt kesiği ile karıştırmamanız gerekir. Çünkü lor peyniri, peynir altı suyundan yapılır. Süt kesiği ise limon, sirke ya da yoğurtla sütün kestirilmesi ile elde edilir. Lor peynirini börek harcında, kahvaltılarda, kek ve kurabiyelerde, meyvelerle harmanlayarak, makarna soslarında rahatlıkla kullanabilirsiniz. Özellikle taze iken krema kıvamında olduğu zaman çilek gibi meyvelerle karıştırarak tüketebilirsiniz. Taze tatlı lor peynirini balla karıştırarak kahvaltınıza renk katabilirsiniz. Lor Peynirinin Besin Değeri ve Faydaları Peynir türleri arasında besleyici özelliği en yüksek olan peynir lor peyniridir. İçeriğindeki kalsiyum ve protein miktarı oldukça fazladır. Özellikle sporcuların peynir altı suyu proteini içermesinden dolayı tükettiği ve Whey protein denilen peynir de budur. Çocuklarda da kemik gelişimi için tavsiye edilen peynirlerden biri lor peyniridir. Tuzlu ve tuzsuz olarak lor peyniri yapmanız mümkündür. Evde kolayca yapabileceğiniz bu faydalı peyniri birlikte hazırlamaya başlayalım. Lor Peyniri İçin Gereken Malzemeler
Lor Peyniri Nasıl Yapılır? Öncelikle uygun bir tencerede peynir altı suyunu ocakta kaynatmaya başlayın. Peynir altı suyu kaynadığında hemen yoğurdu içine dökün. Karışım tekrar kaynayıncaya kadar bekleyin. Daha sonra ocağı kapatarak, yaklaşık bir saat kadar bekleyin. Bu sürede kesilmiş olan lor tencerenin üstünde birikir. Bu birikimi bir kevgir yardımıyla süzgecin içine alın. İsterseniz tencerede bulunan malzemenin hepsini süzgecin içine dökün. Bu şekilde 1-2 saat beklettiğinizde lor peyniri tüketime hazır hale gelecektir. Önemli Püf Noktalar Lor peyniri yaparken yoğurt yerine yarım limon suyu ya da 3 yemek kaşığı sirke de kullanılabilir. Fakat sirke ile yaptığınız peynirin peynir altı suyundan çıkan lor peyniri oldukça az olur. Çünkü sirkeden ekşi asidi alan süte yeniden sirke koyduğunuzda fazla etki yapmaz. Bu yüzden lor peyniri yapmanız için peynir mayası ile yapılan peynirin peynir altı suyunu kullanmanızı tavsiye ederiz. Ancak lor peynirinin çabuk bozulacağını unutmayın. Bu şekilde tuzsuz hazırlandığında fazla bekletmeden tüketmelisiniz. Eğer lor peynirini tuzlarsanız bunu da en fazla 7-10 gün içinde tüketmelisiniz. Afiyet olsun. |
Ali Buğra
22 Temmuz 2024 PazartesiLor peynirini yaparken peynir altı suyunun kaynamasını beklemeden yoğurdu eklersem ne olur? Tencerede biriken lor peynirini daha sert yapmanın bir yolu var mı?
Cevap yazAdmin
22 Temmuz 2024 PazartesiAli Buğra, peynir altı suyunun kaynamasını beklemeden yoğurdu eklemek, lor peynirinin tam olarak pıhtılaşmamasına ve dolayısıyla istenilen sonucun elde edilememesine sebep olabilir. Peynirin tam olarak pıhtılaşması için sıvının yeterince sıcak olması önemlidir.
Lor peynirini daha sert yapmak için, peynir altı suyunu kaynattıktan sonra yoğurdu ekleyip karıştırdıktan sonra pıhtılaşan lor peynirini bir süzgeçten geçirip üzerine ağırlık koyarak suyunun iyice süzülmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca, biraz daha uzun süre süzdürmek de peynirin sertliğini artırabilir.