Türk Peynir Çeşitleri Nelerdir?
24 Haziran 2024

Türk Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Türk Peynir Çeşitleri

Türk kültüründe yaygın olarak tüketilen peynirler, Ezine'den tulum peynirine, kaşar peynirinden örgü peynirine kadar neredeyse 190 çeşidi bulunmaktadır. Türk peynir çeşitleri her yörenin farklı lezzetleriyle 81 ilin her yerinde çeşitli tatlar ve kalitesiyle yayılmıştır. Uzun yıllardır geleneksel yöntemlerle hazırlanan ve üretilen bu peynirler, şehir restoranlarında birbirinden farklı sunumlarla yerini alarak pek çok misafire sunulmaktadır. Türkiye'de üretilen belli başlı Türk peynir çeşitleri aşağıdaki gibidir.

Malatya Peyniri

Çiğ sütün yağı ve kuru maddesi çekilmeden, peynirin mayalanması ile üretilen peynire Malatya peyniri adı verilir. Bu peynir genellikle Malatya'nın köylerinde üretilmektedir. Mayalanan peynir kesildikten sonra suya alınıp, üzerine bir ağırlık konularak, manivela etkisinin oluşması için sıkıştırılır. Daha sonra elde edilen peynir kaynatılıp salamuraya bırakılarak hazırlanır.

Çerkez Peyniri

Genellikle Sakarya yöresinde üretilen bu peynir, halk dilinde Abhaz peyniri olarak da bilinmektedir. Bu peynirde 8 kilo sütten yaklaşık olarak 2 kilo kadar peynir elde edilmektedir.

Beyaz Peynir

En kaliteli beyaz peynirler genellikle Trakya ve Marmara Bölgelerinde inek, keçi ve koyun sütünden yapılmaktadır. Yarım yağlı ve tam yağlı olarak üretilen bu peynirlerin en lezzetlisi genellikle koyun sütünden yapılan peynirlerdir.

Amasya Köy Peyniri

Amasya yöresinde geleneksel yöntemlerle elde edilen peynir, köy peyniri olup sütün kıvamına göre farklı isimler ile satışa sunulmaktadır. Amasya'da 5 kilo sütten yaklaşık 1 kg peynir elde edilmektedir.

Kaşar Peyniri

Taze kaşar ve eski kaşar olarak ayrılan bu peynir, inek, keçi ve koyun sütünden yapılmaktadır. Taze kaşar yapıldıktan sonra satışa sunulup tüketilirken, eski kaşar tuzun içerisinde en az 6 ay kadar bir süre bekletildikten sonra tüketilmektedir. Kaşar peynirine benzeyen diğer peynir çeşidi de kaşkaval peyniridir.

Krem Peynir

Peynirin yapımında süt ve süt kreması kullanılmaktadır. Kreması yumuşak olan bu peynirin yağ oranı oldukça yüksek olup, genellikle kahvaltılarda tüketilmektedir. Bunun yanı sıra pasta kremalarında da kullanılmaktadır.

Ardahan Küflü Peyniri

Ardahan'a özgü olan bu peynir, yağsız inek sütü ile yapılmaktadır. Ardahan'a özgü küflü peynir neredeyse her evde imal edilir ve çoğunlukla aynı yörede tüketilir. Bu nedenle bulunması zor olan bir peynir çeşididir.

Tulum Peyniri

Erzurum, Erzincan, Bergama ve Bingöl illerinin meşhur peyniri olan tulum peyniri, kolayca parçalanan yumuşak yapısı ile bilinir. Tulum peynirini bir kaç ay dinlendirdikten sonra tüketebilirsiniz.

Salamura Peyniri

Bingöl bölgesinde üretilen bu peynir, genellikle yayla evlerinde küçük aile işletmeleri tarafından yapılmaktadır. Salamura peyniri çiğ koyun sütünden elde edilerek hazırlanır.

Lor Peyniri

Peynir üretimi sonucunda açığa çıkan peynirlerin suyundan elde edilmektedir. Lor peyniri hafif aromalı ve yumuşak bir peynirdir. Genellikle böreklerde iç harç malzemesi olarak kullanılmaktadır. En kaliteli lor peynirleri kaşar peynirlerinin üretim suyundan kalanlarla yapılanlardır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Teleme Peyniri Nasıl Yapılır?

Teleme Peyniri Nasıl Yapılır?

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kelle Peyniri Yapımı Nasıl Olur?

Kelle Peyniri Yapımı Nasıl Olur?

Diyet Peynir Saklama Koşulları

Diyet Peynir Saklama Koşulları

Ev Yapımı Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Ev Yapımı Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Edam Peynirinin Üretimi

Edam Peynirinin Üretimi

Türkiye'de Tüketilen Peynir Türleri Hangileridir?

Türkiye'de Tüketilen Peynir Türleri Hangileridir?

Krem Peynir ile Sandviç Yapımı

Krem Peynir ile Sandviç Yapımı

Peynir Şekeri Nedir?

Peynir Şekeri Nedir?

Tost Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Tost Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Koyun Peyniri Yapımı

Koyun Peyniri Yapımı

Abaza Peyniri Ev Yapımı

Abaza Peyniri Ev Yapımı

Peynir Kaç Kalori?

Peynir Kaç Kalori?

Organik Peynir Yapımı

Organik Peynir Yapımı

Peynir Nedir? Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Peynir Nedir? Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Trabzon Peyniri Nasıl Yapılır?

Trabzon Peyniri Nasıl Yapılır?

Yağsız Peynir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yağsız Peynir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Mihaliç Peyniri Yapımı

Mihaliç Peyniri Yapımı

Tulum Peyniri Kaç Kalori?dir?

Tulum Peyniri Kaç Kalori?dir?

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Peynir Suyunun Faydaları Nelerdir?

Peynir Suyunun Faydaları Nelerdir?

Lor Peyniri Faydaları Nelerdir?

Lor Peyniri Faydaları Nelerdir?

Van Peyniri Tüketimi

Van Peyniri Tüketimi

Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır?

Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır?

Evde Lor Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Evde Lor Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri