Kaynamış Sütten Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Kaynamış Sütten Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Kaynamış sütten peynir yapımı, için sütün kestirilmesi gerekir. Peynir kalsiyum açısından zengin bir besin maddesidir. Fakat doğru peynir tercih edilmediği takdirde bir o kadar da sağlıksız olabilir. Brusello adı verilen ve halk arasında da peynir hastalığı olarak bilinen hastalığın temel sebebi pastörize edilmemiş peynir tüketimidir. Bu peynir türlerinde oluşan bakteri iskelet sistemini etkiler ve hasta tedavi edilmediği takdirde yürüyememe riskiyle karşı kaşıya kalabilir. İşte bu nedenle peynir seçerken mümkün olduğu kadar bildiğiniz markaları tercih etmeye çalışın. Eğer kırsalda üretilen peynirlerden alıyorsanız peynirin iyice kaynatılmış sütten yapıldığına emin olmanız gerekir. Tabi evde kendi imkânlarınızı kullanarak daha sağlıklı ve doğal peynirler üretebilirsiniz. Bunun için kaynamış süt dışında peynir mayası veya peyniri kesmek için bazı malzemelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu malzemelerin başında yoğurt, sirke, limon suyu ve tuz gelmektedir. En çok tercih edileni limondur. 1 litre sütü kesmek için yaklaşık 1 adet limonun suyunu kullanmanız gerekir. Bu şekilde kaynatılmış süt kestirilerek yapılacak peynir lor peyniri olarak bilinir. Eğer maya kullanarak yaparsanız yağlı ve daha farklı peynir türlerini de kolaylıkla yapabilirsiniz. Fakat kaynamış sütten peynir mayası kullanarak peynir yapmak zordur. Peynir mayası ılıtılmış çiğ süt kullanılarak yapılır ve daha sonra pastörize edilir. Ancak evde de pişmiş sütle sirke ve tuz kullanarak lor peyniri dışında köy peyniri yapabilirsiniz.

Kaynamış sütten peynir yapımı için gerekli malzemeler
  • 3 litre süt,
  • 1 çorba kaşığı tuz,
  • 1/2 çay bardağı üzüm sirkesi.
Kaynamış Sütten Peynir Nasıl Yapılır?

Kaynamış sütten peynir yapımı için doğal ve temiz olduğundan emin olduğunuz sütü iyice kaynatın. Daha sonra içine tuz ve sirkeyi ilave edip sütün kesilmesi için kaynatma işlemine devam edin. Bu aşamada sürekli karıştırmaya özen gösterin. Derin bir tencerenin içine sadece bu iş için ayrılmış temiz tülbent parçasını yerleştirin ve sıcak peynir kesiğini tülbentin içine yavaşça boşaltın. Peynir altı suyu adı verilen yeşil su süzüldüğünde peyniri tülbentin içinde iyice sıkıştırıp bir başka kaba yerleştirin. Üzerine ağırlık yapacak ve şekil almasına yardımcı olacak bir malzeme koyarak yaklaşık 3 saat bu şekilde bekletin. Büyük bir cam kavanozun içine peynir altı suyunu boşaltın. İçine 1 yemek kaşığı tuz ilave edip karıştırın. Suyun içine peynir yerleştirileceği için kavanozun yaklaşık 1/3'ünün boş kalması gerekir. Suyu iyice süzülen peyniri kare şeklinde dilimleyin ve tuzlu peynir altı suyunun içine yerleştirin. Daha sonra kapağını kapatarak serin bir yerde muhafaza edin. Sağlıklı ve doğal kaynatılmış sütten peynir yapımı bu kadar kolay.

Kaynamış Sütten Peynir Yapımı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Evde Süzme Peynir Yapı mı?

Evde Süzme Peynir Yapı mı?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Peynir Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Az tuzlu Peynir Özellikleri

Az tuzlu Peynir Özellikleri

Van Peyniri Tüketimi

Van Peyniri Tüketimi

Van Otlu Peynir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Van Otlu Peynir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır?

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır?

Güncel

Hatay Peyniri Yapılışı

Hatay Peyniri Yapılışı

Güncel

Kıbrıs Peyniri ve Özellikleri Nelerdir?

Kıbrıs Peyniri ve Özellikleri Nelerdir?

Peynirli Salata Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Salata Tarifi ve Malzemeleri

Künefe Peyniri Nasıl Yapılır?

Künefe Peyniri Nasıl Yapılır?

Zeytin Peynir Tüketimi

Zeytin Peynir Tüketimi

Doğal Peynir Mayası Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Doğal Peynir Mayası Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Abaza Peyniri Ev Yapımı

Abaza Peyniri Ev Yapımı

Köy Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Köy Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Parmesan Peyniri Nasıl Yapılır?

Parmesan Peyniri Nasıl Yapılır?

Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Peynir Salamurası Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Salamurası Tarifi ve Malzemeleri

Gouda Peyniri Çeşitleri

Gouda Peyniri Çeşitleri

Lor Peyniri Besin Değeri Kaçtır?

Lor Peyniri Besin Değeri Kaçtır?

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır?

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır?

Cheddar Peyniri Özellikleri

Cheddar Peyniri Özellikleri

Peynir Suyunun Faydaları Nelerdir?

Peynir Suyunun Faydaları Nelerdir?

Çerkez Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Yağsız Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Yağsız Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Beyaz Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Evde Lor Peyniri Nasıl Yapılır?

Evde Lor Peyniri Nasıl Yapılır?

En İyi Rokfor Peyniri Nasıl Olur?

En İyi Rokfor Peyniri Nasıl Olur?

Türk Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Türk Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Fransız Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Fransız Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6