Kaynamış Sütten Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri
25 Haziran 2024

Kaynamış Sütten Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Kaynamış Sütten Peynir Yapımı

Kaynamış sütten peynir yapımı, sütü kestirerek elde edilen doğal ve besleyici bir peynir türüdür. Peynir, kalsiyum açısından zengin bir besin maddesidir. Ancak doğru peynir türünün tercih edilmemesi durumunda sağlık açısından riskler barındırabilir. Brusello olarak bilinen ve halk arasında peynir hastalığı olarak adlandırılan hastalık, pastörize edilmemiş peynir tüketiminden kaynaklanır. Bu hastalık, iskelet sistemini etkileyerek tedavi edilmediği takdirde yürüme yeteneğini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu sebeple peynir seçerken mümkün olduğu kadar güvenilir markaları tercih etmeye özen gösterin. Kırsalda üretilen peynirleri tercih ediyorsanız, peynirin iyice kaynatılmış sütten yapıldığından emin olmalısınız. Evde kendi imkanlarınızı kullanarak daha sağlıklı ve doğal peynirler üretebilirsiniz.

Peynir Yapımı İçin Gereken Malzemeler

Kaynamış sütten peynir yapımı için bazı temel malzemelere ihtiyaç duyulur. Bu malzemeler arasında yoğurt, sirke, limon suyu ve tuz bulunur. En çok tercih edilen malzeme ise limondur. 1 litre sütü kesmek için yaklaşık 1 adet limonun suyunu kullanmanız gerekir. Bu şekilde kaynatılmış süt kestirilerek yapılan peynir lor peyniri olarak bilinir. Eğer maya kullanarak peynir yaparsanız, yağlı ve farklı peynir türlerini de kolaylıkla yapabilirsiniz. Ancak kaynamış sütten peynir mayası kullanarak peynir yapmak zordur. Peynir mayası ılıtılmış çiğ süt kullanılarak yapılır ve daha sonra pastörize edilir. Ancak evde de pişmiş sütle sirke ve tuz kullanarak lor peyniri dışında köy peyniri yapabilirsiniz.

Kaynamış Sütten Peynir Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

  • 3 litre süt
  • 1 çorba kaşığı tuz
  • 1/2 çay bardağı üzüm sirkesi

Kaynamış Sütten Peynir Nasıl Yapılır?

Kaynamış sütten peynir yapımı için doğal ve temiz olduğundan emin olduğunuz sütü iyice kaynatın. Daha sonra içine tuz ve sirkeyi ilave edip sütün kesilmesi için kaynatma işlemine devam edin. Bu aşamada sürekli karıştırmaya özen gösterin. Derin bir tencerenin içine sadece bu iş için ayrılmış temiz tülbent parçasını yerleştirin ve sıcak peynir kesiğini tülbentin içine yavaşça boşaltın. Peynir altı suyu adı verilen yeşil su süzüldüğünde peyniri tülbentin içinde iyice sıkıştırıp bir başka kaba yerleştirin. Üzerine ağırlık yapacak ve şekil almasına yardımcı olacak bir malzeme koyarak yaklaşık 3 saat bu şekilde bekletin.

Büyük bir cam kavanozun içine peynir altı suyunu boşaltın. İçine 1 yemek kaşığı tuz ilave edip karıştırın. Suyun içine peynir yerleştirileceği için kavanozun yaklaşık 1/3'ünün boş kalması gerekir. Suyu iyice süzülen peyniri kare şeklinde dilimleyin ve tuzlu peynir altı suyunun içine yerleştirin. Daha sonra kapağını kapatarak serin bir yerde muhafaza edin. Sağlıklı ve doğal kaynamış sütten peynir yapımı bu kadar kolay.

Ekstra Bilgiler

Kaynamış sütten peynir yaparken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. İlk olarak, sütün doğal ve taze olması gerekmektedir. Ayrıca, peynir yapımında kullanılan tülbentin temiz olması önemlidir. Peyniri muhafaza ederken serin ve kuru bir yerde saklamak, peynirin tazeliğini korumasına yardımcı olacaktır. Peynir altı suyu ise çorba ve ekmek yapımında kullanılabilir, bu nedenle dökülmemesi tavsiye edilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Türkiye'de Tüketilen Peynir Türleri Hangileridir?

Türkiye'de Tüketilen Peynir Türleri Hangileridir?

Kaynamış Sütten Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Kaynamış Sütten Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Peynirin Faydaları Nelerdir?

Peynirin Faydaları Nelerdir?

Hollanda Peyniri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hollanda Peyniri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Edirne Peyniri Yapılışı

Edirne Peyniri Yapılışı

Güncel

1 Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

1 Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

Güncel

Peynir Şekeri Nedir?

Peynir Şekeri Nedir?

Lor Peyniri Protein Değeri

Lor Peyniri Protein Değeri

Türk Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Türk Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Örgü Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Örgü Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Tam Yağlı Beyaz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Tam Yağlı Beyaz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

1 Dilim Peynir Kaç Kalori?dir?

1 Dilim Peynir Kaç Kalori?dir?

Peynir Suyunun Faydaları Nelerdir?

Peynir Suyunun Faydaları Nelerdir?

Yağsız Beyaz Peynir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yağsız Beyaz Peynir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Krem Peynir Kalori Değeri

Krem Peynir Kalori Değeri

Peynir Salamurası Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Salamurası Tarifi ve Malzemeleri

Tost Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Tost Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

Bebekler İçin Peynir Yapımı

Bebekler İçin Peynir Yapımı

Organik Peynir Yapımı

Organik Peynir Yapımı

Çeçil Peyniri Yapılışı

Çeçil Peyniri Yapılışı

Erzurum Peyniri Türleri

Erzurum Peyniri Türleri

Quark Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Quark Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Nasıl Mayalanır?

Peynir Nasıl Mayalanır?

Otlu Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Otlu Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Civil Peyniri Civil Peynir Nasıl Saklanmalıdır?

Civil Peyniri Civil Peynir Nasıl Saklanmalıdır?

Eritme Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Eritme Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Şavak Tulum Peyniri Yapımı

Şavak Tulum Peyniri Yapımı

Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Peynirin Tuzu Nasıl Alınır?

Peynirin Tuzu Nasıl Alınır?

En İyi Rokfor Peyniri Nasıl Olur?

En İyi Rokfor Peyniri Nasıl Olur?