Peynir eritmesi denilince akla ilk olarak sıcağı gördüğünde uzayan yağlı peynir gelir. Ülkemiz, birbirinden lezzetli ve orijinal peynirleriyle ünlüdür ve her yörenin kendine has peynir çeşidi bulunmaktadır. Peynirin ana malzemesinin inek, koyun veya manda sütü olduğu düşünüldüğünde, peynirin tadının farklı olması insana biraz tuhaf gelebilir. Ancak, lezzetin sırrı peynirin yapım şeklinde ve kullanılan sütün kalitesinde gizlidir. Özellikle yeşilliğin bol olduğu yörelerde sütün kalitesi de artmaktadır. Yeşillik denilince akla ilk gelen yerlerden biri Karadeniz Bölgesi'dir. Uçsuz bucaksız yeşilliklerde yayılan hayvanların sütü de bir o kadar lezzetli olmaktadır. Karadeniz Peyniri Karadeniz Bölgesi'nde peynir üretimi büyük ölçüde yerel halk tarafından yapılmaktadır. Yine de, fabrikalarda üretilen ve yöreye özgü peynirler de satılmaktadır. Karadeniz'de muhlama olarak bilinen peynir eritmesi, bu peynirlerden biriyle yapılır. Karadeniz peynir eritmesi, temel olarak karotu peyniri kullanılarak yapılır. Bu peynir, muhlama peyniri olarak da bilinir. Ancak, yerine yağlı çeçil peyniri, tel peyniri veya normal kaşar peyniri de kullanılabilir. Peynir Eritmesinin Sırrı Peynir eritmesinin güzel olması için peynirin lezzetli olması gereklidir. Özellikle bol yağlı ve eridiğinde katılaşmayan peynir tercih edilmelidir. Peynir eritmesi, özellikle kahvaltıda ve Ramazan sofralarında banılarak yenilebilecek harika bir lezzettir. Ancak, mutlaka sıcak olarak servis edilmesi ve servis için pişirilen tavanın kullanılması gereklidir. Böylece soğumadan ikram edilmesi kolaylaşır. Peynir eritmesi banılarak yenileceği için yanında taze çıtır ekmek veya pide olmalıdır. Eğer mısır unuyla aranız iyiyse, mısır ekmeğini de tercih edebilirsiniz. Peynir Eritmesi İçin Gerekli Malzemeler
Peynir Eritmesi Nasıl Yapılır? Bakır veya yapışmaz bir tavanın içine tereyağını atın ve kısık ateşte rengi değişinceye kadar eritin. İçine tuz ve mısır ununu ilave edip kısık ateşte yaklaşık 2-3 dakika boyunca sürekli karıştırarak pişirin. Mısır ununun rengi döndüğünde üzerine suyu ilave edip ardından da ufalanmış karotu peynirini ekleyin. Artık karıştırmayı bırakın ve peynirin erimesini bekleyin. Peynir tamamen eridiğinde tavayla sıcak olarak servis edin. Arzu ederseniz peynir eritmesinde yukarıda sayılan peynir türlerini kullanabileceğiniz gibi mısır unu kullanmadan da yapabilirsiniz. Bunun için tereyağı eridikten sonra yaklaşık 2 yemek kaşığı suyla peyniri içine ilave edip eritmeniz yeterli olacaktır. Afiyet olsun! |