Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır, hellim peyniri hem salataların hem de kahvaltıların vazgeçilmeyen en lezzetli peynir çeşitlerinden bir tanesidir. Hellim peynirinin yavru vatanı kökeni Kıbrıs olmasına rağmen dünya çapında kullanımı oldukça yaygındır. Hellim peyniri çoğunlukla ızgarada kızartılarak ya da tavada kızartılarak tüketilmektedir. İyi hellim peynirini anlamak için üzerinde mevcut olan deliklere bakmak yeterlidir. Özellikle büyük delikleri olan hellim peyniri her zaman için en iyi peynirdir. Bu kadar lezzetli olan hellim peyniri nasıl yapılır? Hellim peyniri çiğ sütten pastörize edilmiş olan keçi, inek ya da koyun sütünün 37 dereceye kadar ısıtıldıktan sonra 35 dereceye ısısı indirildikten sonra sütün mayalanması ile elde edilmektedir.

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır, Gerekli Malzemeleri
  • 9 litre taze sağılmış inek sütü (1 litresi çiğ olarak ayrılacak)
  • 1 çay kaşığı peynir mayası
  • 1 adet limon
Hellim Peyniri Nasıl Yapılır, Nasıl Yapılır?

İlk önce 9 litre sütten 1 litresini ayırdıktan sonra 8 litreyi tencerenin içerisine ayıralım. Ardından sütü 37 derece ısıda ısıttıktan sonra 35 derecede ılımasını bekleyelim. Daha sonra süt ılıdıktan sonra hellim peynirini mayalayacağımız kabın içerisine alalım. Peynir mayasını az miktarda su ile inceltelim ve ılıyan sütün içerisine dökelim ve tahta kaşık kullanarak karıştıralım. Kıbrıslılar hellim peynirini mayalarken kesinlikle kaşık kullanmazlar ve elleri ile karıştırırlar. Mayalanan süt pıhtılaşana kadar bekleyelim. Ardından kabın ağzını temiz bir tülbent ile kapattıktan sonra pıhtının dibe çökmesi için yarım saat daha bekleyelim. Bu işlemi yaparken eğer bulunduğunuz ortam serin ise kabın çevresine mutlaka battaniye ya da havlu sarın. Hellim peynirini basmak için kullanacağımız kevgirin içine peynir pıhtısından parçalar halinde alalım ve bastırarak sıkıştıralım. Kevgiri ara da bir ters düz yaparak hellim peynirinin suyunu süzmesini sağlayalım. Hellim peynirinin suyunu kesinlikle dökmüyoruz, çünkü peynirin üretiminde ilerleyen aşamalarda suyunu kullanacağız.

Tencerenin içinde kalan peynir suyuna diğer süzülen peynir suyunu da ilave ediyoruz. Şimdi önceden ayırdığımız 1 litre çiğ sütü ve limonun suyunu sıkıyoruz ve tenceredeki peynir suyunun içine ilave ediyoruz. Ocağın üzerine aldığımız bu karışımı lor tortusu oluşuncaya kadar bekliyoruz. Daha sonra meydana gelen lor peyniri kepçeyle alıyoruz ve tencerede kalan sarı su ile hellim peynirini pişirme aşamasına geçiyoruz. Hellim peyniri haşlanırken suyun yüzeyine çıktığı vakit haşlanmış anlamına gelir. Haşlanan hellim peynirini tencereden aldıktan sonra soğutma işlemi için üzerine soğuk su döküyoruz. Ardından peynirleri her tarafını tuzlayıp ikiye katlayın. Eğer isterseniz hellim peynirinin arasına taze nane ilave edebilirsiniz. Hellim peyniri nasıl yapılır sorusunun kısa cevabı, sizde evde kolaylıkla hellim peyniri yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Peynir Nasıl Saklanır?

Peynir Nasıl Saklanır?

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Beyaz Peynir Kalori Değeri

Beyaz Peynir Kalori Değeri

Lor Peyniri Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Lor Peyniri Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Şirden Mayalı Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Şirden Mayalı Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Abaza Peyniri Ev Yapımı

Abaza Peyniri Ev Yapımı

Van Peyniri Tüketimi

Van Peyniri Tüketimi

Güncel

Peynirli Salata Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Salata Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Peynir Besin Değeri Kaçtır?

Peynir Besin Değeri Kaçtır?

Güncel

Kıbrıs Peyniri ve Özellikleri Nelerdir?

Kıbrıs Peyniri ve Özellikleri Nelerdir?

Kaynamış Sütten Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Kaynamış Sütten Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Antep Peyniri Nasıl Yapılır?

Antep Peyniri Nasıl Yapılır?

Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Koyun Peyniri Yapımı

Koyun Peyniri Yapımı

Fransız Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Fransız Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Türk Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Türk Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Yağsız Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Yağsız Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır?

Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır?

Organik Peynir Yapımı

Organik Peynir Yapımı

Peynir Nedir? Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Peynir Nedir? Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Sütten Peynir Nasıl Yapılır?

Sütten Peynir Nasıl Yapılır?

Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Pizza Peyniri Nasıl Yapılır?

Pizza Peyniri Nasıl Yapılır?

Doğal Peynir Mayası Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Doğal Peynir Mayası Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

1 Dilim Beyaz Peynir Kaç Kalori?dir?

1 Dilim Beyaz Peynir Kaç Kalori?dir?

Hellim Peyniri Nasıl Kızartılır?

Hellim Peyniri Nasıl Kızartılır?

Peynir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kaşar Peyniri Kalori Değeri

Kaşar Peyniri Kalori Değeri

Peynir Mayası Üretim Şekilleri

Peynir Mayası Üretim Şekilleri

Kars Kaşar Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Kars Kaşar Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6