Hellim peyniri, hem salataların hem de kahvaltıların vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Hellim peynirinin kökeni Kıbrıs olmasına rağmen, dünya çapında oldukça yaygın bir şekilde tüketilmektedir. Hellim peyniri çoğunlukla ızgarada ya da tavada kızartılarak tüketilir. İyi bir hellim peynirini anlamak için üzerinde bulunan deliklere bakmak yeterlidir. Özellikle büyük delikleri olan hellim peyniri her zaman daha iyi kabul edilir. Peki, bu lezzetli hellim peyniri nasıl yapılır? Hellim peyniri, çiğ sütten pastörize edilmiş keçi, inek ya da koyun sütünün 37 dereceye kadar ısıtıldıktan sonra 35 dereceye düşürülüp mayalanması ile elde edilir. Hellim Peyniri İçin Gerekli Malzemeler
İlk olarak, 9 litre sütten 1 litresini ayırın ve kalan 8 litre sütü tencereye koyun. Ardından sütü 37 dereceye kadar ısıtın ve sonra 35 dereceye düşmesini bekleyin. Süt ılıdıktan sonra mayalayacağınız kabın içine alın. Peynir mayasını az miktarda su ile inceltin ve ılıyan sütün içine dökün. Tahta kaşık kullanarak karıştırın. Kıbrıslılar hellim peynirini mayalarken genellikle elleri ile karıştırırlar. Süt, pıhtılaşana kadar bekleyin. Ardından kabın ağzını temiz bir tülbent ile kapatın ve pıhtının dibe çökmesi için yarım saat daha bekleyin. Eğer bulunduğunuz ortam serin ise, kabın çevresine battaniye ya da havlu sarın. Hellim peynirini basmak için kullanacağınız kevgirin içine peynir pıhtısından parçalar halinde alın ve bastırarak sıkıştırın. Kevgiri ara sıra ters düz yaparak hellim peynirinin suyunu süzmesini sağlayın. Hellim peynirinin suyunu kesinlikle dökmeyin, çünkü bu su peynirin üretiminde ilerleyen aşamalarda kullanılacaktır. Tencerede kalan peynir suyuna diğer süzülen peynir suyunu da ilave edin. Önceden ayırdığınız 1 litre çiğ sütü ve limon suyunu tenceredeki peynir suyuna ekleyin. Ocağa aldığınız bu karışımı lor tortusu oluşana kadar bekleyin. Daha sonra meydana gelen lor peynirini kepçe ile alın ve tencerede kalan sarı su ile hellim peynirini pişirme aşamasına geçin. Hellim peyniri haşlanırken suyun yüzeyine çıktığında haşlanmış demektir. Haşlanan hellim peynirini tencereden aldıktan sonra soğutma işlemi için üzerine soğuk su dökün. Ardından peynirleri her tarafını tuzlayıp ikiye katlayın. İsterseniz hellim peynirinin arasına taze nane ilave edebilirsiniz. Hellim peyniri nasıl yapılır sorusunun kısa cevabı, evde kolaylıkla hellim peyniri yapabilirsiniz. Afiyet olsun. |