Abaza Peyniri Ev Yapımı
15 Mayıs 2024

Abaza Peyniri Ev Yapımı

Abaza Peyniri, peynir yediden yetmişe herkesin bayılarak yediği bir besin kaynağıdır. Sütten elde edilen envai çeşidi olan peynir, mayalanıp çeşitli şekiller verilerek elde edilir. Dünya üzerinde saymakla bitmeyecek kadar fazla peynir çeşidi vardır. Özellikle de kahvaltıların baş tacı olan enfes peynir çok eski senelerden günümüze kadar gelen bir besin kaynağıdır. Peynir tereyağından önce yapılması öğrenilen bir besin kaynağıdır. Eski Türkler çeşitli birçok peynir yapmışlardır. Enfes peynir koyun veya inek sütünden elde edilir. Günümüzde sağlıklı olduğu için keçi sütünden de elde edilir. Güzel yurdumuz Türkiye'de peynir yapımında en çok kullanılan peynir mayası buzağı veya dananın kırk bayırından elde edilmektedir. Gelin şimdi peynir hakkında bu kadar bilgi verdikten sonra abanza peynirine bakalım.

Abaza adı verilen bu peynir elde edilirken hafif ılık süt içine peynir mayası ilave edilir ​ ve 1,5-2 saat bekletilir. Peynir maya tuttuktan sonra ortaya çıkan peyniri elinizi kullanarak biraya getirerek sahan içinde iyice sıkıştırılır. Bu şekilde 24 saat bekletildikten​ sonra peynir isteğe göre dilimlenir. Daha sonra ateşte kaynamakta olan suyun içine konularak tahta kaşık yardımı ile iyice karıştırılır. Peynire sıcakken çok kolay şekil verilir. Örneğin tekerlek ve örgü şekilleri en sık kullanılan şekillerdir. Peynire tekerlek ya da örgü istenilen şekil verildikten sonra peynirin üstüne tuz ilave edilerek, sıcak sudan bir, iki kaşık yapışmaması için peynirin üzerine gezdirin. 10 kilogram hiçbir katkı maddesi olmayan saf süt kullanılarak, 1 kilogram abaza peyniri elde edilmektedir. Bu enfes peynirin anavatanı Abhazya devletidir. Bu enfes besin kaynağı güzel yurdumuz Türkiye'de yaşamını sürdüren Abhaz halkının yöresel peyniridir.

Abaza Peyniri Ev Nasıl Yapılır?

Bu enfes lezzet ev ortamında da oldukça kolay bir şekilde yapılır. Evde abaza peyniri yapmak için ilk önce sütü kazan içine alın ve iyice ısıtın daha sonra peynir mayası olarak bilinen bir sene önceden muhafaza edilen peynir altı suyu kullanılarak kestirme işlemi yapılır. Ortaya çıkan pıhtı teleme kepçeleri kullanılarak alınır sonra sepet içine bastırılarak açığa çıkan su iyice sürdürülür. Daha sonra kuru tuzlama yöntemi ile alt ile üst bölgesi iyice tuzlanır. Bu yöntemle evde abaza peyniri yapmak işte bu kadar kolay mutlaka deneyin derim.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Dilek

08 Mayıs 2024 Çarşamba

Evde abaza peynirini yapmak istiyorum. Sütü mayaladıktan sonra pıhtı haline gelen kısmını teleme kepçeleri kullanarak alınacağı yazılıyor. Teleme kepçesi kullandıktan sonra ortaya çıkan suyu nasıl süzmemiz gerekiyor. O kısmı anlamadım açıkçası. Bu konuda bilgisi olan varsa bana yardımcı olabilir mi acaba?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Teleme kepçesi kullanarak pıhtıyı aldıktan sonra ortaya çıkan suyu süzmek için bir süzgeç veya tülbent kullanabilirsiniz. Süzgeci veya tülbenti büyük bir kabın üzerine yerleştirin ve pıhtıyı bu süzgeçten geçirin. Böylece su, kabın içine akar ve pıhtı süzgeçte kalır. Süzme işlemi bittikten sonra kalan pıhtıyı kullanarak peynirinizi yapmaya devam edebilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Teleme Peyniri Nasıl Yapılır?

Teleme Peyniri Nasıl Yapılır?

Krem Peynir Kalori Değeri

Krem Peynir Kalori Değeri

Çökelek Peyniri Yapımı

Çökelek Peyniri Yapımı

Popüler İçerikler

Peynir Altı Suyu Nedir?

Peynir Altı Suyu Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gravyer Peyniri Faydaları Nelerdir?

Gravyer Peyniri Faydaları Nelerdir?

Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Kars Kaşar Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Kars Kaşar Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Hamburger Peyniri Yapılışı

Hamburger Peyniri Yapılışı

Yağsız Peynir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yağsız Peynir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Deri Tulum Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Deri Tulum Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Künefe Peyniri Nasıl Yapılır?

Künefe Peyniri Nasıl Yapılır?

Güncel

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Lor Peyniri Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Lor Peyniri Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Sirke ile Peynir Yapı mı?

Sirke ile Peynir Yapı mı?

Parmesan Peyniri Nasıl Yapılır?

Parmesan Peyniri Nasıl Yapılır?

Peynirin Faydaları Nelerdir?

Peynirin Faydaları Nelerdir?

Peynir Nasıl Yapılır?

Peynir Nasıl Yapılır?

İsli Peynir Tarifi ve Malzemeleri

İsli Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Ricotta Peyniri Ricotto Peyniri Nasıl Kullanılır?

Ricotta Peyniri Ricotto Peyniri Nasıl Kullanılır?

Şavak Tulum Peyniri Yapımı

Şavak Tulum Peyniri Yapımı

Kelle Peyniri Yapımı Nasıl Olur?

Kelle Peyniri Yapımı Nasıl Olur?

Van Peyniri Tüketimi

Van Peyniri Tüketimi

Çanakkale Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Çanakkale Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Evde Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır?

Evde Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır?

Peynir Mayası Nasıl Yapılır?

Peynir Mayası Nasıl Yapılır?

Türk Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Türk Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Kaşar Peyniri Kalori Değeri

Kaşar Peyniri Kalori Değeri

Lor Peyniri Kalori Değeri

Lor Peyniri Kalori Değeri

Diyet Peynir Saklama Koşulları

Diyet Peynir Saklama Koşulları

Tulum Peyniri Kaç Kalori?dir?

Tulum Peyniri Kaç Kalori?dir?

Peynir Üretiminde Dikkat Edilecek Unsurlar

Peynir Üretiminde Dikkat Edilecek Unsurlar

Evde Krem Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Evde Krem Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Erzurum Peyniri Türleri

Erzurum Peyniri Türleri

Lor Peyniri Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Lor Peyniri Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Deri Peyniri Nasıl Muhafaza Edilir?

Deri Peyniri Nasıl Muhafaza Edilir?

Peynir Nedir? Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Peynir Nedir? Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?