Mıhlama Peyniri Yapımı
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Mıhlama Peyniri Yapımı

Mıhlama peyniri, ülkemize Karadenizliler tarafından tanıtılan mıhlamanın ve bir diğer ismi de kuymak olan bir lezzetin ana maddesidir.

Yöreye göre değişik söylenişleri olsa da genellikle 'Kolot' olarak adlandırılan ve tam yağlı inek sütünden kendine has bir üslupla yapılan bu peynir mıhlama peyniri olarak kullanılır.

Mıhlama Peyniri Nasıl Yapılır?

Doğu Karadeniz kıyılarında bilhassa Rize-Artvin-Trabzon-Bayburt-Erzurum kırsalında tamamen doğal yollarla beslenen, tabii yem tüketen ineklerin ve koyunların sütü bu peynirin yapımında kullanıldığından mıhlama peynirinin oldukça farklı bir aroması vardır.

Sağımda alınan sütler, çiğ olarak alüminyum veya emaye kazanlarda bir gün bekletilir. Bu bekletmenin amacı sütün kaymağının yüzeye çıkmasını sağlamaktır. Ertesi gün üstte toplanan kaymak, bir kepçeyle üstten alınır. Kaymağın alınmasından maksat sütü yağsız hale getirmektir.

Elde edilen bu yağsız süt, halk arasındaki diğer bir tanımıyla imansız süt, yeni sağılan diğer sütlerle karıştırılır ve bu karışım 40-50 derecede kaynatılmadan ısıtma işlemine tabi tutulur. Isıtma işlemi sütün kesilmesine yani pıhtılaşmasına neden olur.

Bu pıhtılaşmayı sağlamak için farklı bir üretim şekli de sütün 30 dereceye kadar ısıtılması ve bu ısıdaki süte uygun miktarda peynir mayası eklenmesi suretiyle yapılmaktadır.

Çünkü mıhlama peynirinin en önemli özelliklerinden birincisi yağsız sütten yapılmış olması, ikinci özelliği ise eskimiş ve ısıtılmış sütün pıhtılaştırılması-kesilmesi yoluyla yapılmasıdır.

Uygun kıvama gelen kesilmiş süt, küçük bez torbalara boşaltılır ve bu şekilde peynir suyunun süzülerek peynirden çıkması sağlanır.

Süzme işlemi 10-12 saat devam eder ve artık peynirin içinde peynir suyu kalmadığı görülünce bu ham peynir bez torbalardan çıkarılır ve artık sertleşmiş peynir tuzlanmaya hazırdır.

Mıhlama peynirinin tüketilebilmesi için tuzlama işleminden sonra ham peynirin 3 ay olgunlaştırılması gerekir. Bu olgunlaşma sürecinde peynir tahta fıçılarda saklanmaktadır.

Olgunlaşma sürecinin uzunluğu nedeniyle ham haldeki mıhlama peynirini olgunlaştırmak için kullanılan bir diğer teknik de şöyledir:
Ham peynir ince ince dilimlenerek ahşap tezgâhlarda 1-3 gün bekletilerek fermente edilir. Ardından 80-90 derecelik sıcak suda yaklaşık 2-3 saat haşlanır ve haşlanma işleminden sonra yumuşak kıvamdaki eriyik peynir elde sıkılıp yuvarlamak suretiyle şekillendirilir ve süzülmesi için birkaç saat daha tahta tezgâhlarda bekletildikten sonra kullanıma hazırdır.

Mıhlama Peyniri Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Peynir Ürünleri Nelerdir?

Peynir Ürünleri Nelerdir?

Lor Peyniri Protein Değeri

Lor Peyniri Protein Değeri

Teleme Peyniri Nasıl Yapılır?

Teleme Peyniri Nasıl Yapılır?

Popüler İçerikler

Editörün Seçtiği

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Burgu Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Burgu Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Evde Mayalı Peynir Nasıl Yapılır?

Evde Mayalı Peynir Nasıl Yapılır?

Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Peynir Altı Suyu Nedir?

Peynir Altı Suyu Nedir?

1 Dilim Beyaz Peynir Kaç Kalori?dir?

1 Dilim Beyaz Peynir Kaç Kalori?dir?

Güncel

Sütaş Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Sütaş Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mıhlama Peyniri Yapımı

Mıhlama Peyniri Yapımı

Güncel

Deri Tulum Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Deri Tulum Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Evde Süzme Peynir Yapı mı?

Evde Süzme Peynir Yapı mı?

Krem Peynir ile Sandviç Yapımı

Krem Peynir ile Sandviç Yapımı

Krem Peynir Kalori Değeri

Krem Peynir Kalori Değeri

Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

Yağsız Krem Peynir Yapımı

Yağsız Krem Peynir Yapımı

Yoğurttan Peynir Yapımı Nasıldır?

Yoğurttan Peynir Yapımı Nasıldır?

Trabzon Peyniri Nasıl Yapılır?

Trabzon Peyniri Nasıl Yapılır?

Ezine Peyniri Kaç Kalori?

Ezine Peyniri Kaç Kalori?

Beyaz Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Beyaz Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Emmental Peyniri Nasıl Yapılır?

Emmental Peyniri Nasıl Yapılır?

Yağsız Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Yağsız Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Sirke ile Peynir Yapı mı?

Sirke ile Peynir Yapı mı?

Labne Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Labne Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Kaç Kalori?

Peynir Kaç Kalori?

Peynir Mayası Nasıl Yapılır?

Peynir Mayası Nasıl Yapılır?

Peynir Besin Değeri Kaçtır?

Peynir Besin Değeri Kaçtır?

Peynir Altı Suyu Faydaları Nelerdir?

Peynir Altı Suyu Faydaları Nelerdir?

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Az tuzlu Peynir Özellikleri

Az tuzlu Peynir Özellikleri

Tulum Peyniri Kaç Kalori?dir?

Tulum Peyniri Kaç Kalori?dir?

Peynir Eritmesi Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Eritmesi Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6