Ezine Peyniri Özellikleri Nelerdir?
19 Temmuz 2024

Ezine Peyniri Özellikleri Nelerdir?

Ezine Peyniri

Ezine peyniri, Çanakkale'nin Ezine ilçesinde üretilen özel bir beyaz peynir türüdür. Tam yağlı bir peynir olan Ezine, salamurada olgunlaştırılan beyaz peynir standardında bir peynirdir. Peynirin diğer beyaz peynirlerden ayrılan özelliği kullanılan sütten kaynaklanır. Belli bir bölgeden alınan süt peynir yapımında kullanılır. Ezine peyniri kalitesi için, geleneksel üretim yöntemi ile coğrafi kaynağının arasındaki bağın simgelenmesi amacıyla Ezine Peynirini ve Mandıracılarını Koruma ve Geliştirme, Tanıtma Derneği tarafından 24.02.2006 tarihinde Türk Patent Enstitüsüne bir başvuru yapılmıştır. Tüketicilere sunulan Ezine peyniri, 05.08.2016 tarihinden itibaren de coğrafi işaret tescil belgesine kavuşmuştur. Yani gerçek bir Ezine peyniri yemek istiyorsanız, peynirde bu tescil belgesinin olup olmadığına bakmalısınız.

Ezine Peynirinin Özellikleri

Tescil belgesinde belirtildiği gibi Ezine peynirinin üretim yeri olarak Kaz Dağları'nın batı ve kuzey bölümlerinde kalan Çanakkale ilinin Ezine, Ayvacık ve Bayramiç ilçeleri ile Çan ve Merkez ilçelerinin bazı köyleri gösterilmiştir. Bu bölgelerdeki doğal bitki örtüsüyle beslenen, su kaynaklarını kullanan koyun, keçi ve ineklerden alınan sütün mevsimsel olarak belli oranlarda karıştırılarak elde edilen peynir Ezine peyniri olarak kabul edilir. Peynir üretiminde kullanılan sütün içinde yaklaşık %40 oranında keçi sütü, %45-55 oranında koyun sütü, %15 oranında da inek sütü bulunur. Ezine peyniri içinde starter kültür kullanılmaması, sütün belli bir bölgeden alınması peyniri diğer beyaz peynir türlerinden ayırmaktadır. Ezine peynirini tüketenler aradaki farkı daha iyi anlayabilirler.

Ezine peyniri görünümü beyaza çalan açık sarı renkli olup, kırılgan olmayan yumuşak ya da orta sertliktedir. Peynirin üzerinde fazla olmamak kaydıyla küçük gözenekler bulunur. Peynirin tadı ve aroması ise sütten kaynaklı kremamsı, ısıl işlem nedeniyle de pişmiş süt tadına sahiptir. Bazen süt yağındaki kimyasal tepkimelerle tuzlu, tatlımsı ya da ekşimsi tatlarda olabilir. Ezine peynirinin lezzetini tanımlayacak unsurlar olarak bir araştırmada, peynir altı suyu, keçimsi, serbest yağ asitleri, tuzlu, ekşi, kremamsı tanımlar belirlenmiştir. Araştırmalarda Ezine peynirinin yumuşak ve yarı sert özellikleri olduğu da belirlenmiştir.

Ezine peynirinin diğer beyaz peynirlerden en önemli farkı, belirli oranda üç farklı sütle üretiliyor olmasıdır. Ayrıca bu peynirin üretildiği bölgenin bitki örtüsü ile iklimi de peynirin lezzetinde önemli rol oynamaktadır. Kaz Dağları'nın bol yağış alması, bitki örtüsünün zengin olması, ayrıca oksijenin bol olması süt hayvanlarının verimine direkt etki etmektedir. Hayvanların yediği doğal yemler sütün aromasını ve tadını etkilemekte ve Ezine peyniri denilen muhteşem lezzette bir peynir yapılmaktadır.

Ezine peyniri yapımında kullanılan süt, dalgıç, sakız, Tahirova ile dağlıç ve sakız ırkı koyunlardan, karakeçi denilen keçilerden ve Holstein denilen ineklerden elde edilmektedir. Sütler mart ayından temmuz ayına kadar elde edilerek, Ezine peyniri yapımında kullanılır.

Ezine Peyniri Nasıl Yapılır?

Ezine peyniri üretiminde belirttiğimiz oranda koyun, keçi, inek sütü karıştırılarak kullanılır. Bu süt 67 derecede 30 dakika kadar pastörize edilir. Sütte pıhtı oluşturmak için de buzağı midesinden elde edilmiş şirden enzimiyle 32-34 derecede mayalanır. Sütün içinde oluşan pıhtı ve peynir altı suyunun ayrılması amacıyla kesilir. Özel peynir kalıplarına (içinde cendere bezi serili kalıplar) konulan pıhtılar daha kolay süzülsün diye üzerine baskı da uygulanır. Bu şekilde elde edilen teleme ardından kalıplar şeklinde kesilir. Peynirde aranan aroma ve lezzet için, Ezine peyniri üretim yönteminde uygulandığı gibi deniz tuzu serpilerek, dinlendirilir. Bu şekilde salamurada dinlendirilmiş olan peynir kalıpları, daha sonra özel tenekelerin içine tek sıra olarak dizilir. Aralarına kuru tuz serpilerek 10-12 saat kadar bekletilir. Bundan sonra ayrılmış olan su uzaklaştırılır ve üstüne salamura ilave edilir. Peynir tenekeleri lehimlenerek hava alması engellenir. Bundan sonra peynirin olgunlaşması, karakteristik lezzetine ve aromasına kavuşması için tenekeler soğuk hava depolarında yaklaşık 8 ay kadar bekletilir. Ezine peyniri bu koşullardan sonra satışa sunulur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Muratcan

19 Temmuz 2024 Cuma

Ben Ezine peyniri aldım ama tadı farklı geldi, acaba bu peynirin coğrafi işaret tescil belgesi olup olmadığını nasıl kontrol edebilirim? Peynirin üzerinde hangi bilgileri aramam gerekiyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Muratcan, Ezine peynirinin coğrafi işaret tescil belgesine sahip olup olmadığını kontrol etmek için peynirin ambalajında belirli bilgilere bakman gerekir. Öncelikle, ambalajda "coğrafi işaretli" veya "tescilli" ibarelerinin bulunup bulunmadığına dikkat etmelisin. Ayrıca, Türk Patent ve Marka Kurumu'nun logosunu ve tescil numarasını aramalısın. Bu bilgiler genellikle ürün etiketinde veya ambalajın üzerinde yer alır. Bu detaylara dikkat ederek aldığın peynirin gerçekten tescilli bir Ezine peyniri olup olmadığını anlayabilirsin.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Mıhlama Peyniri Yapımı

Mıhlama Peyniri Yapımı

Peynir Ürünleri Nelerdir?

Peynir Ürünleri Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Peynir Protein Değeri

Beyaz Peynir Protein Değeri

Lor Peyniri Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Lor Peyniri Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Evde Süzme Peynir Yapı mı?

Evde Süzme Peynir Yapı mı?

Deri Tulum Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Deri Tulum Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Edam Peynirinin Üretimi

Edam Peynirinin Üretimi

Güncel

Trakya Peyniri Özellikleri

Trakya Peyniri Özellikleri

Güncel

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır?

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır?

Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Suyu Faydaları Nelerdir?

Peynir Suyu Faydaları Nelerdir?

Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Yağsız Krem Peynir Yapımı

Yağsız Krem Peynir Yapımı

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır?

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır?

Kaşar Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Kaşar Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Antep Peyniri Nasıl Yapılır?

Antep Peyniri Nasıl Yapılır?

Feta Peynirinin Yapılışı

Feta Peynirinin Yapılışı

Sütten Peynir Nasıl Yapılır?

Sütten Peynir Nasıl Yapılır?

Burgu Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Burgu Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Poğaça Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Poğaça Tarifi ve Malzemeleri

Çeçil Peyniri Yapılışı

Çeçil Peyniri Yapılışı

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

İsviçre Peyniri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

İsviçre Peyniri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Parmesan Peyniri Nasıl Yapılır?

Parmesan Peyniri Nasıl Yapılır?

Otlu Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Otlu Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Mihaliç Peyniri Yapımı

Mihaliç Peyniri Yapımı

Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

Kaşar Peyniri Kalori Değeri

Kaşar Peyniri Kalori Değeri

1 Dilim Peynir Kaç Kalori?dir?

1 Dilim Peynir Kaç Kalori?dir?

Evde Mayalı Peynir Nasıl Yapılır?

Evde Mayalı Peynir Nasıl Yapılır?