Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Keçi peyniri nasıl yapılır, sorusu günümüzde birçok kişiler tarafından olmak üzere özellikle de hanımlar tarafından merak edilmektedir. Keçi peynirinin özü keçi sütüdür. Keçi sütünün faydalarını saymakla bitiremeyiz. İnsan sağlığı ve bebeklerin sindirim sağlığı açısından oldukça yarayışlı olan keçi sütü ile peynirde yaparak yararlanılır. Keçi peyniri diğer sütlerden yapılmış olan peynirlere karşı daha bol vitaminlidir. İçerisinde kalsiyum, fosfor, magnezyum, A ve B vitamini içermektedir. Bu vitaminler ve besin değerleri en yüksek oranda olarak keçi peynirinde mevcuttur. Et ve balığın tüketilmemesi gibi durumlarda alınamayan vitaminler ve mineraller keçi peynirinden alınır. Keçi peyniri ülkemizin direk tercih talebinde olduğu gibi diğer ülkelerinde talebi doğrultusundadır.

Keçi peyniri yapmak için gerekli malzemeler
  • 5 litre tam yağlı keçi sütü
  • 1 çay kaşığı peynir mayası
  • Peyniri sümek için tüysüz tülbent
Keçi peyniri nasıl yapılır?

Keçi sütünü geniş tencerenin içine tülbenti serin. Üzerine sütü aktarın. Sütü süzme işlemi ardından ocağın üzerine bırakın. Sütü ocağa alın ve yaklaşık 36-38 dereceye gelene kadar bekleyin. Peynir mayasını bir kabın içerisinde az miktarda süt ile maya seyreltilip tencerenin çerisine aktarılır. Süt ile peynir mayasının buluşması üzerine 3-5 dakika kadar karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılarak kalın bezler veya havlular yardımıyla etrafı sarılır. Bu durum sütün sıcaklığını koruyacak daha erken mayalanarak peynir oluşmasını sağlayacaktır. Bu şekilde 4-5 saat kadar beklenir. Daha sonra tencerenin ağzı açılarak oluşan pıhtılanma üç dört parça halinde kesilir. Parçaların her birini ayrı ayrı şekillerde bez tülbentlere konulup ağızları sıkı şekilde kapatılır. Kapatılan tülbentlerin üzerine ise ağırlık konularak süzdürme işleminin daha etkili biçimde olması sağlanır. Peynir tülbentten çıkartılıp 4-5 parça halinde kesilerek tuzlanma işlemi yapılır. Peynirin tuzlanması ile peynir daha uzun süre bekleyecektir. Birkaç gün içerisinde tüketilecekse isteğe bağlı olarak tuzlama yapılmayabilir. Yalnız uzun süre peynirin kullanımı sürecekse kesinlikle tuzlanarak muhafaza edilmesi sağlanır. Fazla tuzlama olursa peynir sertleşir, az tuzlanır ise peynir yumuşayarak bozulabilir. İki olayın da yaşanmaması için orantılı şekilde tuzlamak gerekiyor. Tuzlanan peynirler muhafaza edilmek üzere buzdolabına kaldırılır. Kullanılması için ihtiyaç duyulduğu anda peynir buzdolabından çıkartılıp 2-3 saat kadar soğuk suyun içerisinde bekletilir. Soğuk suda beklemesinin sebebi ise peynirin tuzunun gitmesini sağlayacaktır.

Keçi peyniri nasıl yapılır diye artık merak durumu ortadan kalmış olacaktır. Kişilerin yöntemleri değerlendirerek evlerinde veya başka yerlerde keçi peyniri yapmaları kolaylaşacaktır. Yazmış olduğumuz bilgiler ve tecrübe doğrultusunda kişilerin aynı yöntemleri kullanarak uygulaması ile keçi peynirini yapmış olurlar. Evlerinde ve iş hayatlarında peynir yapımını geliştirerek gelir kaynağı olarak da tercih edilebilir. Keçi peyniri yapımını hızlandırarak aile gelirine katkıda bulunabilirsiniz.

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır Yorumları

soru

Kerime

16 Nisan 2024 Salı

Keçi peynirini ço kseviyorum ve oldukça az yapılan bir süt ürünü. Ancak bazı kişilerin yaptığı keçi peynirleri biraz daha koktuğu için beni soğutuyor. bu kokunun nedeni nedir. Neden keçi peyniri kokar ?

Cevap yaz
cevap

Admin

18 Haziran 2024 Salı

Keçi peynirinin kokusunun nedeni, içerdiği yağ asitleridir. Özellikle kaproik, kaprilik ve kaprik asitler bu kokuya sebep olur. Keçilerin yediği otlar ve sütün işlenme şekli de kokuyu etkileyebilir. Kaliteli ve hijyenik şartlarda üretilen keçi peynirleri daha az kokuya sahip olabilir.

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Editörün Seçtiği

Peynir Kaç Kalori?

Peynir Kaç Kalori?

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

En İyi Rokfor Peyniri Nasıl Olur?

En İyi Rokfor Peyniri Nasıl Olur?

Evde Mayalı Peynir Nasıl Yapılır?

Evde Mayalı Peynir Nasıl Yapılır?

Peynir Nasıl Yapılır?

Peynir Nasıl Yapılır?

1 Dilim Beyaz Peynir Kaç Kalori?dir?

1 Dilim Beyaz Peynir Kaç Kalori?dir?

Zeytin Peynir Tüketimi

Zeytin Peynir Tüketimi

Güncel

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır?

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır?

Güncel

Peynir Şekeri Nedir?

Peynir Şekeri Nedir?

Güncel

Beyaz Peynir Kalori Değeri

Beyaz Peynir Kalori Değeri

Trakya Peyniri Özellikleri

Trakya Peyniri Özellikleri

Lor Peyniri Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Lor Peyniri Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Deri Peyniri Nasıl Muhafaza Edilir?

Deri Peyniri Nasıl Muhafaza Edilir?

Mascarpone Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Mascarpone Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Evde Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır?

Evde Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır?

Çeçil Peyniri Yapılışı

Çeçil Peyniri Yapılışı

Köy Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Köy Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Basma Peynir Nasıl Yapılır?

Basma Peynir Nasıl Yapılır?

Ezine Peyniri Kaç Kalori?

Ezine Peyniri Kaç Kalori?

Sirke ile Peynir Yapı mı?

Sirke ile Peynir Yapı mı?

Erzincan Tulum Peyniri Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Erzincan Tulum Peyniri Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Organik Peynir Yapımı

Organik Peynir Yapımı

Gravyer Peyniri Faydaları Nelerdir?

Gravyer Peyniri Faydaları Nelerdir?

Evde Süzme Peynir Yapı mı?

Evde Süzme Peynir Yapı mı?

Ezine Peyniri Özellikleri Nelerdir?

Ezine Peyniri Özellikleri Nelerdir?

Peynir Altı Suyu Tozu Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Peynir Altı Suyu Tozu Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Lor Peyniri Besin Değeri Kaçtır?

Lor Peyniri Besin Değeri Kaçtır?

Yağsız Beyaz Peynir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yağsız Beyaz Peynir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Tulum Peyniri Yapılışı

Tulum Peyniri Yapılışı

Divle Obruk Peyniri Yapım Aşamaları

Divle Obruk Peyniri Yapım Aşamaları

İsli Peynir Tarifi ve Malzemeleri

İsli Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6