Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Hellim peyniri, adını Kıbrıs ile duyurmuş olan sıkı bir yapıya sahip bir peynir türüdür. Kıbrıs'ta en fazla tüketilen peynir budur. Ortalama olarak ülkede kişi başına sekiz kilo hellim peyniri tüketimi vardır. Günümüzde ülkemizde dahil olmak üzere pek çok ülkede peynir pazarında hellimin adını duymaya başladık Rengi beyaza çalan sarı olan bu peyniri ızgarada ya da yağsız tavalarda kızartarak tüketebilirsiniz. Lezzeti kendine has olan bu yöresel peynir ülkemizde de güney illerimizde üretilmektedir. Bol tuzlu suda salamura edilen bu peynirin yapısı da serttir. Bu yüzden hellim peyniri tuzlu olur. Üretim aşamasından genellikle keçi sütü kullanılır. Nadir olarak naneli olarak da üretilebilir. Hellim peynirinin en fazla tercih edilenin inek sütü ve keçi sütü karışımından yapılanıdır. Bu peynir lezzetini uzun süre koruduğu için ve dayanma süresi uzun olduğu için çok tercih edilir. Genellikle bir yıl dayanma süresi vardır. Ancak sadece inek sütüyle yapıldığında, hızlı tüketilmelidir. Bu tür peynirin lezzeti de diğeri gibi olmaz.

Hellim peyniri nasıl yapılır?

Hellim peyniri yapımında kullanılan sütle keçi, koyun ve çiğ inek sütüdür. Uzun süre tazeliğini koruyan koyun ve keçi sütü ile yapılan peynirler daha lezzetlidir. İnek sütü kullanıldığında peynirin raf ömrü de kısalır, lezzeti farklı olur. Pastörize edilmeyen çiğ süt belirli bir sıcaklığa kadar ısıtılır ve soğuduktan sonra mayalanma aşamasına geçilir. Sütte pıhtılaşma başladığında, parçalara ayrılarak baskı işlemi uygulanır. Bu aşamanın ardından peynirin yüzeyi tuzlanır ve salamura edilir. Salamuradaki peynirler 7-10 günün sonunda vakumlu ambalajlara konularak satışa hazır hale getirilir.

Hellim peyniri nasıl tüketilir?

Hellim peynirinin tüketimi kahvaltıdan, ana yemeklere kadar her öğünde tercih edilir. Parçalara ayrılan hellim peyniri tavada ya da ızgarada kızartılabilir. Peynirin erime özelliği yüksek olduğundan dolayı, kendi yağıyla rahatlıkla kızarabilir. Ayrıca peyniri rendeleyerek köftelerin içinde de kullanabilirsiniz. Bu peynirin kökeni olan Kıbrıs'ta özel bir tüketim şekli de vardır. Lavaş ekmeği kesilerek arasında hellim peyniri konulur. Bu fırında pişirilir ve börek şeklinde ikram edilir. Ülkemizde hellim peynirinin kullanımı daha çok kahvaltılarda kızartılarak olur. Ayrıca çorbalarda, makarna çeşitlerinde ve salataların içinde de kullanılabilir.

Hellim peyniri nasıl kızartılır?

Hellim peyniri salamura içinde olduğu için tadı tuzlu olur. Bu nedenle dilimler halinde kesildikten sonra biraz suda bekletirseniz, fazla tuzu gidecektir. Dilimlediğiniz peynirin kızarırken kurumaması için çok ince olmaması gerekir. Ayrıca fazla kalın da kesmemelisiniz. Kalın olursa peynirin içi de pişmeyebilir. Hatta peynire bıçakla çizikler atarak, daha iyi pişmesini sağlayabilirsiniz. Hellim peyniri sade olarak yağsız tavada kızartılabilir. Arzu ederseniz un, yumurta, galeta unu ve damak tadınıza uygun baharatlarla hazırladığınız sosa batırarak da peyniri kızartabilirsiniz. Hellim peyniri kızardıktan sonra sıcak servis edilmelidir. Yanında maydanoz, domates eşliğinde ikramınızı yapabilirsiniz.

Hellim Peyniri Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Pizza Peyniri Nasıl Yapılır?

Pizza Peyniri Nasıl Yapılır?

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Peynirli Salata Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Salata Tarifi ve Malzemeleri

Parmesan Peyniri Nasıl Yapılır?

Parmesan Peyniri Nasıl Yapılır?

Sepet Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Sepet Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Peynir Protein Değeri

Beyaz Peynir Protein Değeri

Divle Obruk Peyniri Yapım Aşamaları

Divle Obruk Peyniri Yapım Aşamaları

Güncel

Peynir Altı Suyu Faydaları Nelerdir?

Peynir Altı Suyu Faydaları Nelerdir?

Güncel

İsli Peynir Tarifi ve Malzemeleri

İsli Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Mıhlama Peyniri Yapımı

Mıhlama Peyniri Yapımı

Van Peyniri Tüketimi

Van Peyniri Tüketimi

Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır?

Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır?

Örgü Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Örgü Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır?

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır?

Beyaz Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Beyaz Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Peynir Besin Değeri Kaçtır?

Peynir Besin Değeri Kaçtır?

Otlu Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Otlu Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Hellim Peyniri Nasıl Kızartılır?

Hellim Peyniri Nasıl Kızartılır?

Gravyer Peyniri Faydaları Nelerdir?

Gravyer Peyniri Faydaları Nelerdir?

Burgu Peynir Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Burgu Peynir Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Ezine Peyniri Kaç Kalori?

Ezine Peyniri Kaç Kalori?

Eritme Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Eritme Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Çanakkale Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Çanakkale Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

Abaza Peyniri Ev Yapımı

Abaza Peyniri Ev Yapımı

Peynir Mayası Üretim Şekilleri

Peynir Mayası Üretim Şekilleri

Peynir Nasıl Mayalanır?

Peynir Nasıl Mayalanır?

Tatlı Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Tatlı Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Türk Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Türk Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6