Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?
12 Temmuz 2024

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Hellim peyniri, adını Kıbrıs ile duyurmuş olan sıkı bir yapıya sahip bir peynir türüdür. Kıbrıs'ta en fazla tüketilen peynir budur. Ortalama olarak ülkede kişi başına sekiz kilo hellim peyniri tüketimi vardır. Günümüzde ülkemizde dahil olmak üzere pek çok ülkede peynir pazarında hellimin adını duymaya başladık. Rengi beyaza çalan sarı olan bu peyniri ızgarada ya da yağsız tavalarda kızartarak tüketebilirsiniz. Lezzeti kendine has olan bu yöresel peynir ülkemizde de güney illerimizde üretilmektedir. Bol tuzlu suda salamura edilen bu peynirin yapısı da serttir. Bu yüzden hellim peyniri tuzlu olur. Üretim aşamasında genellikle keçi sütü kullanılır. Nadir olarak naneli olarak da üretilebilir. Hellim peynirinin en fazla tercih edilenin inek sütü ve keçi sütü karışımından yapılanıdır. Bu peynir lezzetini uzun süre koruduğu için ve dayanma süresi uzun olduğu için çok tercih edilir. Genellikle bir yıl dayanma süresi vardır. Ancak sadece inek sütüyle yapıldığında, hızlı tüketilmelidir. Bu tür peynirin lezzeti de diğeri gibi olmaz.

Hellim Peyniri Yapımı

Hellim peyniri yapımında kullanılan sütler keçi, koyun ve çiğ inek sütüdür. Uzun süre tazeliğini koruyan koyun ve keçi sütü ile yapılan peynirler daha lezzetlidir. İnek sütü kullanıldığında peynirin raf ömrü de kısalır, lezzeti farklı olur. Pastörize edilmeyen çiğ süt belirli bir sıcaklığa kadar ısıtılır ve soğuduktan sonra mayalanma aşamasına geçilir. Sütte pıhtılaşma başladığında, parçalara ayrılarak baskı işlemi uygulanır. Bu aşamanın ardından peynirin yüzeyi tuzlanır ve salamura edilir. Salamuradaki peynirler 7-10 günün sonunda vakumlu ambalajlara konularak satışa hazır hale getirilir.

Hellim Peyniri Nasıl Tüketilir?

Hellim peynirinin tüketimi kahvaltıdan, ana yemeklere kadar her öğünde tercih edilir. Parçalara ayrılan hellim peyniri tavada ya da ızgarada kızartılabilir. Peynirin erime özelliği yüksek olduğundan dolayı, kendi yağıyla rahatlıkla kızarabilir. Ayrıca peyniri rendeleyerek köftelerin içinde de kullanabilirsiniz. Bu peynirin kökeni olan Kıbrıs'ta özel bir tüketim şekli de vardır. Lavaş ekmeği kesilerek arasında hellim peyniri konulur. Bu fırında pişirilir ve börek şeklinde ikram edilir. Ülkemizde hellim peynirinin kullanımı daha çok kahvaltılarda kızartılarak olur. Ayrıca çorbalarda, makarna çeşitlerinde ve salataların içinde de kullanılabilir.

Hellim Peyniri Nasıl Kızartılır?

Hellim peyniri salamura içinde olduğu için tadı tuzlu olur. Bu nedenle dilimler halinde kesildikten sonra biraz suda bekletirseniz, fazla tuzu gidecektir. Dilimlediğiniz peynirin kızarırken kurumaması için çok ince olmaması gerekir. Ayrıca fazla kalın da kesmemelisiniz. Kalın olursa peynirin içi de pişmeyebilir. Hatta peynire bıçakla çizikler atarak, daha iyi pişmesini sağlayabilirsiniz. Hellim peyniri sade olarak yağsız tavada kızartılabilir. Arzu ederseniz un, yumurta, galeta unu ve damak tadınıza uygun baharatlarla hazırladığınız sosa batırarak da peyniri kızartabilirsiniz. Hellim peyniri kızardıktan sonra sıcak servis edilmelidir. Yanında maydanoz, domates eşliğinde ikramınızı yapabilirsiniz.

Ekstra Bilgiler
  • Hellim peyniri, yüksek protein ve kalsiyum içeriği ile besleyici bir gıdadır.
  • Hellim peynirini dondurucuda saklayarak daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
  • Hellim peyniri, vejetaryenler için iyi bir protein kaynağıdır.
  • Hellim peyniri, Akdeniz mutfağının vazgeçilmez bir parçasıdır ve salatalarda, sandviçlerde ve çeşitli yemeklerde kullanılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Elif

12 Temmuz 2024 Cuma

Bu kadar fazla tuzlu olduğunu bilmiyordum, acaba salamura süresini kısaltmak tuzluluğu azaltır mı? Hellim peynirini kızartırken yağ kullanmamıza gerek var mı yoksa sade bir şekilde mi daha lezzetli oluyor? Ayrıca hellim peynirini saklarken dondurucuya koymamızı önerir misiniz, yoksa bu tazeliğini kaybetmesine neden olur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Elif Hanım,

Hellim peynirinin tuzluluğunu azaltmak için salamura süresini kısaltmak bir seçenek olabilir, ama bu durumda peynirin dayanıklılığı da azalabilir. Bunun yerine, hellim peynirini kullanmadan önce bir süre suda bekletmek de tuzluluğunu azaltabilir. Hellim peynirini kızartırken yağ kullanmanıza gerek yoktur; peynirin kendi yağı yeterli olacaktır. Hatta sade bir şekilde kızartıldığında daha lezzetli olabilir.

Hellim peynirini saklarken dondurucuya koymak tazeliğini kaybetmesine neden olabilir. En iyi saklama yöntemi, buzdolabında hava almayan bir kapta muhafaza etmektir. Ancak uzun süre saklamak isterseniz, dondurucuya koyabilirsiniz; sadece çözdürme sırasında yapısında ve lezzetinde bir miktar değişiklik olabileceğini göz önünde bulundurmalısınız.

Sevgiler,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Erzurum Peyniri Türleri

Erzurum Peyniri Türleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Lor Peyniri Protein Değeri

Lor Peyniri Protein Değeri

Peynir Üretiminde Dikkat Edilecek Unsurlar

Peynir Üretiminde Dikkat Edilecek Unsurlar

Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Hellim Peyniri Nasıl Kızartılır?

Hellim Peyniri Nasıl Kızartılır?

Edirne Peyniri Yapılışı

Edirne Peyniri Yapılışı

Peynirli Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Cheddar Peyniri Özellikleri

Cheddar Peyniri Özellikleri

Gouda Peyniri Çeşitleri

Gouda Peyniri Çeşitleri

Çeçil Peyniri Yapılışı

Çeçil Peyniri Yapılışı

Yağsız Peynir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yağsız Peynir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Zeytin Peynir Tüketimi

Zeytin Peynir Tüketimi

Peynir Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Kolot Peyniri Nasıl Yapılır?

Kolot Peyniri Nasıl Yapılır?

Çanakkale Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Çanakkale Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Peynirin Tuzu Nasıl Alınır?

Peynirin Tuzu Nasıl Alınır?

Evde Mayalı Peynir Nasıl Yapılır?

Evde Mayalı Peynir Nasıl Yapılır?

Peynir Nasıl Mayalanır?

Peynir Nasıl Mayalanır?

Peynir Eritmesi Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Eritmesi Tarifi ve Malzemeleri

Mozzarella Peyniri Özellikleri

Mozzarella Peyniri Özellikleri

Obruk Peyniri Nasıl Yapılır?

Obruk Peyniri Nasıl Yapılır?

Peynir Altı Suyu Tozu Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Peynir Altı Suyu Tozu Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Örgü Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Örgü Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Peynir Kalori Değeri

Beyaz Peynir Kalori Değeri

Peynir Altı Suyu Faydaları Nelerdir?

Peynir Altı Suyu Faydaları Nelerdir?

Peynir Suyu Faydaları Nelerdir?

Peynir Suyu Faydaları Nelerdir?

Edam Peynirinin Üretimi

Edam Peynirinin Üretimi

Peynir Şekeri Nedir?

Peynir Şekeri Nedir?