Kars Peyniri Çeşitleri Nelerdir?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Kars Peyniri Çeşitleri Nelerdir?

Kars peyniri, çok meşhurdur. Ülkemizin her yöresinde birbirinden farklı onlarca peynir çeşidi yapılmaktadır. Peynirin ana maddesi süt olmakla birlikte nasıl oluyor da her yörenin peynirinin lezzeti farklı olabiliyor. Sanırım işin sırrı yoğurdun yapım aşamasında gizlenmiştir. Kars peyniri denilince akla ilk olarak kaşar peyniri gelir. Kaşar peyniri de kendi içinde farklılaşmaktadır. Bunlardan bazıları eski kaşar peyniri, tekerlek kaşar veya normal kaşar peyniridir. Aşağı yukarı aynı lezzete sahip olan bu Kars peynirlerinin en önemli özelliği bol sütle yapılmasıdır. Bu nedenle de kalsiyum açısından son derece zengindir. Uzun ömürlü olan kaşar peyniri saklamak çok zor değildir. Hatta miktar fazla olduğunda uygun gördüğünüz ebatlarda dilimlere ayırarak derin dondurucuda gönül rahatlığıyla muhafaza edebilirsiniz. Tabi Kars peyniri sadece kaşar peynirinden ibaret değildir. Temel geçim kaynağı hayvancılık ve tarım olan bu yörede başka peynir türleri de yapılmaktadır. Bunlardan bir kısmı aşağıda sıralanmaktadır.

Kars peyniri çeşitleri nelerdir?
  • Çeçil peyniri: Kars'ta Erzurum ve Ardahan İlinde de çok fazla yapılan çeçil peyniri üretilmektedir. Çeçil peyniri modern adıyla örgü peyniri olarak bilinir. Tek farklı örmeden dağınık olarak yapılmasıdır. Bu peynir peynir mayası kullanılarak yapılır. Mayalanan süt sürekli karıştırılır ve elde uzatılarak tane tane ayrılması sağlanır. Daha sonra ipe gerilir ve biraz bekletildikten sonra uygun koşullarda saklanır. Bazı insanlar pastörize süt ve süt ürünlerine alıştığı için bazı köy ürünlerini yemekte zorluk çekebilir. Özellikle Doğu Anadolu Bölgesinde yapılan peynirlerin birçoğunun da kokusu pek hafif sayılmaz. Ancak çeçil peyniri Kars peynirleri içinde en kolay tüketilecek peynirlerden bir tanesidir. Çünkü tadı ve kokusu çok yoğun değildir. Çeçil peyniri yağlı veya daha az yağlı olarak yapılabilmektedir. Sütün yağıysa daha çok kaymak yapımı için ayrılır.
  • Tuluk (Tulum) peyniri: bu peynir çeşidi çeçil peynirine göre daha yağlıdır. Bu nedenle de tüketilmesi daha zordur. İçindeki yağ miktarının fazla olması peynirin kokusunu ve tadını ağırlaştırır. Ayrıca tuluk peyniri yapıldıktan sonra uzun süre tulum içinde bekletildiğinden deri kokusu da bu duruma etki eder. Fakat Kars peyniri içinde kaşar peynirinden sonra en çok rağbet gören peynir türü tuluk peyniridir. Tuluk peyniri sade olarak veya çörek otuyla karıştırılarak tüketilebilir. Tost yapımında veya tavada eriterek kullanabilirsiniz.
  • Köy peyniri: Kars peyniri içinde en sade lezzete sahip olan peynirdir. Çiğ sütün peynir mayası katılarak yapılan bu peynir süt mayalandıktan sonra küçük kalıplara ayrılır. Çiğ süt kullanılıyor olması peynirin tüketiminde daha dikkatli olunmasını gerektirir. 3-4 ay tuzlu suda bekletilerek daha sağlıklı bir hale getirilir.

Kars Peyniri Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır?

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır?

Van Peyniri Tüketimi

Van Peyniri Tüketimi

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

1 Dilim Beyaz Peynir Kaç Kalori?dir?

1 Dilim Beyaz Peynir Kaç Kalori?dir?

Hatay Peyniri Yapılışı

Hatay Peyniri Yapılışı

Erzurum Peyniri Türleri

Erzurum Peyniri Türleri

Mıhlama Peyniri Yapımı

Mıhlama Peyniri Yapımı

Güncel

Yağsız Krem Peynir Yapımı

Yağsız Krem Peynir Yapımı

Güncel

Peynirli Poğaça Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Poğaça Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Çıtır Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurttan Peynir Yapımı Nasıldır?

Yoğurttan Peynir Yapımı Nasıldır?

Emmental Peyniri Nasıl Yapılır?

Emmental Peyniri Nasıl Yapılır?

Peynir Altı Suyu Nedir?

Peynir Altı Suyu Nedir?

Peynir Nasıl Saklanır?

Peynir Nasıl Saklanır?

Deri Peyniri Nasıl Muhafaza Edilir?

Deri Peyniri Nasıl Muhafaza Edilir?

Peynir Mayası Üretim Şekilleri

Peynir Mayası Üretim Şekilleri

Trabzon Peyniri Nasıl Yapılır?

Trabzon Peyniri Nasıl Yapılır?

Van Otlu Peynir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Van Otlu Peynir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Şavak Tulum Peyniri Yapımı

Şavak Tulum Peyniri Yapımı

Peynir Salamurası Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Salamurası Tarifi ve Malzemeleri

Fransız Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Fransız Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Köy Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Köy Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Ezine Peyniri Kaç Kalori?

Ezine Peyniri Kaç Kalori?

Burgu Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Burgu Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Evde Lor Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Evde Lor Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Fransız Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Fransız Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Eski Kaşar Peyniri Kaşar Peynirlerinin Eskitilme Aşamaları

Eski Kaşar Peyniri Kaşar Peynirlerinin Eskitilme Aşamaları

Cheddar Peyniri Özellikleri

Cheddar Peyniri Özellikleri

Mozzarella Peyniri Özellikleri

Mozzarella Peyniri Özellikleri

Çerkez Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6