Şavak Tulum Peyniri Yapımı
06 Temmuz 2024

Şavak Tulum Peyniri Yapımı

Şavak Tulum Peyniri

Şavak tulum peyniri, yapımı oldukça zahmetli olan ve Elazığ'ın Şavak yöresinde daha fazla üretilen bir peynir türüdür. Bu sebeple "Şavak tulum peyniri" olarak adlandırılmıştır.

Şavak tulum peyniri, damakta bıraktığı özel lezzeti yanı sıra besleyici özelliği de yüksek olan bir peynirdir. Kendine has özel yöntemlerle hazırlanan şavak tulum peynirinin yapım aşamaları oldukça zahmetlidir. Genellikle koyun ve keçi sütü karışımıyla hazırlanan bu peynir, içinde olgunlaştığı tulumun da kokusunu taşıdığından çok özel bir aroma ve tada sahiptir.

Şavak Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Yapım aşamalarının her biri dikkat ve sabır gerektiren süreçlerdir. İlk olarak, sağılmış sütün süzüldükten sonra peynir yapımı için gereken sıcaklığa ulaşıncaya kadar ısıtılması gerekmektedir. Bu sıcaklık değeri yaklaşık 60-70 derece civarındadır. Süzülen çiğ sütün bu sıcaklık değerinde yaklaşık olarak 30 dakika pişirilmesiyle sütün içindeki mikroorganizmaların bir kısmı yok edilir.

Belli sıcaklıklardaki bu pişirme yani pastörizasyon işleminden sonra şavak tulum peyniri yapımında süt, mayalanmak için gereken ısı değerine kadar soğumaya alınır. Sütün mayalama sıcaklığı, soğuk havalarda 27-40 dereceler arasında değişirken sıcak havalarda bu değerler 28-38 derece arasında olabilir.

Yeterli sıcaklığa kadar soğuyan sütler, mayalama işlemine tabi tutularak ısının mayalama sürecinde düşmemesi için muhafazaya alınır. Mayalanma süreci 1-2 saat arasında olabilir. Süt mayalandıkça kesilecek ve pıhtı kıvamına gelecektir.

Şavak tulum peynirinin bundan sonraki yapım aşaması süzme işlemidir. Süzme işleminde peynirin içindeki peynir altı suyunun dışarı çıkarılması amaçlanır. Bunun için önce pıhtılaşan süt, ince bir bıçakla birkaç kez kesilir ve böylece pıhtının içindeki peynir altı suyu peynirden ayrışıp yüzeye çıkmaya başlar. Kesilmiş peynir birkaç dakika bekletildikten sonra süzme işleminin gerçekleşmesi için bez süzgeçlere alınır ve üzerine ağırlıklar yerleştirilerek bütün suyun peynirden çıkması hızlandırılır.

İyice süzülen peynir, süzgeçlerden çıkarılarak parça parça ezilir ve tuzlanarak yoğurma işlemine geçilir. Peynirin parçalanıp ezilmesi, tulum peynirinin tuzunu almasında önemli bir unsurdur.

Yoğurma işlemini takiben peynire asıl tadını ve özelliğini kazandıran tulumlara basma işlemine geçilir. Ama bu işlemin öncesinde peynirin tuzlanması gerekir. Şavak tulum peyniri geleneksel olarak koyun veya keçi derisinden yapılan ve 'tuluk' da denilen tulumlara sıkı sıkı, hava boşluğu bırakmayacak şekilde basılır ve olgunlaşmaya bırakılır. İçinde hava kalan peynir çabuk bozulacağından tulumlara yerleştirme işlemi dikkat gerektiren bir işlemdir.

Burada dikkat edilmesi gereken husus, olgunlaşma sürecinde ortamın 5-10 derecede, %65-80 nispi nemde ve 3 ya da 5 ay süreyle bekletilmesidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Popüler İçerikler

İlginizi Çekebilir

Mihaliç Peyniri Yapımı

Mihaliç Peyniri Yapımı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yağsız Krem Peynir Yapımı

Yağsız Krem Peynir Yapımı

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır?

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır?

Antep Peyniri Nasıl Yapılır?

Antep Peyniri Nasıl Yapılır?

Parmesan Peyniri Nasıl Yapılır?

Parmesan Peyniri Nasıl Yapılır?

Yağsız Beyaz Peynir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yağsız Beyaz Peynir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Ezine Peyniri Kaç Kalori?

Ezine Peyniri Kaç Kalori?

Güncel

Peynir Altı Suyu Faydaları Nelerdir?

Peynir Altı Suyu Faydaları Nelerdir?

Güncel

Peynir Nasıl Mayalanır?

Peynir Nasıl Mayalanır?

Beyaz Peynir Kalori Değeri

Beyaz Peynir Kalori Değeri

Obruk Peyniri Nasıl Yapılır?

Obruk Peyniri Nasıl Yapılır?

Sirke ile Peynir Yapı mı?

Sirke ile Peynir Yapı mı?

Yağlı Peynir Kaç Kalori?

Yağlı Peynir Kaç Kalori?

Lor Peyniri Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Lor Peyniri Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Mozzarella Peyniri Özellikleri

Mozzarella Peyniri Özellikleri

Cheddar Peyniri Özellikleri

Cheddar Peyniri Özellikleri

Az tuzlu Peynir Özellikleri

Az tuzlu Peynir Özellikleri

Peynirli Salata Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Salata Tarifi ve Malzemeleri

Basma Peynir Nasıl Yapılır?

Basma Peynir Nasıl Yapılır?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Yağsız Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Yağsız Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kaşar Peyniri Kalori Değeri

Kaşar Peyniri Kalori Değeri

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Evde Sirkeyle Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Evde Sirkeyle Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

1 Dilim Beyaz Peynir Kaç Kalori?dir?

1 Dilim Beyaz Peynir Kaç Kalori?dir?

Peynir Mayası Nasıl Yapılır?

Peynir Mayası Nasıl Yapılır?

Tost Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Tost Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Lor Peyniri Faydaları Nelerdir?

Lor Peyniri Faydaları Nelerdir?

Hatay Peyniri Yapılışı

Hatay Peyniri Yapılışı