Hellim peyniri, Arapça "Halloumi" ve İngilizce "Haloumi" terimleri ile bilinmektedir. Bu peynir, Kıbrıs kökenli olup ülkemizde çeşitli markalar altında kolaylıkla bulunabilmektedir. Genellikle kızartılarak tüketilen bu beyaz, sık dokulu, tuzlu ve yoğun peynir, özellikle keçi sütünden üretilir. Ancak bazen inek veya koyun sütünden de elde edilmektedir. Koyun ve keçi sütü ile yapılan hellim peyniri, inek sütüne nazaran daha uzun süre dayanabilmektedir. Ayrıca farklı süt türlerinin karıştırılmasıyla elde edilen çeşitleri de mevcuttur. Hellim peynirinin yağ oranı oldukça yüksektir ve bu oran, üretimde kullanılan sütlerin yağ miktarına göre değişiklik gösterebilir. Salatalarda, makarnalarda ve hamur işlerinde kullanılsa da en yaygın kullanım şekli kızartmadır. Peki, bu hellim peyniri nasıl kızartılır? Lezzetli bir tarif için aşağıdaki adımları izleyelim. Kullanılan Malzemeler
Hellim peyniri oldukça tuzlu bir besindir. Tuzunu azaltmak isteyenler, peyniri 1-2 saat öncesinde suyun içerisinde bekletebilirler. Daha sonra peyniri çok ince olmamak kaydıyla kare veya dikdörtgen dilimler halinde kesin. Bu esnada, teflon tavanızı ocağın üzerine alıp 30 gram tereyağını kızdırmaya başlayın. Tereyağı kızınca, iri doğranmış sarımsakları içine atın ve hafifçe soteleyerek aromasının tereyağına geçmesini sağlayın. Dilimlenmiş hellim peynirlerini tavaya ekleyin. Burada dikkat edilmesi gereken husus, peynirlerin çok kısık ateşte değil, orta ateşte kızartılmasıdır. Hellim peynirlerinin her iki tarafını da iyice kızartın. Kızartırken tavada bulunan sarımsakları çıkarın. Kızaran peynirleri ocaktan aldıktan sonra üzerlerine kekik veya damak tadınıza uygun herhangi bir baharat serpebilirsiniz. Ekstra Bilgiler Hellim peyniri kızartması oldukça kolay bir işlemdir. Peynirlerin sulanmasını önlemek için ocağın altını kısmayıp tavanın kapağını kapatmadan kızartmanız gerekmektedir. Böylece 5 dakika içinde harika bir lezzet elde edebilirsiniz. Baharatları dilerseniz eklemeyip, peyniri sade olarak da kızartabilirsiniz. Hellim peynirini farklı tariflerde kullanarak çeşitlendirebilir, örneğin salatalarınıza veya sandviçlerinize ekleyebilirsiniz. Ayrıca, hellim peynirinin kızartılmadan önce marine edilmesi de lezzetini artırabilir. Marine işlemi için zeytinyağı, limon suyu ve çeşitli baharatlar kullanabilirsiniz. |