Gouda peyniri: Hollanda'nın en ünlü peynirleri arasında bulunan gouda peyniri oldukça yumuşak bir yapıya sahiptir. Kaşar peynirli formunda olan gouda peyniri tekerlek biçiminde bulunur. Adını Hollanda da bulunan gouda kasabasından alan bu peynir inek sütünden üretilir. Türünün kaşar peyniri olması nedeniyle eski ve yenisi bulunan ve oldukça farklı bir lezzete sahip olan bu peynir uzun bir geçmişe sahiptir. Hollanda'da üretilen peynirlerin büyük bir kısmını oluşturan ve yüzey kısmı oldukça pürüzsüz olan
gouda peyniri birçok ülkede oldukça sık tüketilir.
Gouda peyniri nasıl tüketilir,
Gouda peyniri inek sütünden yapılır. Ancak diğer peynir türlerine göre yağı daha azdır. Aynı zamanda keçi sütünden yapılan bu peynirin yağ oranının oldukça az olmasından dolayı kremayı andıran bir tada sahiptir. Bu nedenle en çok da kahvaltılarda tüketilir. Aynı zamanda ısıtılınca erime özelliğinden dolayı pizzaların içinde kullanılmaktadır. Kahvaltılarda tostun içinde oldukça lezzetli olan bu peynirin kimyonlu çeşidi aynı zamanda et yemeklerinin yanında da tüketilmektedir. Şarap ve meyvelerin yanında da gouda peyniri birçok ülkede oldukça ünlüdür.
Gouda peyniri çeşitleri,
Gouda peyniri sade olabileceği gibi aynı zamanda kimyonlu, otlu, karabiberli ve hardallı gibi birçok şekilde bulunmaktadır. Yapı olarak yeni hali hafif yumuşak olmasına karşılık eskitildiği zaman katı bir yapıya dönüşür. Gouda peyniri dünya mutfağında oldukça tanınmış bir peynirdir ve farklı alanlarda ve birçok çeşitleri bulunur. İçi açık sarı renginde olan bu peynirin taze olanı çoğunlukla kırmızı ya da sarı balmumu ile kaplıdır. Eski gouda peyniri ise siyah renkte balmumu ile kaplanarak satılmaktadır. Dış ambalajının balmumu ile kaplanmasından dolayı tazeliğini tamamen koruyan bu peynir çeşitleri içerisinde ufak gözenekler bulunur. Gouda peyniri eski kaşar olarak 2 yıl gibi uzun bir süre bekletilir ve bu peynir aynı zamanda üretiminin oldukça kolay olması ile bilinir.
Gouda peyniri nasıl saklanır,
Bu peynir balmumu ile kaplı olmasından dolayı buzdolabında saklanmasına gerek kalmadan ışık güneş görmeyen bir yerde uzun zaman diliminde saklanabilir. Bekletildiği zaman yapısı katılaşır ve tadı daha da keskin bir hale dönüşür. Gouda peynirinin balmumundan çıkarılıp dilimlenmiş halinin ise buzdolabında saklanmasında fayda vardır.
Gouda peyniri nereden alınır,
Büyük marketler ile beraber gurme peynir satan çoğu yerden temin edebileceğiniz bu lezzetli peynir aynı zamanda internet sitesinden de sipariş edilerek de temin edilebilir. Gouda peyniri alırken üzerinde bulunan kaplamanın rengine göre alınmalıdır. Çünkü bu peynirin taze ve eski olanı renginden belli olur.
Gouda peyniri üretimi,
Hollanda'da birçok çiftlikte üretilen bu peynir çeşidi sütün sağıldıktan hemen sonra çiğ olarak mayalanması ile elde edilir. Süt koyulaşmaya başladığında karıştırılıp yıkandıktan sonra vurularak tekerlek biçimindeki kalıplara konur. Bu kalıplarda devamlı tersi çevrilecek sıkılaştırılır. Daha sonra sıkılaşması tamamlandığında kabuğunun meydana gelmesini sağlamak amacıyla salamura yapılır. Gouda peynirinin dayanıklı olmasını ve küflenmeden kalabilmesini sağlayacak balmumu ile kaplandıktan sonra satışa hazır hale gelir.
Gouda peyniri besin değeri,
İçerisinde %48 yağ bulunan bu peynir çeşidi Hollanda'da üretilen birçok peynire göre daha az yağlıdır. Bu sayede tadı oldukça hafif olan gouda peynirinin içerisinde aynı zamanda yüksek miktarda A vitamini, B12 vitamini ve D vitamini bulunur. Bununla beraber bu peynir iyi bir kalsiyum, demir, folik asit, riboflavin, sodyum, magnezyum ve fosfor kaynağıdır.