Peynir Altı Suyu Nasıl Yapılır?
13 Temmuz 2024

Peynir Altı Suyu Nasıl Yapılır?

Peynir Altı Suyu

Peynir altı suyu, peynir yapımı sırasında peynirin süzülmesinden sonra elde edilen sıvıya verilen isimdir. Protein bakımından zengin olan bu sıvı, tarih boyunca yiyecekleri koruma amacıyla kullanılmıştır. Günümüzde, birçok market ürününde peynir altı suyu kullanılmıştır çünkü bu sıvı ürünlere katılarak onları protein açısından zenginleştirir. Birçok sporcu, peynir altı suyunu protein kaynağı olarak tercih etmektedir. Peynir altı suyu doğal şartlarda üretildiği için, içerisinde bulunan probiyotik maddeler sayesinde sindirim sistemi problemlerini ortadan kaldırır.


Peynir altı suyu elde etmek için ilk önce peynir yapmak gerekir. Bunun için sütü mayalamak gereklidir. Normal olarak kullanılacak çiğ süt market raflarında bulunabilir, ancak doğal süt kullanılması peynir altı suyunun kalitesini artıracaktır. Kefir ile peynir altı suyu elde etmek oldukça yaygın ve faydalı bir yöntemdir. Kefir, inek veya keçi sütünden özel olarak maya mantarı ile hazırlanan ve hafif ekşimsi bir tada sahip olan bir içecektir. Bu durumda kefir, sütün içine katılarak mayalanır ve güzel sonuçlar elde edilir. Bu işlemlerin ardından süt kesildikten sonra peynir oluşmaya başlar ve sütün plazma kısmında peynir altı suyu olarak peynirden ayrılmaya başlar. Peynir altı suyunun tüketimi mevsimden mevsime değişmektedir. Örneğin, yaz aylarında 3 gün, kış aylarında ise 5 gün kadar buzdolabında muhafaza edilerek tüketilebilir. Bundan sonraki süreçte peynir altı suyunu peynirden ayırt edebilmek için mayalanmış olan peynir tülbent yardımıyla süzülür ve bu şekilde peynir altı suyu elde edilir. Bazı kişiler ekşi peynir altı suyu yapmak isterse, bu işlemler sırasında süte limon ve doğal sirke ekleyebilir.

Peynir Altı Suyu ile Zayıflama

Peynir altı suyunun zengin bir protein kaynağı olduğunu belirtmiştik. Bu nedenle kas dokularının hacmini ve kütlesini artırarak metabolizma hızını yükseltir. Metabolizma hızı arttığında, vücutta yağ yakımı hızlanır, bu da kilo verme ve zayıflama anlamına gelir. Peynir altı suyu, tok tutucu etkisi ile iştahı kesen içecekler arasında bulunur. Bu özelliği ile hem besleyici olup hem de açlığı bastıran etkiye sahip olduğundan diyet listelerinde sıkça yer alır.

Peynir Altı Suyunun Faydaları Nelerdir?

  • Sürekli spor yapan kişilerin peynir altı suyunun proteininden faydalanmaları
  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlar
  • Hormon düzenleyici etkisi ile kadınlarda hormon dengesizliklerine ve östrojenin daha az salgılanmasına karşı faydalıdır
  • İçerdiği kalsiyum sayesinde iskelet ve kas sistemini güçlendirir ve eklemler üzerinde olumlu etkiler yapar
  • Diyabet hastaları için çok yararlıdır
  • Kolesterolü düşürür ve tansiyon hastalıklarına iyi gelir
  • Peynir altı suyunun en önemli faydası, kanser önleyici etkisinin olmasıdır
  • Mide şişkinliklerine ve sindirim problemlerine iyi gelir, hazmı kolaylaştırır ve kabızlığı önler
  • Yaşlanmayı önleyici etkisi mevcuttur ve bu nedenle kozmetik sektöründe kullanılmaya başlanmıştır
  • Doğal bir antibiyotik özelliği taşıyarak vücut içinde mikrop oluşumlarını önler
  • Rahim ve göğüs hastalıklarına ve erkeklerde prostat kanseri riskini azaltır
  • Zehirlenmelere karşı tedavi edici özellik taşır
  • Obezite kaynaklı kilo sorunlarına yardımcı olur

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Huceste

12 Temmuz 2024 Cuma

Peynir altı suyu gerçekten metabolizma hızını arttırıp yağ yakımına yardımcı oluyor mu? Bu konuda kişisel deneyim yaşayan var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Huceste, peynir altı suyu protein içeriği yüksek bir besin olması nedeniyle kas gelişimini destekleyebilir ve dolayısıyla metabolizma hızını arttırabilir. Ancak herkesin bedeni farklı tepkiler verebilir, bu sebeple kişisel deneyimler değişkenlik gösterebilir. Bu konuda uzman bir diyetisyene danışarak en doğru bilgiyi ve senin için en uygun tavsiyeleri alabilirsin.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kolot Peyniri Nasıl Yapılır?

Kolot Peyniri Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır?

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır?

Cheddar Peyniri Özellikleri

Cheddar Peyniri Özellikleri

Ricotta Peyniri Ricotto Peyniri Nasıl Kullanılır?

Ricotta Peyniri Ricotto Peyniri Nasıl Kullanılır?

İsli Peynir Tarifi ve Malzemeleri

İsli Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Lor Peyniri Kalori Değeri

Lor Peyniri Kalori Değeri

Güncel

Tulum Peyniri Yapılışı

Tulum Peyniri Yapılışı

Güncel

Mascarpone Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Mascarpone Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Gouda Peyniri Çeşitleri

Gouda Peyniri Çeşitleri

Simit Peynir Nasıl Tüketilir?

Simit Peynir Nasıl Tüketilir?

En İyi Rokfor Peyniri Nasıl Olur?

En İyi Rokfor Peyniri Nasıl Olur?

Tost Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Tost Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Altı Suyu Nasıl Yapılır?

Peynir Altı Suyu Nasıl Yapılır?

Van Peyniri Tüketimi

Van Peyniri Tüketimi

Edirne Peyniri Yapılışı

Edirne Peyniri Yapılışı

1 Dilim Peynir Kaç Kalori?dir?

1 Dilim Peynir Kaç Kalori?dir?

Parmesan Peyniri Nasıl Yapılır?

Parmesan Peyniri Nasıl Yapılır?

Kaşar Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Kaşar Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Nedir? Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Peynir Nedir? Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Çıtır Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri