Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağlı olarak geri kalan bileşimin, yani peynir altı suyunun toz haline getirilmiş şeklidir. Peynir çeşitliğinin artması ve buna bağlı olarak peynir üretimindeki artış peynir altı suyunun da fazla olmasını sağlamaktadır. Peynir üretimi yapan büyük firmalara peynir altı suyunun yan bir ürün olarak kullanılması zorunlu hale getirilmiştir. Çünkü peynir altı suyu atık madde olarak suya karıştırıldığında inanılmaz boyutlarda çevre kirliliğine sebebiyet vermektedir. Bu bakımdan peynir altı suyu tozu üretilmektedir ve buz toz kendine pek çok kullanım alanı bularak değerlendirilmektedir.

Peynir altı suyu tozu nedir, nasıl kullanılır?


Peynir altı suyu laktoalbumin, laktoglobulin gibi önemli süt proteinlerinin yanı sıra laktoz, yağ, mineral madde ve değerli vitaminler içerir. Bundan dolayı da neredeyse sütün en değerli kısımları bu suyun içinde kalır. Peynir altı suyu tozu, özellikle gıda endüstrisinde besin maddelerine lezzet verme amacı ile kullanım alanı bulur. Peynir altı suyu tozundan özellikle cips şeklindeki çerezlerin kaplanmasında, bazı sodalarda, hazır çorbalarda, çeşnilerde çeşitli kraker, pizza, makarna, kurabiye ve bisküvilerde faydalanılmaktadır. Peynir altı suyu tozu ile üretilen gıdalar tamamen peynir tat ve aromasına sahip olmaktadır.

Peynir altı suyu tozu nasıl elde edilir?


Evaporatör isimli cihazlar yardımı ile peynir altı suyunun uçurularak konsantre edilmesi yöntemi ile peynir altı suyu tozu elde edilir. Peynir tozu üretimi için öncelikle bir peynir emülsiyonu hazırlanır. Peynir emülsiyonunda ufak haldeki küçük peynirler, içme suyu ve emülsülfiye edilmiş halde tuz kullanılır. Bu emülsiyonun içeriğine lezzet verici maddeler, renklendiriciler, antioksidan içeren besinler, peynir altı suyu, süt kuru hammaddesi, maltodekstrin ve süt yağı ilave edilir. Ana madde peynir altı suyu olduğundan dolayı peynir altı suyu tozunun lezzeti tamamen hangi çeşit peynir üretiminden arta kalan su olduğu ile alakalıdır. Ayrıca diğer bileşenler, hidrolize tereyağı, modifiye peynir, monosodyum glutamat ve maya özü de aromayı belirleyen diğer etmenlerdir.

Peynir altı suyu tozu peynirden gelen kuru maddenin düşük, orta ve yüksek seviyeli olmasına göre değişir. Peynirden gelen kuru maddenin yüksek olması durumunda üretilmiş olan peynir tozları sadece tuz, su ve antioksidan içeriklidir. Taze peynirlerin peynir tozu üretiminde kullanılması yüksek viskoziteye neden olmaktadır. Bundan dolayı peynir altı suyundan elde edilen peynir tozu daha maliyetsizdir hem de değerli su en şekilde kullanılmış olur.

Peynir altı suyu tozu faydaları açısından değerlendirildiğinde

  • Peynir özelliğine sahip daha az nem kapasiteli daha kuru ürün elde edilmesini sağlar.
  • Kuru gıda karışımlarına peynir aroması yükler.
  • Son derece faydalı besin özellikleri içerdiğinden gıdaların besin değerine olumlu katkı sağlar.
  • Hemen her gıda ile uyum sağlar.
  • Ürünlerin mikrobiyolojik açıdan ve raf ömrü açısından daha kaliteli olmasını sağlar.
Son Güncelleme : 21.01.2024 15:49:50
Peynir Altı Suyu Tozu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Peynir Altı Suyu Tozu Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Peynir Altı Suyu Tozu"
Peynir altı suyu tozunu birçok gıdanın içerisinde görüyorum. Ancak bu tozun elde edilmesinin çok kolay olmadığını ve birçok işlemden geçtiğini biliyorum. Güvendiğim markaların ürünlerini almaya çalışıyorum ancak yine de içim rahat değil. Bu tozu kendi imkanlarımla üretebilir miyim? Bunun için neler gerekiyor? Bu konuda bilgisi olan var mı?
Deniz . 03.11.2018 16:23:16
CEVAP YAZ
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gibi çeşitleri bulunur. Peynirde asıl önemli olan lezzet hem sağlık açısından hem de tat bakımın...
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken püf noktalarını çok iyi bilmek gerekir. Yapımı son derece basit ancak bir o kadar dikkat gerek...
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum, Kars, Iğdır ve Ardahan yöresinin lezzetlerinden bir tanesidir. Daha çok bahçeye kurulan kazanlarda kayn...
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta bazı Avrupa devletlerine kadar yayılmış olan, bir peynir türüdür. Yapım aşaması çok zahmetli olsa da yemesi ...
Civil Peyniri
Civil Peyniri
Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, çorbalarda gibi. Bu kadar çeşitli olan peynirin çeşitleride oldukça fazladır. Kaşar peyniri, ...
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünün peynir yapımında kullanılması ile ün kazanan bu süt ürünü geniş bir coğrafyaya ün salmıştır...
Eski Kaşar Peyniri
Eski Kaşar Peyniri
Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri keşfettiği düşünülmektedir. Eski kaşar peynirlerinin üzerinde küf oluşabilir. Eğer içerisinde ...
Kolot Peyniri
Kolot Peyniri
Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karadenizliler bu peyniri farklı şekilde yani eriterek tüketir. Kolot peyniri bazılarının muhlama bazıl...
Van Peyniri
Van Peyniri
Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeşit şifalı ot ile hazırlanır. Van peyniri içerisinde en çok sirimo, mende, sirik, heliz gibi y...
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine peynirleri dilim dilim kesip içine yerleştirerek muhafaza altına alabiliriz. Peynir yapımında t...
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer peynirler gibi marketlerde ambalaj içinde veya açık olarak satışa sunulmaktadır. Fakat evde ...
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzetli ve çok amaçlı çeşitlerinden birisi lor peyniridir. Tatlı lor peyniri, evde yapmaya ve tüke...

 

Peynirli Salata
Evde Sirkeyle Peynir Yapımı
Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır
Mihaliç Peyniri
Peynir Hastalığı
Gouda Peyniri
Deri Peyniri
Otlu Peynir
Erzurum Peyniri
Parmesan Peyniri
Pizza Peyniri
Peynir Mayası
Kaşar Peyniri
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
İsli Peynir
Edam Peyniri
Süzme Peynir
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Peynir Tatlısı
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Erzincan Tulum Peyniri
Civil Peyniri
Van Otlu Peynir
Peynir Altı Suyu Tozu
Eski Kaşar Peyniri
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Popüler İçerik
Peynir Mayası
Peynir Mayası
Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedi...
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri:  Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak pey...
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanıla...
İsli Peynir
İsli Peynir
İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ...
Edam Peyniri
Edam Peyniri
Edam peyniri: Peynir tabiki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile...
Süzme Peynir
Süzme Peynir
Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biride süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekme...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024