Türkiye'de Tüketilen Peynir Türleri Hangileridir?
20 Temmuz 2024

Türkiye'de Tüketilen Peynir Türleri Hangileridir?

Peynir Türleri

Ülke olarak kahvaltı ve yemek kültürümüz oldukça zengindir. Hemen hemen çoğu ülkede kahvaltı kültürü yok denecek kadar azdır. Kahvaltıda vazgeçilmezimiz olan peynir ise birçok farklı türü ile sofralarımızda yerini alır. Üstelik sadece kahvaltılarda değil, aperatif salatalarda, böreklerde, çorbaların üzerinde ve daha pek çok farklı şekilde sofralarımızdan eksik olmaz. Peynirin tarihi çok eski zamanlara dayanır. Peynir bir süt ürünü olduğu için vücut ve özellikle kemik ve kas gelişimine faydalıdır. Bu nedenle mutlaka peyniri tüketmeliyiz. Peynir türleri çok çeşitli olduğu için mutlaka kendi damak tadımıza uygun olan bir ya da birkaç tanesini elbette buluruz.

Türkiye'de Tüketilen Peynir Türleri

Ezine Peyniri

İnek, koyun ve keçi sütlerinin karışımı ile elde edilir. Beyaza dönük açık sarı renge sahip, orta sertlikte ve tam yağlı bir peynirdir. Fabrikasyon üretime oldukça elverişlidir. Çanakkale ve Edirne illerinde üretilir ve sıklıkla tercih edilir. Kendine özgü kremamsı, ekşi ve tuzlu türleri bulunur.

Çeçil Peyniri

Tel tel halinde olan beyaz renkli bir peynirdir. Genel olarak Erzurum ve Kars yörelerinde üretilir. Yağı alınmış süt ile yapılır. Az yağlı, yumuşak ve biraz tuzludur. En bilinen özelliği küflendikten sonra dahi tüketilebilmesidir. Sindirim sistemi hastalıklarına, kronik bronşite iyi gelir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Küflü Peynir

Ülkemizde Erzurum, Ardahan, Kars ve Sivas illerinde üretilir. Yapılış koşulları oldukça önemlidir. Üretim esnasında hijyen sağlanmaz ise fayda yerine zarar verebilir. Yapısında mineral ve vitaminler bulunur, özellikle bol miktarda kalsiyum barındırır. Bu da kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. Doğal bir antibiyotiktir. Sıklıkla kahvaltılarda tercih edilen küflü peynir, salatalarda, makarnalarda ve gurme şarap tabaklarında da tercih edilir.

Kars Kaşar Peyniri

Eski kaşar olarak da bilinir. Biraz tuzlu bir peynirdir. Kars ve Ardahan yörelerinde çok çeşitli çiçeklerin yetiştiği meralarda otlayan ineklerin sütünden elde edilir. Uzun süre saklanabilmesi için biraz rutubetli, sıcaklığı 5-10 derece olan yerlerde saklanmalıdır. Ne çok sert ne de yumuşaktır, çatlak olmayan bir kalıp halindedir, sarımsı ve parlak renktedir.

Keçi Peyniri

Taze olan 100 gram keçi peynirinde yaklaşık 21 gram yağ bulunur. Orta derece yağlıdır denilebilir. Kalsiyum, fosfor, potasyum ve sodyum açısından oldukça zengindir. Özellikle çocuklar tarafından sık tüketilmelidir. Kahvaltıların yanı sıra börek, poğaça gibi hamur işlerinde, krep ve omlet yapımında ve mevsim yeşillikleri ile salatalarda da kullanılır.

Dil Peyniri

Kars ve Erzurum yöresine aittir. Tam yağlı koyun sütünden elde edilir ve yüksek oranda lif barındırır. Yapısında oldukça az tuz bulundurur. Hafif kremsi kıvamda, kolay eriyen niteliktedir. Satın alındıktan kısa süre içinde tüketilmesi tavsiye edilir. Kahvaltılarda, tost yapımında, ev yapımı pizzalarda, pastırmalarda ve tiramisu yapımında kullanılır. Kalp sağlığını olumsuz etkilemez, özellikle diyet yaparken tercih edilir ve kalsiyum bakımından zengin olduğu için diş gelişiminde etkilidir.

Mihaliç Peyniri

Yağı alınmamış koyun veya inek sütünden elde edilir. Dışı ince ve beyaz bir kabuğa sahiptir. Salamura olduğu için tuzludur, hafif renkli ve iri gözeneklidir. Bursa, İzmir ve Balıkesir'de sıklıkla üretilir. Kahvaltıların yanı sıra, ev yapımı eriştelerde ve makarnalarda kullanılır. Vücudun fosfor ihtiyacını büyük oranda tamamlar.

Bunların dışında Türkiye'de tüketilen peynir türleri

  • Hellim peyniri
  • Civil peynir
  • Lor peyniri
  • Van otlu peyniri
  • Külek peyniri
  • Erzincan tulum peyniri
  • Kolot peyniri
  • Küp peynir

Dünya'da tüketilen peynir türleri

  • Adelost
  • Aberdeen crowdie
  • Appenzeller
  • Asiago
  • Beja
  • Brie
  • Burrata
  • Camembert
  • Edam
  • Feta
  • Gouda
  • Mozzarella
  • Parma
  • Ricotta

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Baybek

20 Temmuz 2024 Cumartesi

Ben kahvaltıda peynir çeşitlerini çok severim ama bazen Ezine peynirinin tadı çok tuzlu geliyor, acaba başka hangi peynir türlerini denemeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Baybek, kahvaltıda peynir çeşitlerini seviyorsan ve Ezine peynirinin tuzlu tadı seni rahatsız ediyorsa, daha az tuzlu peynir türlerine yönelebilirsin. Örneğin, lor peyniri, dil peyniri veya taze kaşar peynirini deneyebilirsin. Bu peynirler genellikle daha az tuzlu olur ve kahvaltılarına farklı bir lezzet katar. Ayrıca, mozzarella peyniri de hem az tuzlu hem de hafif bir alternatiftir. Bu peynir türlerini denemek kesinlikle kahvaltını çeşitlendirecektir. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Koyun Peyniri Yapımı

Koyun Peyniri Yapımı

Basma Peynir Nasıl Yapılır?

Basma Peynir Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Lor Peyniri Besin Değeri Kaçtır?

Lor Peyniri Besin Değeri Kaçtır?

Hellim Peyniri Nasıl Kızartılır?

Hellim Peyniri Nasıl Kızartılır?

Kolot Peyniri Nasıl Yapılır?

Kolot Peyniri Nasıl Yapılır?

Çökelek Peyniri Yapımı

Çökelek Peyniri Yapımı

Örgü Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Örgü Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Türk Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Türk Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Beyaz Peynir Kalori Değeri

Beyaz Peynir Kalori Değeri

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır?

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır?

Peynir Nasıl Saklanır?

Peynir Nasıl Saklanır?

Peynirin Tuzu Nasıl Alınır?

Peynirin Tuzu Nasıl Alınır?

Deri Peyniri Nasıl Muhafaza Edilir?

Deri Peyniri Nasıl Muhafaza Edilir?

Peynir Altı Suyu Nedir?

Peynir Altı Suyu Nedir?

Feta Peynirinin Yapılışı

Feta Peynirinin Yapılışı

Ricotta Peyniri Ricotto Peyniri Nasıl Kullanılır?

Ricotta Peyniri Ricotto Peyniri Nasıl Kullanılır?

Peynir Mayası Üretim Şekilleri

Peynir Mayası Üretim Şekilleri

Az tuzlu Peynir Özellikleri

Az tuzlu Peynir Özellikleri

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Peynir Kaç Kalori?

Peynir Kaç Kalori?

Lor Peyniri Kalori Değeri

Lor Peyniri Kalori Değeri

Tatlı Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Tatlı Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Zeytin Peynir Tüketimi

Zeytin Peynir Tüketimi

Burgu Peynir Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Burgu Peynir Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Suyu Faydaları Nelerdir?

Peynir Suyu Faydaları Nelerdir?

Ezine Peyniri Özellikleri Nelerdir?

Ezine Peyniri Özellikleri Nelerdir?

Parmesan Peyniri Nasıl Yapılır?

Parmesan Peyniri Nasıl Yapılır?

Beyaz Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Beyaz Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Künefe Peyniri Nasıl Yapılır?

Künefe Peyniri Nasıl Yapılır?

Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Peynirin Faydaları Nelerdir?

Peynirin Faydaları Nelerdir?

Yağsız Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Yağsız Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri