Sepet Peyniri Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Sepet Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Sepet Peyniri: Ege bölgesine ait olan nadide peynirlerden biri olan sepet peyniri; örme sepet kalıplarıyla yapıldığı için sepet peyniri adını almaktadır. %80-90 inek sütü olmak üzere karışık sütlerden meydana gelir. Tuz miktarı oldukça az olan bir peynir çeşididir.

Kahvaltılarda, salatalarda, peynir tabaklarında kullanılan oldukça harika bir lezzet olan, sepet peyniri hasır örgülerden yapılan kalıplarla sepet şeklini alır. İçerisinde hiçbir koruyucu katkı maddesi ya da kimyasal madde bulundurmaz. Doğal maya ve süt ile hazırlanıp, geleneksel yöntemlerle tuzunu alması beklenir.

Sepet Peynirinin Görünümü Nasıldır?

İsmini mayalanırken içerisine konulan sepetten aldığı gibi şeklini de hasırdan yapılmış sepetlerden alır. Dış görünüş itibariyle yaklaşık olarak kırk, kırk beş santim çaplarındadır. Dış kısmı beyaz renkte olup, içeriye doğru sarımsı bir renk alır.

Sepet Peyniri Nereye Aittir?

Ülkemizin çoğu bölgesinde sepet peyniri üreticiliği yapılmaktadır. Burhaniye, Cunda ve birçok yer buna örnektir. Ancak damaklarda eşsiz bir lezzet bırakan sepet peyniri Balıkesir yöresinde yapılmaktadır. Ayvalığın sepet peyniri lezzeti konusunda ün salmıştır.

Sepet Peyniri Nasıl Yapılır?

Çoğunluğu inek sütü olmak üzere keçi, koyun sütünden yapılır. Pıhtı kısmına su dökülen sütler ısıtılır. Dip kısmına çöken peynir tortusu alınır, hasırdan örülmüş sepetlere aktarılır. Kesinlikle ve kesinlikle bastırılmaz, dinlenmesi beklenir. Yaklaşık olarak iki ay gibi bir sürenin sonunda iç kısmı Mihaliç peynirini andıran bir kıvamda olan sepet peyniri bir diğer adıyla kelle peyniri elde edilmiş olur.

Sepet Peyniri Malzemeleri
  • 3 litre süt
  • 1,3 çay bardağı kadar sirke
  • 1,2 adet limon
  • 1,2 çay bardağı kadar peynir suyu
  • 2,3 çay kaşığı kadar tuz
  • Tütsülemek için;
  • 10 adet tane karabiber
  • 2 çay kaşığı kadar ada çayı yaprağı
Sepet Peyniri Nasıl Yapılır?
  • Süt derin bir tencerenin içerisine alınır. Ağır ateşte kaynamaya başlatılır.
  • Kaynama noktasına gelince içerisine limon suyu, sirke, peynir suyu, katılır. Bu malzemeleri ilave eder etmez süt kesilir.
  • Süt kesildikçe çıkan parçalar alınıp, bir araya getirilir.
  • Daha sonra sepet şeklinde bir kap içerisine koyulur. Hafifçe bastırılarak peynirde olan fazla suyun süzülmesi sağlanır.
  • Aldığımız kap içerisinde şekil verilip, tuz serpilir. Üzerine şeklini alması için ağır bir tencere ya da güveç yerleştirilir.
  • Ardından yaklaşık olarak 2 saat suyun süzülmesi beklenir.
  • Ayrı bir kap içerisine alınan karabiber ve ada çayı yaprakları hafif bir şekilde yakılır.
  • Yaktıktan hemen sonra üzeri streç filmle örtülür.
  • Daha sonra dinlendirdiğimiz sepet peyniri bu kap içerisine alınır.
  • Mümkün olduğunca az hava kaçağı için üzeri hemen streç filmle kapatılır.
  • Yaklaşık olarak bir saat bu şekilde dinlendirdikten sonra dilimleyip kahvaltı ve salatalarda tüketebilirsiniz.

Sepet Peyniri Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sirke ile Peynir Yapı mı?

Sirke ile Peynir Yapı mı?

Kolot Peyniri Nasıl Yapılır?

Kolot Peyniri Nasıl Yapılır?

Dil Peyniri Faydaları Nelerdir?

Dil Peyniri Faydaları Nelerdir?

Popüler İçerikler

İlginizi Çekebilir

Koyun Peyniri Yapımı

Koyun Peyniri Yapımı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yağlı Peynirin Zararları

Yağlı Peynirin Zararları

Lor Peyniri Nasıl Yapılır?

Lor Peyniri Nasıl Yapılır?

Peynirli Salata Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Salata Tarifi ve Malzemeleri

Sütaş Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Sütaş Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Lor Peyniri Faydaları Nelerdir?

Lor Peyniri Faydaları Nelerdir?

Güncel

Lor Peyniri Protein Değeri

Lor Peyniri Protein Değeri

Güncel

Şavak Tulum Peyniri Yapımı

Şavak Tulum Peyniri Yapımı

İsli Peynir Tarifi ve Malzemeleri

İsli Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Türkiye'de Tüketilen Peynir Türleri Hangileridir?

Türkiye'de Tüketilen Peynir Türleri Hangileridir?

Obruk Peyniri Nasıl Yapılır?

Obruk Peyniri Nasıl Yapılır?

Mıhlama Peyniri Yapımı

Mıhlama Peyniri Yapımı

Gravyer Peyniri Faydaları Nelerdir?

Gravyer Peyniri Faydaları Nelerdir?

Tuzsuz Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Tuzsuz Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Tulum Peyniri Kaç Kalori?dir?

Tulum Peyniri Kaç Kalori?dir?

Peynir Eritmesi Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Eritmesi Tarifi ve Malzemeleri

Mascarpone Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Mascarpone Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

1 Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

1 Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

Çeçil Peyniri Yapılışı

Çeçil Peyniri Yapılışı

Erzincan Tulum Peyniri Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Erzincan Tulum Peyniri Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Cheddar Peyniri Özellikleri

Cheddar Peyniri Özellikleri

Peynir Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Nedir? Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Peynir Nedir? Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Labne Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Labne Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Tam Yağlı Beyaz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Tam Yağlı Beyaz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Altı Suyu Tozu Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Peynir Altı Suyu Tozu Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Bebekler İçin Peynir Yapımı

Bebekler İçin Peynir Yapımı

Ezine Peyniri Özellikleri Nelerdir?

Ezine Peyniri Özellikleri Nelerdir?

Pastörize Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Pastörize Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6