Sepet Peyniri Tarifi ve Malzemeleri
26 Haziran 2024

Sepet Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Sepet Peyniri:

Ege bölgesine ait nadide peynirlerden biri olan Sepet Peyniri, örme sepet kalıplarında yapıldığı için bu adı almıştır. %80-90 inek sütü olmak üzere karışık sütlerden elde edilir. Tuz miktarı oldukça az olan bir peynir çeşididir.

Kahvaltılarda, salatalarda ve peynir tabaklarında kullanılan harika bir lezzet olan Sepet Peyniri, hasır örgülerden yapılan kalıplarla sepet şeklini alır. İçerisinde hiçbir koruyucu katkı maddesi veya kimyasal madde bulunmaz. Doğal maya ve süt ile hazırlanır ve geleneksel yöntemlerle tuzunu alması beklenir.

Sepet Peynirinin Görünümü Nasıl?

İsmini mayalanırken içerisine konulan sepetten aldığı gibi şeklini de hasırdan yapılmış sepetlerden alır. Dış görünüş itibariyle yaklaşık olarak kırk, kırk beş santim çaplarındadır. Dış kısmı beyaz renkte olup, içeriye doğru sarımsı bir renk alır.

Sepet Peyniri Nereye Aittir?

Ülkemizin çoğu bölgesinde Sepet Peyniri üreticiliği yapılmaktadır. Burhaniye, Cunda ve birçok yer buna örnektir. Ancak damaklarda eşsiz bir lezzet bırakan Sepet Peyniri Balıkesir yöresinde yapılmaktadır. Ayvalık'ın Sepet Peyniri lezzeti konusunda ün salmıştır.

Sepet Peyniri Nasıl Yapılır?

Çoğunluğu inek sütü olmak üzere keçi ve koyun sütünden yapılır. Pıhtı kısmına su dökülen sütler ısıtılır. Dip kısmına çöken peynir tortusu alınır ve hasırdan örülmüş sepetlere aktarılır. Kesinlikle bastırılmaz, dinlenmesi beklenir. Yaklaşık olarak iki ay gibi bir sürenin sonunda iç kısmı Mihaliç peynirini andıran bir kıvamda olan Sepet Peyniri, bir diğer adıyla Kelle Peyniri elde edilmiş olur.

Sepet Peyniri Malzemeleri

  • 3 litre süt
  • 1,3 çay bardağı kadar sirke
  • 1-2 adet limon
  • 1-2 çay bardağı kadar peynir suyu
  • 2-3 çay kaşığı kadar tuz
  • Tütsülemek için;
  • 10 adet tane karabiber
  • 2 çay kaşığı kadar ada çayı yaprağı

Sepet Peyniri Nasıl Yapılır?

  • Süt derin bir tencerenin içerisine alınır. Ağır ateşte kaynamaya başlanır.
  • Kaynama noktasına gelince içerisine limon suyu, sirke ve peynir suyu katılır. Bu malzemeleri ilave eder etmez süt kesilir.
  • Süt kesildikçe çıkan parçalar alınır ve bir araya getirilir.
  • Daha sonra sepet şeklinde bir kap içerisine koyulur. Hafifçe bastırılarak peynirde olan fazla suyun süzülmesi sağlanır.
  • Aldığımız kap içerisinde şekil verilip, tuz serpilir. Üzerine şeklini alması için ağır bir tencere veya güveç yerleştirilir.
  • Ardından yaklaşık olarak 2 saat suyun süzülmesi beklenir.
  • Ayrı bir kap içerisine alınan karabiber ve ada çayı yaprakları hafif bir şekilde yakılır.
  • Yaktıktan hemen sonra üzeri streç filmle örtülür.
  • Daha sonra dinlendirdiğimiz Sepet Peyniri bu kap içerisine alınır.
  • Mümkün olduğunca az hava kaçağı için üzeri hemen streç filmle kapatılır.
  • Yaklaşık olarak bir saat bu şekilde dinlendirdikten sonra dilimleyip kahvaltı ve salatalarda tüketebilirsiniz.

Sepet Peyniri, eşsiz bir geleneksel lezzet olarak sofralarımızı süslemektedir. Doğal yapısı ve el emeği ile üretilen bu peynir, sağlıklı ve lezzetli bir seçenek sunmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mayasız Peynir Nasıl Yapılır?

Mayasız Peynir Nasıl Yapılır?

Pastörize Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Pastörize Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Peynirin Tuzu Nasıl Alınır?

Peynirin Tuzu Nasıl Alınır?

Ezine Peyniri Özellikleri Nelerdir?

Ezine Peyniri Özellikleri Nelerdir?

Light Peynir Faydaları Nelerdir?

Light Peynir Faydaları Nelerdir?

Güncel

Peynir Eritmesi Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Eritmesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Zeytin Peynir Tüketimi

Zeytin Peynir Tüketimi

Gravyer Peyniri Faydaları Nelerdir?

Gravyer Peyniri Faydaları Nelerdir?

Tuzsuz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Tuzsuz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Abaza Peyniri Ev Yapımı

Abaza Peyniri Ev Yapımı

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Peynir Protein Değeri

Beyaz Peynir Protein Değeri

Peynirin Faydaları Nelerdir?

Peynirin Faydaları Nelerdir?

Peynir Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Peynir Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Divle Obruk Peyniri Yapım Aşamaları

Divle Obruk Peyniri Yapım Aşamaları

En İyi Rokfor Peyniri Nasıl Olur?

En İyi Rokfor Peyniri Nasıl Olur?

Evde Lor Peyniri Nasıl Yapılır?

Evde Lor Peyniri Nasıl Yapılır?

Krem Peynir Kalori Değeri

Krem Peynir Kalori Değeri

Peynir Ürünleri Nelerdir?

Peynir Ürünleri Nelerdir?

Lor Peyniri Faydaları Nelerdir?

Lor Peyniri Faydaları Nelerdir?

Sütten Peynir Nasıl Yapılır?

Sütten Peynir Nasıl Yapılır?

Yağsız Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Yağsız Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Şirden Mayalı Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Şirden Mayalı Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Suyunun Faydaları Nelerdir?

Peynir Suyunun Faydaları Nelerdir?

Tulum Peyniri Kaç Kalori?dir?

Tulum Peyniri Kaç Kalori?dir?

Van Peyniri Tüketimi

Van Peyniri Tüketimi