Sepet Peyniri: Ege bölgesine ait nadide peynirlerden biri olan Sepet Peyniri, örme sepet kalıplarında yapıldığı için bu adı almıştır. %80-90 inek sütü olmak üzere karışık sütlerden elde edilir. Tuz miktarı oldukça az olan bir peynir çeşididir. Kahvaltılarda, salatalarda ve peynir tabaklarında kullanılan harika bir lezzet olan Sepet Peyniri, hasır örgülerden yapılan kalıplarla sepet şeklini alır. İçerisinde hiçbir koruyucu katkı maddesi veya kimyasal madde bulunmaz. Doğal maya ve süt ile hazırlanır ve geleneksel yöntemlerle tuzunu alması beklenir. Sepet Peynirinin Görünümü Nasıl? İsmini mayalanırken içerisine konulan sepetten aldığı gibi şeklini de hasırdan yapılmış sepetlerden alır. Dış görünüş itibariyle yaklaşık olarak kırk, kırk beş santim çaplarındadır. Dış kısmı beyaz renkte olup, içeriye doğru sarımsı bir renk alır. Sepet Peyniri Nereye Aittir? Ülkemizin çoğu bölgesinde Sepet Peyniri üreticiliği yapılmaktadır. Burhaniye, Cunda ve birçok yer buna örnektir. Ancak damaklarda eşsiz bir lezzet bırakan Sepet Peyniri Balıkesir yöresinde yapılmaktadır. Ayvalık'ın Sepet Peyniri lezzeti konusunda ün salmıştır. Sepet Peyniri Nasıl Yapılır? Çoğunluğu inek sütü olmak üzere keçi ve koyun sütünden yapılır. Pıhtı kısmına su dökülen sütler ısıtılır. Dip kısmına çöken peynir tortusu alınır ve hasırdan örülmüş sepetlere aktarılır. Kesinlikle bastırılmaz, dinlenmesi beklenir. Yaklaşık olarak iki ay gibi bir sürenin sonunda iç kısmı Mihaliç peynirini andıran bir kıvamda olan Sepet Peyniri, bir diğer adıyla Kelle Peyniri elde edilmiş olur. Sepet Peyniri Malzemeleri
Sepet Peyniri Nasıl Yapılır?
Sepet Peyniri, eşsiz bir geleneksel lezzet olarak sofralarımızı süslemektedir. Doğal yapısı ve el emeği ile üretilen bu peynir, sağlıklı ve lezzetli bir seçenek sunmaktadır. |