Eritme Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Eritme Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Eritme Peynir, eritme peynir, çeşitli olgunluktaki peynirlerin parçalanarak, eritme tuzları ve sütle birlikte çeşitli katkı maddeleri kullanılarak, homojen bir kıvam elde edilene kadar harmanlanması, sabit bir karıştırma düzeni ile vakum altında eritilmesi ile elde edilen bir peynir türüdür. Eritme peynir bir ya da birkaç değişik çeşit peynirin doğrudan kullanılması ile yapılabildiği gibi süttozu, peynir altı suyu tozu, tereyağı, krema gibi süt ürünlerinin ilavesi ile de yapılabilir. Eritme peyniri daha dayanıklı raf ömrüne sahip olduğundan ihracat amaçlı yapılmaktaydı fakat daha sonraları tüketim alanı oldukça genişlemiştir. Eritme peynir sert peynirlerin depolama maliyetini de azaltmaktadır. Eritme peynirinin ana hammaddesi diğer peynir türlerinde olduğu gibi süt değil peynirin ta kendisidir.

Eritme peynir nedir, özellikleri nelerdir?

Aşırı derecede olgunlaşmış tüketmesi ve saklaması zor olan peynir türleri eritme peynir olarak değerlendirilmektedir. Eritme peyniri hakkında düşünülen yanlış kanı bozulmaya yüz tutmuş peynirlerin eritme peyniri yapıldığı yönündendir. Fakat eritme peyniri kaliteli peynirlerden elde edilen bir çeşittir. Eritme peyniri özellikle sıcak iklimlerde depolama ve nakliye maliyetlerinin az olması nedeni ile tercih edilmektedir. Ayrıca içerisine eklenen çeşni ve baharatlar sayesinde oldukça lezzetli bir aromaya sahiptir. Kullanımı son derece pratiktir ve toplu tüketim yerlerinde oldukça fazla tercih edilmektedir.

Eritme peynir bileşim ve içeriklerine göre başlıca 2 grupta toplanır;
  • Blok tipte; peynir, tuz ve renklendiricilerden elde edilir.
  • Sürülebilir nitelikte, su tutulumunu sağlamak için gum eklenerek yapılır.
Eritme peynir dilimlenmiş ve tütsülenmiş olarak da satışa sunulmaktadır. Eritme peynirinin içeriği tüketilen toplumun beslenme alışkanlıklarına göre değişiklik göstermektedir. Ülkemizde belli başlı birkaç firma tarafından üretilmektedir. Eritme peynirinin protein ve yağ içeriği peynirin çeşidine göre de farklılık arz eder. Yağı azaltılmış olan bir eritme peynirinde peynir çeşidinin karakteristik özelliği daha baskın olmaktadır. Fakat düşük yağlı eritme peynirinde protein daha baskın olduğundan lastiksi bir yapı oluşabilmektedir.

Eritme peynir yapılırken kullanılan peynir çeşitlerinden tat ve aroma açısından en iyi sonuç beyaz peynirin hammadde olarak kullanıldığı sonuçtur.

Eritme peynir, çift cidarlı bir düzenekte %3 oranında tuz ilavesi ile yapılarak elde edilen peynir hamurunun 83 derece ısıda birkaç dakika dinlendirilmesinden sonra ambalajlanarak yapılır.

Eritme Peynir Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Basma Peynir Nasıl Yapılır?

Basma Peynir Nasıl Yapılır?

Popüler İçerikler

Çökelek Peyniri Yapımı

Çökelek Peyniri Yapımı

İlginizi Çekebilir

Peynir Şekeri Nedir?

Peynir Şekeri Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Peynir Ürünleri Nelerdir?

Peynir Ürünleri Nelerdir?

Mıhlama Peyniri Yapımı

Mıhlama Peyniri Yapımı

Lor Peyniri Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Lor Peyniri Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Light Peynir Faydaları Nelerdir?

Light Peynir Faydaları Nelerdir?

Güncel

Tost Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Tost Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Şavak Tulum Peyniri Yapımı

Şavak Tulum Peyniri Yapımı

Güncel

Peynir Nasıl Saklanır?

Peynir Nasıl Saklanır?

Gouda Peyniri Çeşitleri

Gouda Peyniri Çeşitleri

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Beyaz Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Beyaz Peynir Çeşitleri Nelerdir?

En İyi Rokfor Peyniri Nasıl Olur?

En İyi Rokfor Peyniri Nasıl Olur?

Peynir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurttan Peynir Yapımı Nasıldır?

Yoğurttan Peynir Yapımı Nasıldır?

Peynirli Poğaça Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Poğaça Tarifi ve Malzemeleri

Yağsız Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Yağsız Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Pizza Peyniri Nasıl Yapılır?

Pizza Peyniri Nasıl Yapılır?

Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Tuzsuz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Tuzsuz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Zeytin Peynir Tüketimi

Zeytin Peynir Tüketimi

Evde Krem Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Evde Krem Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Hollanda Peyniri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hollanda Peyniri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hamburger Peyniri Yapılışı

Hamburger Peyniri Yapılışı

Feta Peynirinin Yapılışı

Feta Peynirinin Yapılışı

Mascarpone Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Mascarpone Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Üretiminde Dikkat Edilecek Unsurlar

Peynir Üretiminde Dikkat Edilecek Unsurlar

Künefe Peyniri Nasıl Yapılır?

Künefe Peyniri Nasıl Yapılır?

Sütaş Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Sütaş Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6