Eritme Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
12 Temmuz 2024

Eritme Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Eritme Peynir

Eritme peynir, çeşitli olgunluktaki peynirlerin parçalanarak, eritme tuzları ve sütle birlikte çeşitli katkı maddeleri kullanılarak, homojen bir kıvam elde edilene kadar harmanlanması, sabit bir karıştırma düzeni ile vakum altında eritilmesi ile elde edilen bir peynir türüdür. Eritme peynir, bir ya da birkaç değişik çeşit peynirin doğrudan kullanılması ile yapılabildiği gibi süttozu, peynir altı suyu tozu, tereyağı, krema gibi süt ürünlerinin ilavesi ile de yapılabilir. Eritme peyniri daha dayanıklı raf ömrüne sahip olduğundan ihracat amaçlı yapılmaktaydı fakat daha sonraları tüketim alanı oldukça genişlemiştir. Eritme peynir, sert peynirlerin depolama maliyetini de azaltmaktadır. Eritme peynirinin ana hammaddesi diğer peynir türlerinde olduğu gibi süt değil, peynirin ta kendisidir.

Eritme Peynir Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Aşırı derecede olgunlaşmış, tüketmesi ve saklaması zor olan peynir türleri eritme peynir olarak değerlendirilmektedir. Eritme peyniri hakkında düşünülen yanlış kanı, bozulmaya yüz tutmuş peynirlerin eritme peyniri yapıldığı yönündendir. Fakat eritme peyniri kaliteli peynirlerden elde edilen bir çeşittir. Eritme peyniri özellikle sıcak iklimlerde depolama ve nakliye maliyetlerinin az olması nedeniyle tercih edilmektedir. Ayrıca içerisine eklenen çeşni ve baharatlar sayesinde oldukça lezzetli bir aromaya sahiptir. Kullanımı son derece pratiktir ve toplu tüketim yerlerinde oldukça fazla tercih edilmektedir.

Eritme Peynirin Gruplandırılması

  • Blok tipte; peynir, tuz ve renklendiricilerden elde edilir.
  • Sürülebilir nitelikte; su tutulumunu sağlamak için gum eklenerek yapılır.

Eritme peynir dilimlenmiş ve tütsülenmiş olarak da satışa sunulmaktadır. Eritme peynirinin içeriği, tüketilen toplumun beslenme alışkanlıklarına göre değişiklik göstermektedir. Ülkemizde belli başlı birkaç firma tarafından üretilmektedir. Eritme peynirinin protein ve yağ içeriği peynirin çeşidine göre de farklılık arz eder. Yağı azaltılmış olan bir eritme peynirinde peynir çeşidinin karakteristik özelliği daha baskın olmaktadır. Fakat düşük yağlı eritme peynirinde protein daha baskın olduğundan lastiksi bir yapı oluşabilmektedir.

Eritme Peynirin Üretim Süreci

Eritme peynir yapılırken kullanılan peynir çeşitlerinden tat ve aroma açısından en iyi sonuç, beyaz peynirin hammadde olarak kullanıldığı süreçtir. Eritme peynir, çift cidarlı bir düzenekte %3 oranında tuz ilavesi ile yapılarak elde edilen peynir hamurunun 83 derece ısıda birkaç dakika dinlendirilmesinden sonra ambalajlanarak yapılır.

Eritme Peynirin Avantajları

  • Depolama ve nakliye maliyetlerinin düşük olması.
  • Dayanıklı raf ömrü.
  • Kolay kullanılabilirlik ve pratiklik.
  • Çeşitli tat ve aroma seçenekleri sunması.

Eritme Peynirin Besin Değerleri

Eritme peynirin besin değerleri, kullanılan peynir türüne ve üretim sürecine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genel olarak, yüksek protein ve yağ içeriğine sahip olabilir. Bununla birlikte, düşük yağlı seçenekler de bulunmaktadır. Bu peynir türü, özellikle çocuklar ve sporcular için protein açısından zengin bir besin kaynağı olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kolot Peyniri Nasıl Yapılır?

Kolot Peyniri Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tam Yağlı Beyaz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Tam Yağlı Beyaz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Peynir Protein Değeri

Beyaz Peynir Protein Değeri

Lor Peyniri Kalori Değeri

Lor Peyniri Kalori Değeri

Evde Süzme Peynir Yapı mı?

Evde Süzme Peynir Yapı mı?

Kıbrıs Peyniri ve Özellikleri Nelerdir?

Kıbrıs Peyniri ve Özellikleri Nelerdir?

Çökelek Peyniri Yapımı

Çökelek Peyniri Yapımı

Tel Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Tel Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Divle Obruk Peyniri Yapım Aşamaları

Divle Obruk Peyniri Yapım Aşamaları

İsli Peynir Tarifi ve Malzemeleri

İsli Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Mozzarella Peyniri Özellikleri

Mozzarella Peyniri Özellikleri

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Sepet Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Sepet Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Erzurum Peyniri Türleri

Erzurum Peyniri Türleri

Tulum Peyniri Kaç Kalori?dir?

Tulum Peyniri Kaç Kalori?dir?

Peynir Altı Suyu Nasıl Yapılır?

Peynir Altı Suyu Nasıl Yapılır?

Peynir Nasıl Mayalanır?

Peynir Nasıl Mayalanır?

Quark Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Quark Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Peynir Kalori Değeri

Beyaz Peynir Kalori Değeri

Civil Peyniri Civil Peynir Nasıl Saklanmalıdır?

Civil Peyniri Civil Peynir Nasıl Saklanmalıdır?

Evde Mayalı Peynir Nasıl Yapılır?

Evde Mayalı Peynir Nasıl Yapılır?

Ezine Peyniri Özellikleri Nelerdir?

Ezine Peyniri Özellikleri Nelerdir?

Kars Peyniri Çeşitleri Nelerdir?

Kars Peyniri Çeşitleri Nelerdir?

Lor Peyniri Besin Değeri Kaçtır?

Lor Peyniri Besin Değeri Kaçtır?