İsviçre Peyniri İsviçre peyniri, inek sütünden üretilen ve tüm dünya tarafından tercih edilen bir peynir çeşididir. Kesildiğinde içinde "göz" olarak adlandırılan delikli bir yapıya sahiptir. Tekerlek şeklinde üretilir ve fındığımsı aroması ile tatlı bir lezzeti vardır. Çoğunlukla sıcak fondülerde ve ordövr tabaklarında çok uygun bir peynir çeşididir. İsviçre peyniri, protein bakımından oldukça zengin bir peynir çeşididir. Üretim Süreci ve Kullanılan Bakteriler İsviçre peynirinin üretiminde inek sütüne üç farklı bakteri karıştırılarak üretilmektedir. Bu bakterilerden biri Propionibacterium'dur ve heterofermantatif bir bakteridir. Bu bakteri glikoliz sonucunda süt şekeri laktozu parçalarken CO2 gazı açığa çıkar. Bu gaz peynirin içinde sıkışarak baloncuklar oluşturur. Eğer peynirin yapısı yumuşaksa bu gaz baloncukları peynirden dışarı çıkabilir. Ancak İsviçre peynirleri oldukça sert olduğu için bu gaz baloncukları dışarı çıkamaz ve peynir içinde sıkışarak deliklere ve gözlere sebep olur. Peynir içindeki deliklerin büyüklüğü asiditenin, sıcaklığın ve zamanın ayarlanması ile kontrol edilmektedir. İsviçre Peynirinin Kullanıldığı Yemekler İsviçre peyniri, kızartma için en uygun peynir çeşitlerinden biridir. Kısa zamanda eriyebilen bir peynir olduğu için hamur işlerinde kullanılır. Özellikle pizza ve makarna çeşitlerinde çok fazla kullanılır ve bu yemeklere ayrı bir tat ve lezzet katar. Yemeklerden ise özellikle tavuk çeşitlerinde kullanılarak müthiş bir uyum sağlar. Çok güçlü bir aromaya sahip olduğu için İsviçre peyniri, küçük porsiyonlar halinde kahvaltı sofralarının yanında meze olarak da tüketilmektedir. Tadının çok hoş olmasından dolayı birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Aynı zamanda peynir suflesinde de kullanılır. Ekstra Bilgiler İsviçre peynirinin üretim sürecinde laktik asit bakterileri önemli bir rol oynamaktadır. Bu bakteriler glukozu homofermantatif ve heterofermantatif yollarla katabolize ederler.
İsviçre peynirinin benzersiz lezzeti ve yapısı, üretim sürecinde kullanılan bakteriler ve fermantasyon yöntemleri sayesinde elde edilmektedir. Bu nedenle, İsviçre peyniri mükemmel bir protein kaynağı olmasının yanı sıra, mutfakta geniş bir kullanım alanına sahiptir. |