Peynir, sabah kahvaltılarının vazgeçilmez ürünlerinden biridir. Süt ürünleri bakımından en çok tercih edilen besin kaynaklarından biridir. Peynirin çok fazla çeşidi bulunmaktadır. Ülkemizde her yörenin kendine has peynir çeşidi vardır. Örneğin, civil peynir, saçak peynir, lor peyniri, çeçil peyniri, ezine peyniri, beyaz peynir gibi sayısız çeşit mevcuttur. Peynir çeşitleri, elde edilen sütün mayalanıp çökeltilmesi sonucu yapılan besinlerdir. Peynirlerin çeşitli gruplara ayrılmasının nedenleri olgunlaşma durumu, yağ oranı, ham madde ve tuzlama biçimidir. Bu oranlar sayesinde peynirler yumuşak, yarı sert ve çok sert olarak gruplandırılır. Peynir, kalsiyum ve kazein proteini bakımından zengin bir yapıya sahiptir. Peynir tüketimi, kemik gelişiminde ve büyümesinde etkilidir. Süt içmeyen çocuklar için peynir tüketimi önemlidir. Çünkü sütte bulunan mineral ihtiyacını peynirden karşılamış olurlar. Ortalama 1 kg peynir elde edebilmek için yaklaşık 6-10 kg süt kullanılır. Bu oran, peynir türüne ve kullanılan sütün özelliklerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Süt, 60 derece sıcaklıkta kaynatılarak sterilize edilir. Bu yöntem ile süt, mikroplardan arındırılmış olur. Süt soğumaya bırakılarak serçe parmağını hafifçe yakacak kıvama getirilmelidir. 1 yemek kaşığı maya, sütün içerisine dökülüp 2-3 dakika karıştırılmalıdır. Sütün üzerine örtülerek oda sıcaklığında 2 saat muhafaza edilerek mayalanması beklenir. 2 saatin sonunda süt, pıhtılaşarak pelte haline gelir. Daha sonra bu pıhtının üzerine bıçak yardımı ile kesikler atılarak peynir altı suyunun dışarıya çıkması sağlanır. Sonrasında bir kaba süzgeç ve bez yerleştirilerek pelte boşaltılır. Süzülme sağlanarak peynir elde edilir. Elde edilen bu peynir, salamuraya yatırılarak ömrünün uzun olması sağlanır. Peynir Üretiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Peynir üretiminde dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır:
Sonuç 1 kg peynir elde edebilmek için ortalama 6-10 kg süt kullanılması gerekmektedir. Süt ve peynirin kalitesi, üretim sürecindeki dikkat ve hijyen, elde edilen peynirin lezzetli ve besleyici olmasını sağlar. Peynir, besin değerleri yüksek, kalsiyum ve protein bakımından zengin bir gıda olarak düzenli tüketilmelidir. |
Emin
12 Temmuz 2024 CumaPeki, 1 kg beyaz peynir yapmak için tam olarak ne kadar süt kullanmam gerekiyor? 6 kg yeterli mi yoksa daha fazla süt mü kullanmalıyım?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Emin,
Genellikle 1 kg beyaz peynir yapmak için yaklaşık 5-7 kg süt gerekmektedir. Dolayısıyla 6 kg süt, 1 kg beyaz peynir yapmak için yeterli olabilir. Ancak sütün yağ orani ve peynir yapım yönteminize bağlı olarak bu miktar değişebilir. Daha kesin sonuçlar için küçük bir deneme yapabilirsiniz. Kolay gelsin!