Feta Peyniri Feta peyniri, Yunanistan'a özgü, yüzde 70 koyun ve yüzde 30 keçi sütünden yapılan, "feta" adıyla tescilli bir peynir çeşididir. Bu peynirin olgunlaşma süreci en az 3 ayı bulur. Feta peyniri, taze sıkılmış olan lor peynirin tuzlu suya konulmasıyla yapılır. Taze çıkmış yaz meyveleri ile çok güzel uyum sağlayan Feta peyniri, kıvam olarak çıtır peynirden orta derece kreme kadar değişen, keskin bir tadı olan ve nemli beyaz peynir türü olarak çok ünlüdür. Feta peyniri, zeytinyağlı kızartmalardan, salatalara, sandviçlere ve ayrıca Tacos ve diğer Meksika mutfağında Cotija yerine kullanılmaktadır. Feta Peyniri Nasıl Yapılır? Yunan peynir üreticileri, Feta peyniri yapımına önceden belirledikleri koyun veya keçi sütünü mayalayarak başlar. Feta peynirinin yapımı için kullanılan sütün lezzeti, sütü sağlayan hayvanın nerelerde otladığıyla doğru orantılıdır. Hayvanın otlatıldığı yer, kullanılacak sütün koyun mu yoksa keçiden mi olduğu, sütteki yağ oranı, peynirde kullanılacak mayanın türü ve kullanılan tuz miktarını dahi etkiler. Süt, kalıplarda mayalanıp hidrolik pres ile sıkılarak suyu süzülür. Bu işlemden sonra peynirin içinde kabarcık bulunduran boşluklar olmaz. Feta peynir iyice sıkıştırılır ve süzülerek tuzlu suya batırılır. Bu işlemden de geçirildikten sonra, peynir dinlendirilmeye bırakılır. Feta peyniri dinlendirme odalarında en az 3 ay bekletilerek olgunlaşma sürecini tamamlar. Bu süreç sona erince Feta peynirinin paketlenme işlemi yapılarak, tüketilmek üzere piyasaya verilir. Feta Peynirinin Mutfaktaki Yeri Dünyada beyaz peynir üretimi denilince akla ilk olarak Yunanistan'da üretilen feta peyniri gelir. Yunanistan'da yılda yaklaşık 115 bin ton olarak üretilen feta peyniri, yüzde 85 gibi bir oranda çoğunu kendi ülkelerinde tüketir. Bu peynir, bilhassa yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları tarafından da çok sık tercih edilen lezzetli bir peynirdir. Feta peyniri çok fazla yağlı bir içeriğe sahip olmadığı için mutfaklarda birçok yemekte kullanılabilmektedir. Her türlü kızartma ve sandviçlerde, sebzeli tostlar ve omletlerde ufaltılıp kullanılır. Ayrıca yeşil salataların içerisine küp şeklinde doğranarak da tüketilir. Sabah kahvaltılarında ve ayrıca kızartarak kullanabiliriz, makarnada da sıkça kullanılır. Çok doyurucu ve çok lezzetli bir tadı vardır. Bu peyniri Türkiye'de de bulup yemeklerinize lezzet katmak için kullanabilirsiniz. Değişik peynirleri denemek ve peynirden güzel soslar hazırlamak isteyenlerin mutlaka feta peynirini denemesi gerekir. |