Feta Peynirinin Yapılışı
20 Temmuz 2024

Feta Peynirinin Yapılışı

Feta Peyniri

Feta peyniri, Yunanistan'a özgü, yüzde 70 koyun ve yüzde 30 keçi sütünden yapılan, "feta" adıyla tescilli bir peynir çeşididir. Bu peynirin olgunlaşma süreci en az 3 ayı bulur. Feta peyniri, taze sıkılmış olan lor peynirin tuzlu suya konulmasıyla yapılır. Taze çıkmış yaz meyveleri ile çok güzel uyum sağlayan Feta peyniri, kıvam olarak çıtır peynirden orta derece kreme kadar değişen, keskin bir tadı olan ve nemli beyaz peynir türü olarak çok ünlüdür.

Feta peyniri, zeytinyağlı kızartmalardan, salatalara, sandviçlere ve ayrıca Tacos ve diğer Meksika mutfağında Cotija yerine kullanılmaktadır.

Feta Peyniri Nasıl Yapılır?

Yunan peynir üreticileri, Feta peyniri yapımına önceden belirledikleri koyun veya keçi sütünü mayalayarak başlar. Feta peynirinin yapımı için kullanılan sütün lezzeti, sütü sağlayan hayvanın nerelerde otladığıyla doğru orantılıdır. Hayvanın otlatıldığı yer, kullanılacak sütün koyun mu yoksa keçiden mi olduğu, sütteki yağ oranı, peynirde kullanılacak mayanın türü ve kullanılan tuz miktarını dahi etkiler.

Süt, kalıplarda mayalanıp hidrolik pres ile sıkılarak suyu süzülür. Bu işlemden sonra peynirin içinde kabarcık bulunduran boşluklar olmaz. Feta peynir iyice sıkıştırılır ve süzülerek tuzlu suya batırılır. Bu işlemden de geçirildikten sonra, peynir dinlendirilmeye bırakılır.

Feta peyniri dinlendirme odalarında en az 3 ay bekletilerek olgunlaşma sürecini tamamlar. Bu süreç sona erince Feta peynirinin paketlenme işlemi yapılarak, tüketilmek üzere piyasaya verilir.

Feta Peynirinin Mutfaktaki Yeri

Dünyada beyaz peynir üretimi denilince akla ilk olarak Yunanistan'da üretilen feta peyniri gelir. Yunanistan'da yılda yaklaşık 115 bin ton olarak üretilen feta peyniri, yüzde 85 gibi bir oranda çoğunu kendi ülkelerinde tüketir. Bu peynir, bilhassa yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları tarafından da çok sık tercih edilen lezzetli bir peynirdir.

Feta peyniri çok fazla yağlı bir içeriğe sahip olmadığı için mutfaklarda birçok yemekte kullanılabilmektedir. Her türlü kızartma ve sandviçlerde, sebzeli tostlar ve omletlerde ufaltılıp kullanılır. Ayrıca yeşil salataların içerisine küp şeklinde doğranarak da tüketilir. Sabah kahvaltılarında ve ayrıca kızartarak kullanabiliriz, makarnada da sıkça kullanılır. Çok doyurucu ve çok lezzetli bir tadı vardır.

Bu peyniri Türkiye'de de bulup yemeklerinize lezzet katmak için kullanabilirsiniz. Değişik peynirleri denemek ve peynirden güzel soslar hazırlamak isteyenlerin mutlaka feta peynirini denemesi gerekir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Peynir Mayası Nasıl Yapılır?

Peynir Mayası Nasıl Yapılır?

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tel Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Tel Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Koyun Peyniri Yapımı

Koyun Peyniri Yapımı

Yağsız Lor Peyniri Faydaları Nelerdir?

Yağsız Lor Peyniri Faydaları Nelerdir?

Cheddar Peyniri Özellikleri

Cheddar Peyniri Özellikleri

Teleme Peyniri Nasıl Yapılır?

Teleme Peyniri Nasıl Yapılır?

Güncel

Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır?

Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır?

Güncel

Mayasız Peynir Nasıl Yapılır?

Mayasız Peynir Nasıl Yapılır?

Güncel

Mihaliç Peyniri Yapımı

Mihaliç Peyniri Yapımı

Mascarpone Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Mascarpone Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Altı Suyu Faydaları Nelerdir?

Peynir Altı Suyu Faydaları Nelerdir?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Burgu Peynir Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Burgu Peynir Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Lor Peyniri Nasıl Yapılır?

Lor Peyniri Nasıl Yapılır?

Tuzsuz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Tuzsuz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Altı Suyu Nasıl Yapılır?

Peynir Altı Suyu Nasıl Yapılır?

Deri Peyniri Nasıl Muhafaza Edilir?

Deri Peyniri Nasıl Muhafaza Edilir?

İsli Peynir Tarifi ve Malzemeleri

İsli Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Salata Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Salata Tarifi ve Malzemeleri

Antep Peyniri Nasıl Yapılır?

Antep Peyniri Nasıl Yapılır?

Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Şavak Tulum Peyniri Yapımı

Şavak Tulum Peyniri Yapımı

Quark Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Quark Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Divle Obruk Peyniri Yapım Aşamaları

Divle Obruk Peyniri Yapım Aşamaları

Evde Mayalı Peynir Nasıl Yapılır?

Evde Mayalı Peynir Nasıl Yapılır?

Yağlı Peynir Kaç Kalori?

Yağlı Peynir Kaç Kalori?

Yağsız Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Yağsız Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Organik Peynir Yapımı

Organik Peynir Yapımı

Krem Peynir ile Sandviç Yapımı

Krem Peynir ile Sandviç Yapımı

Trabzon Peyniri Nasıl Yapılır?

Trabzon Peyniri Nasıl Yapılır?

Tatlı Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Tatlı Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Sepet Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Sepet Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Evde Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır?

Evde Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır?

Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Küflü Peynirin Faydaları Nelerdir?

Küflü Peynirin Faydaları Nelerdir?