Lor Peyniri Protein Değeri
12 Temmuz 2024

Lor Peyniri Protein Değeri

Lor Peyniri ve Protein Değerleri

Lor peyniri, peynir altı suyunun en basit değerlendirilme yöntemlerinden biri olarak üretilir. Peynir altı suyu doğrudan kullanılarak veya içerisine bir miktar süt eklenerek ısıtılır ve oluşan pıhtılardan lor peyniri elde edilir. Diğer peynir çeşitlerinin yapımından arta kalan peynir altı suyu, sütün bileşiminde bulunan yağ ve proteinin önemli bir kısmını içermektedir. Bu nedenle peynir altı suyundan elde edilen lor peyniri, protein açısından en zengin peynir çeşitlerinden biridir. Normal peynire göre son derece ekonomik olan lor peyniri, protein ihtiyacının karşılanması bakımından çocuklar ve yetişkinler için özellikle tüketilmesi gereken bir besindir.

Lor Peynirinin Protein Değerleri

Market raflarında ve şarküterilerde çeşitli ad ve markalar altında lor peyniri satılmaktadır. Lor peyniri, protein açısından tüketilmesi gereken bir peynir olduğuna göre satın aldığımız lor peynirinin protein değeri hakkında da bilgi sahibi olmamız önemlidir. Lor peynirinde bulunan protein miktarı çeşitlilik gösterebilir. Bu durum tamamen, peynir altı suyunun bileşimine göre değişiklik gösterebilir. Kuru maddesi yüksek olan peynir suları hem lorun kalitesini hem de içeriğindeki yağ ve protein oranını artırmaktadır.

Araştırma Bulguları

Yapılan araştırmalara göre lor peyniri, protein bakımından incelendiğinde; protein oranı en düşük kaliteli bir lor peynirinde %10.70 iken, en yüksek protein oranı ise %15.80 olarak tespit edilmiştir. İncelenen bütün örneklerde lor peyniri protein oranı %10'un üzerinde bulunmuştur.

Üretim Maliyetleri ve Değerlendirme

Lor peyniri, protein bakımından son derece zengin bir besin olmasına rağmen, üretimindeki ısıtma maliyetleri nedeniyle peynir altı suyu yeterince değerlendirilememektedir. Ancak büyük işletmeler bu maliyeti göz önüne alarak üretim yapmaktadır.

Genetik ve Çevresel Faktörler

Lor peynirinin protein miktarı, sütteki genetik özelliklere, sütü kullanılan hayvanın yemlenme ve çevre şartlarına, kullanılan hammaddeye, katkı maddesine ve üretim tekniğine bağlıdır. Üretim esnasında peynir altı suyunda kalan protein, lor peynirinin protein içeriğini belirler.

Lor Peynirinin Biyolojik Değeri

100 gram lor peyniri, ortalama 14 gram protein sağlar. Lor peynirine ait proteinin biyolojik değeri 126 iken, bu oran yumurtada 100, ette ise 85 olarak saptanmıştır. Bu durumda lor peyniri, yumurta ve ete oranla daha fazla proteine sahiptir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Bahtı

12 Temmuz 2024 Cuma

Lor peynirinin protein oranının %10 ile %15.80 arasında değiştiğini öğrendim. Marketten aldığım lor peynirinin protein oranını nasıl öğrenebilirim? Lor peynirinin biyolojik değeri yumurtadan ve etten daha yüksek mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Bahtı, marketten aldığın lor peynirinin protein oranını öğrenmek için öncelikle ürünün ambalajını kontrol etmelisin. Ambalaj üzerinde besin değerleri tablosunda protein miktarı genellikle belirtilir. Eğer bu bilgi yoksa, üretici firma ile iletişime geçerek bu bilgiyi talep edebilirsin. Lor peynirinin biyolojik değeri (biyoyararlanım) yumurtadan ve etten daha düşüktür. Yumurta ve et, vücut tarafından daha kolay kullanılabilen, tam protein kaynakları olarak kabul edilir. Lor peyniri de iyi bir protein kaynağıdır, ancak biyolojik değeri yumurta ve et kadar yüksek değildir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Gouda Peyniri Çeşitleri

Gouda Peyniri Çeşitleri

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mıhlama Peyniri Yapımı

Mıhlama Peyniri Yapımı

Peynir Nasıl Saklanır?

Peynir Nasıl Saklanır?

Peynir Suyu Faydaları Nelerdir?

Peynir Suyu Faydaları Nelerdir?

Yağsız Beyaz Peynir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yağsız Beyaz Peynir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Hollanda Peyniri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hollanda Peyniri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Şavak Tulum Peyniri Yapımı

Şavak Tulum Peyniri Yapımı

Güncel

Peynir Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Peynir Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

1 Kg Peynir Kaç Kg Sütten Yapılır?

1 Kg Peynir Kaç Kg Sütten Yapılır?

Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır?

Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır?

Bebekler İçin Peynir Yapımı

Bebekler İçin Peynir Yapımı

Peynir Şekeri Nedir?

Peynir Şekeri Nedir?

Çerkez Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Ezine Peyniri Özellikleri Nelerdir?

Ezine Peyniri Özellikleri Nelerdir?

Eski Kaşar Peyniri Kaşar Peynirlerinin Eskitilme Aşamaları

Eski Kaşar Peyniri Kaşar Peynirlerinin Eskitilme Aşamaları

Abaza Peyniri Ev Yapımı

Abaza Peyniri Ev Yapımı

Tulum Peyniri Kaç Kalori?dir?

Tulum Peyniri Kaç Kalori?dir?

Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Koyun Peyniri Yapımı

Koyun Peyniri Yapımı

Van Peyniri Tüketimi

Van Peyniri Tüketimi

Erzurum Peyniri Türleri

Erzurum Peyniri Türleri

Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Light Peynir Faydaları Nelerdir?

Light Peynir Faydaları Nelerdir?

Emmental Peyniri Nasıl Yapılır?

Emmental Peyniri Nasıl Yapılır?