Ricotta peyniri, dünya peynirleri arasında en meşhur ve tercih edilenlerden biridir ve İtalyan mutfağına özgüdür. Kıvamı yumuşak, yağ ve tuz oranı az, tanecikli yapıda, süt kaymağı ile zenginleştirilmiş tatlımsı bir tada sahiptir. Peynir altı suyu, keçi, koyun ve inek sütünden elde edilir. Peynir altı suyu yerine süt ile yapılması tercih edilen ricotta peyniri daha sert ve yoğun kıvamda olur. Ricotta Peynirinin Saklanması Ricotta peynirinde tuz az olduğundan bozulması da hızlı ve çabuk olur. Bu nedenle ufak kutularda satılır. Kapağı açıldığı zaman en fazla bir veya bir buçuk hafta içinde tüketilmelidir. Eğer uzun süre saklamak istiyorsanız ricotta peynirini dondurucuya koymalısınız. Böylece 6 aya kadar saklama süresini uzatmış olursunuz. Ricotta Peyniri Nerelerden Alınır? Ricotta peyniri ufak kutularda lüks marketlerde satılır. İthal peynir satan dükkanlarda, büyük marketlerin şarküteri reyonlarında, gurme marketlerinde ve internet üzerinden organik ve ithal besin satan sitelerden temin edilebilir. Ricotta Peyniri Nasıl Kullanılır? Hem yemek hem de tatlı yapımlarında sıklıkla tercih edilir. İtalyan mutfağında kendilerine has makarna soslarında vazgeçilmez olan ricotta peyniri sebze yemeklerine, pizzalara, sade olarak meyveler ile, çikolata ve tarçın ile beraber, zeytinyağı ve yumurta ile de ilave edilir. İtalyan mutfağında özel yeri olan cannoli tatlısında kullanılır. Bunların dışında cheesecake ve cassata adı verilen keklerde de ricotta peyniri tercih edilir. Dilersek kendimiz evde ricotta peyniri yapabiliriz. Hazır ve ambalajlı ürünleri tercih etmekten uzak isek ve kendi el emeğimizi sofralarımızda görmek istiyorsak ricotta peynirinin yapımı da buna eşlik edecek yapımı pratik ve kolay bir peynirdir. Özellikle ithal ürünlerde dışarıdan almak sağlıksız olduğu için ev yapımını tercih etmek daha sağlıklıdır. Ricotta Peyniri Malzemeleri
Evde Ricotta Peyniri Nasıl Yapılır? Süt bir gece önceden kaynatılır, bakteri ve mikroorganizmalardan arınması için. Dinlenmiş olan süt tekrar ısıtılır. Yaklaşık olarak 80 santigrat derecede altını kapatın ve 7-8 dakika kadar ılımasını bekleyin. Süt kaynamamalıdır fakat kaynama sıcaklığına yaklaşmalıdır. Daha sonra içerisine elma sirkesi ve tuzu ilave edin. Kesilmeye başladıktan sonra kese serili süzgeç üzerine alın ve altına da tencere koyun. Kesenin ağzı düzgün olarak sıkılmalıdır, daha düzgün şekilli peynir eldesi için. Fazla suyun süzülmesini bekleyin. Keseden çıkarın ve afiyetle ricotta peynirinizi yiyin. |