Küflü Peynirin Faydaları Nelerdir?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Küflü Peynirin Faydaları Nelerdir?

Küflü peynir; insan sağlığı için faydalı olarak bilinir. Ancak son yıllarda medyaya yansıyan bazı haberler bu iddianın tam tersini savunmaktadır. Peynir Türk mutfağı için değerli bir besin maddesidir. Başta kahvaltı sofrası olmak üzere birçok yemeğin yapımında kullanılan peynir sadece tuzlu besinlerin hazırlanmasında değil aynı zamanda künefe ve peynir tatlısı gibi tatlıların yapımında da tercih edilmektedir. Hal böyle olunca bu kadar çok kullanım alanına sahip olan peynirin haliyle çeşitliliği de fazladır. Çeçil, kolot, kaşar, tulum, köy ve beyaz peynir bunlardan sadece birkaç tanesini oluşturmaktadır. Sütten elde edilen ürünlerin pek çoğu ilkel koşullarda da üretilmektedir. Yoğurt ve peynir de bunların başında gelir. Bugün piyasada satılan ve modern koşullarda üretilip paketlenen peynir türlerinin pek çoğunun ilham kaynağı elbette ki kırsal hayatta yaşayan insanlardır. Bunlar halen tandır veya evlerinin önüne kurdukları peynir kazanlarında peynirlerini kaynatmaya devam etmektedir. Özellikle küflü peynir bu koşullarda üretilen peynirlerden bir tanesidir. Küflü peynir denildiğinde her yörede kastedilen peynir birbirinden farklı olabilir. Çünkü birçok peynir türü bir süre bekletilerek bu görüntüye kavuşturulabilir. Örneğin Ardahan ilinde tuluma basılan çeçil peynir birkaç ay beklediğinde oraların tabiriyle göğermeye yani küflenmeye başlar. Peynir küfünün tadı normal bir besin maddesindeki küf tadından farklıdır. Peynir küflendiğinde daha lezzetli olur. Tabi değişen şey sadece peynirin tadı değildir. Aynı zamanda besin değeri de küften etkilenir.

Küflü peynirin faydaları nelerdir?
  • Küflü peynir içeriğinde bol miktarda kalsiyum, vitamin ve mineral barındırır. Özellikle kalsiyum açısından zengin olan bu besin maddesi kemik ve diş sağlığı için çok yararlıdır.
  • Bağışıklık sistemi vücudun temel savunma mekanizmasıdır. Bu sistemin güçlendirilmesi için küflü peynir ideal bir besindir. Peynirde oluşan yeşil renkli küf aynı zamanda antibiyotik olarak kabul edilir. Böylece küflü peynir düzenli olarak tüketildiğinde vücudu bazı hastalıklara karşı korur ve güçlendirir. Antiseptik özelliği sayesinde vücudun güçlenmesini sağlar.
Küflü peynir tüketirken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
  • Tüketilecek küflü peynirin sağlıklı koşullarda üretilmesi gerekir. Sütün pastörize edilmesi veya peynir yapıldıktan sonra uzun süre tuzlu suda saklanması önemlidir. Bu koşullarda üretilmeyen küflü peynirler insan sağlığını tehdit eder. Peynir hastalığı oluşumuna zemin hazırlar.
  • Peynirde oluşacak küfün rengi çok önemlidir. Küflü peynirin diğer küf çeşitleriyle temas halinde olmaması ve küfün rengini yeşilimsi olması gerekir. Ancak bu şartlara sahip küflü peynir aflatoksin adı verilen zararlı madde içermez.
  • Küf renginin siyah ve kırmızıya yakın olduğu küflü peynirlerden uzak durulması gerekir. Bu peynirler kanserojen madde içerir.
  • Daha fazla kimyasal madde barındıran süzme peynir, labne peynir, krem peynir gibi hazır peynir türlerinin üzerinde oluşan küf sağlığa zararlıdır. Bu peynirlerin imha edilmesi gerekir. Küflü peyniri kendiniz yapın veya güvendiğiniz doğal ürünler satan yerden temin etmeye özen gösterin.

Küflü Peynir Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

1 Dilim Peynir Kaç Kalori?dir?

1 Dilim Peynir Kaç Kalori?dir?

Edam Peynirinin Üretimi

Edam Peynirinin Üretimi

Hamburger Peyniri Yapılışı

Hamburger Peyniri Yapılışı

Popüler İçerikler

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tost Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Tost Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Peynir Besin Değeri Kaçtır?

Beyaz Peynir Besin Değeri Kaçtır?

Burgu Peynir Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Burgu Peynir Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Suyu Faydaları Nelerdir?

Peynir Suyu Faydaları Nelerdir?

Kars Kaşar Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Kars Kaşar Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Peynir Salamurası Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Salamurası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kaşar Peyniri Kalori Değeri

Kaşar Peyniri Kalori Değeri

Güncel

Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Türk Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Türk Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Van Peyniri Tüketimi

Van Peyniri Tüketimi

Peynir Mayası Üretim Şekilleri

Peynir Mayası Üretim Şekilleri

Ezine Peyniri Kaç Kalori?

Ezine Peyniri Kaç Kalori?

Tuzsuz Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Tuzsuz Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Eritme Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Eritme Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Lor Peyniri Faydaları Nelerdir?

Lor Peyniri Faydaları Nelerdir?

Hollanda Peyniri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hollanda Peyniri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

İsviçre Peyniri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

İsviçre Peyniri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

İsli Peynir Tarifi ve Malzemeleri

İsli Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Abaza Peyniri Ev Yapımı

Abaza Peyniri Ev Yapımı

Keş Peyniri Faydaları Nelerdir?

Keş Peyniri Faydaları Nelerdir?

Çeçil Peyniri Yapılışı

Çeçil Peyniri Yapılışı

Peynir Mayası Nasıl Yapılır?

Peynir Mayası Nasıl Yapılır?

Küflü Peynirin Faydaları Nelerdir?

Küflü Peynirin Faydaları Nelerdir?

Tel Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Tel Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Evde Sirkeyle Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Evde Sirkeyle Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6