Deri Tulum Peyniri Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Deri Tulum Peyniri Tarifi ve Malzemeleri


Deri Tulum Peyniri, Geleneksel lezzetlerimizin oluşmasında yörük kültürünün önemli payı vardır. Dağlarda, obalarda teknolojinin olmadığı zamanlardan kalma besinleri koruma ve ekstra lezzet kazandırma teknikleri insanımızın doğasında bulunur. Günümüzde insan sağlığına en zararsız ambalajlar da bile sorunlar çıkarken, öteden beri kullanılan deri eşyalar mutfaklarımızda yerini almıştır. Deri Tulum Peyniri, derinin başka bir kullanım alanıdır.

Deri tulum nasıl hazırlanır?

Tercihen keçi veya oğlak tulumu olması gerekir, deri tulum peyniri için kesilen keçiler tabi ki etinden de istifade edilir, kesilen hayvan derisi normal deri yüzme gibi olmaz. Hayvan boğazından kesildikten sonra kellesi ayrılır, arka bacağı diz ekleminden derisi kesilerek dizden baldıra doğru deri ile et arasına oklava vb. Bir sopa sokularak oyuntu açılır. Kendinize güveniyorsanız nefesiniz ile bu oyuntudan içeri üflenerek hayvanın şişmesi sağlanır. Kendinize güvenmiyorsanız dışarıdan elde edeceğiniz bir pompa veya kompresör yardımı ile hayvanın derisi şişirilir. Hayvanın diğer bacakları da dizlerden kesilerek tırnaklı kısım atılır.

Daha sonra arka bacaklardan deri ucu tutularak aşağı doğru güç uygulanarak adeta elbise çıkartır gibi deri hayvanın üstünden çıkartılır. Deri tuzlanarak kuruması sağlanır, kuruduktan sonra boyun kısmına yakın kıllar makas yardımı ile kesilerek temizlenir. Birkaç defa yıkanan derinin içi bir bez yardımı ile iyice kurulanır. Derinin nemli kalması sağlanır. Kol ağızları iğne yardımı ile dikilir ve dikiş üzerine tuz basılır, aynı şekilde derinin alt kısmı dikilerek dikiş kısımları iyice tuzlanır. Deri tulum peyniri basmak için hazır hale gelir.

Deri tulum peyniri nasıl hazırlanır?

Taze peynir bir kazan içinde iyice ısıtılarak sünmesi sağlanır, sünen peynir üzerine çökelek dediğimiz yağsız peynir eklenerek karıştırılır. Deri tulumun boğazından içeri geçecek şekilde yumruk büyüklüğünde parçalar halinde peynir tulumdan içeri doldurulur. Beş on parça peyniri doldurunca bir takoz tulumdan içeri sokularak peynirin sıkıştırılması sağlanır. Ağzına kadar dolan tulum ağzı dikilerek üzeri tuz basılır. Kuru ve serin bir ortamda üç ay kalır. Nemini tam olarak çekmesi için kül üzerine konularak etrafı kül ile beslenebilir. Üç ay sonra açılarak afiyetle yenilir.

Deri Tulum Peyniri Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Pizza Peyniri Nasıl Yapılır?

Pizza Peyniri Nasıl Yapılır?

Koyun Peyniri Yapımı

Koyun Peyniri Yapımı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ezine Peyniri Özellikleri Nelerdir?

Ezine Peyniri Özellikleri Nelerdir?

Organik Peynir Yapımı

Organik Peynir Yapımı

Çanakkale Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Çanakkale Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Peynirin Tuzu Nasıl Alınır?

Peynirin Tuzu Nasıl Alınır?

Abaza Peyniri Ev Yapımı

Abaza Peyniri Ev Yapımı

Güncel

Çerkez Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Beyaz Peynir Kalori Değeri

Beyaz Peynir Kalori Değeri

İsli Peynir Tarifi ve Malzemeleri

İsli Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Peynir Saklama Koşulları

Diyet Peynir Saklama Koşulları

Peynir Ürünleri Nelerdir?

Peynir Ürünleri Nelerdir?

Sepet Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Sepet Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Yağlı Peynir Kaç Kalori?

Yağlı Peynir Kaç Kalori?

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır?

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır?

Tuzsuz Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Tuzsuz Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Mozzarella Peyniri Özellikleri

Mozzarella Peyniri Özellikleri

Gouda Peyniri Çeşitleri

Gouda Peyniri Çeşitleri

Fransız Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Fransız Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Simit Peynir Nasıl Tüketilir?

Simit Peynir Nasıl Tüketilir?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Ricotta Peyniri Ricotto Peyniri Nasıl Kullanılır?

Ricotta Peyniri Ricotto Peyniri Nasıl Kullanılır?

Dil Peyniri Faydaları Nelerdir?

Dil Peyniri Faydaları Nelerdir?

Fransız Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Fransız Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Tulum Peyniri Kaç Kalori?dir?

Tulum Peyniri Kaç Kalori?dir?

Evde Mayalı Peynir Nasıl Yapılır?

Evde Mayalı Peynir Nasıl Yapılır?

Peynir Nasıl Saklanır?

Peynir Nasıl Saklanır?

Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Tatlı Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Tatlı Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Mayası Nasıl Yapılır?

Peynir Mayası Nasıl Yapılır?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6