Edirne Peyniri Yapılışı
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Edirne Peyniri Yapılışı

Edirne Peyniri; Edirne beyaz peyniri ile ünlenmiş bir ilimizdir. Türkiye'de beyaz peynir denilince akla ilk olarak Edirne peyniri gelir. Çevremizde aldığımız beyaz peynirler aslında Edirne peyniri olarak bilinir. Bölgede büyük baş hayvancılığın yaygın olması, sütün bol ve kaliteli olması, yapılan peynirin uzun süre buzhaneler de kalması, ayrıca tam yağlı olması ve lezzeti ile Türkiye dışında tüm dünyaya namını duyurmuştur. Şu aralar eski değerini, namını yitirmiş olsa da yine de sevilen ve aranan bir peynirdir. Trakya da yaklaşık olarak 3000 ton peynir üretiliyor ise yarışı kadarı 1500 ton kadarı Edirne'de yapılıyor. Şimdi lezzeti ve mükemmelliği ile Edirne peynirinin yapılışına bir göz gezdirelim.

Edirne Peyniri Nasıl Yapılır?

Taze sağılmış süt önce ince tülbent yardımıyla süzülür. Taze sağılmış süt 70 °C ye kadar ısıtılır. 30 derece ye gelinceye kadar tekrar soğutulur. Hiçbir yan ürün içermeyen taze Edirne peyniri mayası ile süt mayalanır. Dikkat etmemiz gereken bir şey var oda hava sıcaklığı. Hava sıcaklığına göre mayalanma süresi değişir. 1,5-2 saat sonra peynirin telemesi oluşur. Teleme çembere bezlerinin içine alınır ve süzülmesi için beklenilir. Süzülme işlemi 2,5 saat sürer. Süzülen peynir en son kalıplar halinde içinde tuzlu su bulunan teneke içine alınır. Ağzı kapatılır ve dolaba atılır. 50 gün sonra tuzlu içinde kalan peynir lezzetini alır ve yeme kıvamına gelir. Taze keçi ve koyun sütünden yapılan bu peynir talebe göre bazen dolapta beklemeden satışa çıkarılır.

Edirne Peyniri Hakkında Bilinmesi Gerekenler
  • Bu lezzetli peynirin en önemli özelliği tek tip süt ile yapılmasıdır. Yaparken asla karışım süt kullanmayın. Aksi takdirde istenilen lezzeti bulamayabilirsiniz.
  • Haddinden fazla talebin olması nedeni ile koyun peyniri yerine inek ve koyun karışımı süt kullanılması Edirne peynirinin kalitesini düşürmektedir.
  • Edirne peynirinin en önemli özelliği ise koyun ya da inek sütünün sağıldıktan sonra en fazla 1 saat içerisinde bekleme yapmadan, süt tazeliğini yitirmeden mayalanır ve peynir yapılır.
  • Edirne peyniri tam yağlıdır, yağı asla alınmaz.
  • Edirne peyniri saydam, beyaz ve parlak renktedir.
  • Edirne peynirinin ideal bir lezzet süresi vardır. Peynir tenekesi açıldıktan sonra 2 ay içerisinde tüketilmelidir. Aksi takdirde bozulma ve lezzet damak tadında değişiklikler olabilir.
Edirne peyniri gönül rahatlığı ile alabileceğiniz gerek temizliği gerekse lezzeti ile asla pişman olmayacaksınız. Çocuklarımız için kendimiz için sağlığı konusunda şüphe duyulmadan kahvaltıda tüketebilir her türlü börekler de kullanabilirsiniz.

Edirne Peyniri Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Çökelek Peyniri Yapımı

Çökelek Peyniri Yapımı

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tatlı Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Tatlı Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Krem Peynir Kalori Değeri

Krem Peynir Kalori Değeri

Kars Kaşar Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Kars Kaşar Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Krem Peynir ile Sandviç Yapımı

Krem Peynir ile Sandviç Yapımı

Hamburger Peyniri Yapılışı

Hamburger Peyniri Yapılışı

Güncel

Lor Peyniri Protein Değeri

Lor Peyniri Protein Değeri

Güncel

Abaza Peyniri Ev Yapımı

Abaza Peyniri Ev Yapımı

Güncel

Sütten Peynir Nasıl Yapılır?

Sütten Peynir Nasıl Yapılır?

Küflü Peynirin Faydaları Nelerdir?

Küflü Peynirin Faydaları Nelerdir?

Köy Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Köy Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Peynir Protein Değeri

Beyaz Peynir Protein Değeri

Trakya Peyniri Özellikleri

Trakya Peyniri Özellikleri

Tuzsuz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Tuzsuz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Ev Yapımı Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Ev Yapımı Peynir Tarifi ve Malzemeleri