Edirne Peyniri Yapılışı
21 Haziran 2024

Edirne Peyniri Yapılışı

Edirne Peyniri Hakkında Genel Bilgi

Edirne, beyaz peyniri ile ünlü bir ilimizdir. Türkiye'de beyaz peynir denilince ilk akla gelen Edirne peyniri olur. Çevremizde aldığımız beyaz peynirler genellikle Edirne peyniri olarak bilinir. Bölgede büyükbaş hayvancılığın yaygın olması, sütün bol ve kaliteli olması, yapılan peynirin uzun süre buzhanelerde saklanması, ayrıca tam yağlı olması ve lezzeti ile Türkiye dışında tüm dünyaya nam salmıştır. Günümüzde eski değerini ve namını kısmen yitirmiş olsa da hâlâ sevilen ve aranan bir peynirdir. Trakya'da yaklaşık olarak 3000 ton peynir üretilmekte olup, bunun yarısı yani yaklaşık 1500 ton kadarı Edirne'de üretilmektedir. Şimdi, lezzeti ve mükemmelliği ile bilinen Edirne peynirinin yapılışına bir göz atalım.

Edirne Peyniri Nasıl Yapılır?

Taze sağılmış süt önce ince tülbent yardımıyla süzülür. Taze sağılmış süt 70 °C'ye kadar ısıtılır. Daha sonra 30 °C'ye gelene kadar soğutulur. Hiçbir yan ürün içermeyen taze Edirne peyniri mayası ile süt mayalanır. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken önemli bir husus vardır: Hava sıcaklığı. Hava sıcaklığına bağlı olarak mayalanma süresi değişir. 1,5-2 saat sonra peynirin telemesi oluşur. Teleme, çember bezlerinin içine alınır ve süzülmesi için bekletilir. Süzülme işlemi yaklaşık 2,5 saat sürer. Süzülen peynir, son olarak kalıplar halinde içinde tuzlu su bulunan tenekelere alınır. Ağızları kapatılarak buzdolabında saklanır. 50 gün sonra tuzlu su içinde kalan peynir lezzetini alır ve yeme kıvamına gelir. Taze keçi ve koyun sütünden yapılan bu peynir, talebe göre bazen dolapta beklemeden de satışa sunulabilir.

Edirne Peyniri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Bu lezzetli peynirin en önemli özelliği tek tip süt ile yapılmasıdır. Yaparken asla karışım süt kullanmayın. Aksi takdirde istenilen lezzeti bulamayabilirsiniz.
  • Haddinden fazla talebin olması nedeniyle koyun peyniri yerine inek ve koyun karışımı süt kullanılması Edirne peynirinin kalitesini düşürmektedir.
  • Edirne peynirinin en önemli özelliği ise koyun ya da inek sütünün sağıldıktan sonra en fazla 1 saat içerisinde bekletilmeden, süt tazeliğini yitirmeden mayalanması ve peynir yapılmasıdır.
  • Edirne peyniri tam yağlıdır, yağı asla alınmaz.
  • Edirne peyniri saydam, beyaz ve parlak renktedir.
  • Edirne peynirinin ideal bir lezzet süresi vardır. Peynir tenekesi açıldıktan sonra 2 ay içerisinde tüketilmelidir. Aksi takdirde bozulma ve lezzet kaybı yaşanabilir.

Edirne peyniri, gönül rahatlığı ile alabileceğiniz, gerek temizliği gerekse lezzeti ile asla pişman olmayacağınız bir peynir çeşididir. Çocuklarınız ve kendiniz için sağlıklı bir kahvaltı seçeneği olup, ayrıca her türlü börek ve yemeklerde de kullanılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Erzurum Peyniri Türleri

Erzurum Peyniri Türleri

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Beyaz Peynir Kalori Değeri

Beyaz Peynir Kalori Değeri

Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

Çanakkale Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Çanakkale Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Feta Peynirinin Yapılışı

Feta Peynirinin Yapılışı

Yağsız Krem Peynir Yapımı

Yağsız Krem Peynir Yapımı

Güncel

Otlu Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Otlu Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Çökelek Peyniri Yapımı

Çökelek Peyniri Yapımı

Güncel

Organik Peynir Yapımı

Organik Peynir Yapımı

Kars Kaşar Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Kars Kaşar Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Peynir Protein Değeri

Beyaz Peynir Protein Değeri

Mihaliç Peyniri Yapımı

Mihaliç Peyniri Yapımı

Peynir Salamurası Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Salamurası Tarifi ve Malzemeleri

Hatay Peyniri Yapılışı

Hatay Peyniri Yapılışı

Peynir Altı Suyu Nedir?

Peynir Altı Suyu Nedir?

Mascarpone Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Mascarpone Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Altı Suyu Tozu Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Peynir Altı Suyu Tozu Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Peynir Kaç Kalori?

Peynir Kaç Kalori?

Hellim Peyniri Nasıl Kızartılır?

Hellim Peyniri Nasıl Kızartılır?

Peynir Ürünleri Nelerdir?

Peynir Ürünleri Nelerdir?

Lor Peyniri Nasıl Yapılır?

Lor Peyniri Nasıl Yapılır?

Peynirin Tuzu Nasıl Alınır?

Peynirin Tuzu Nasıl Alınır?

Edirne Peyniri Yapılışı

Edirne Peyniri Yapılışı

Tel Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Tel Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Yağlı Peynirin Zararları

Yağlı Peynirin Zararları

Pastörize Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Pastörize Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Beyaz Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

1 Dilim Beyaz Peynir Kaç Kalori?dir?

1 Dilim Beyaz Peynir Kaç Kalori?dir?

Trabzon Peyniri Nasıl Yapılır?

Trabzon Peyniri Nasıl Yapılır?

Burgu Peynir Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Burgu Peynir Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Yağsız Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Yağsız Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Pizza Peyniri Nasıl Yapılır?

Pizza Peyniri Nasıl Yapılır?

Türk Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Türk Peynir Çeşitleri Nelerdir?