Sürk Peyniri Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Sürk Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Sürk Peyniri, Antakya çökelek kurutması da denir. Antakya ve İskenderun yöresinde kahvaltılık olarak yapılan bol baharatlı bir peynirdir. Üzerine sıvı yağ gezdirerek kahvaltılarda kullanıldığı gibi kuru soğan ve bol maydanozla harika salataları da yapılmaktadır. Ayrıca yine Antakya bölgesine ait olan biberli ekmek yapımında da sürk peyniri tercih edilmektedir.

Sürk Peyniri İçin Malzemeleri
  • 2 kilo çökelek peyniri
  • 1 kilo lor peyniri
  • 1 yemek kaşığı pul biber acı severler miktarı artırabilirler
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı kekik
  • 1 fincan çörek otu
  • 1 tatlı kaşığı karabiber, tarçın, kimyon ve nane, yenibahar, toz karanfil (İsteye bağlı)
  • 1 fincan susam
  • 2 tepeleme çorba kaşığı salça
  • 2 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 fincan kişniş (Çok dolu olmayacak)
  • 1/2 fincan ince çekilmiş rezene
  • Tuz
Sürk Peyniri Nasıl Yapılır?

Derin bir kaba önce çökelek ve lor peynirleri konur. Üzerine tuz hariç, bütün baharatlar, dövülmüş sarımsaklar ve salça eklenerek iyice yoğrulur. Eğer salça çok tuzlu ise peynire tuz koymanıza gerek yok, tuzunu ona göre ayarlayın. Bu peynirin yapımında yoğurma işlemi oldukça önemli en az yarım saat yoğrulup krem kıvamına getirilmelidir. İyi yoğrulmadığında kurutma aşamasında peyniriniz de çatlamalar, dağılmalar olacaktır. Daha sonra eller iyice zeytinyağı ile yağlanıp krem kıvamında olan harçtan ceviz büyüklünde parçalar kopartılıp avuç içinde yuvarlanır. Geniş bir tepsiye hiçbir şey sürmeden yuvarlanan sürkler aralıklı dizilir. Yuvarlama işlemi bittikten sonra peynirlerin üzerine temiz bir tülbent örterek kuruması için balkonda güneş görmeyen bir yere bırakılır. Kurutma işlemi sırasında peynirleri günde birkaç kez olmak üzere çevirin. Peynirlerin bu şekilde iki gün kuruması yeterli olacaktır. Kurutulan bu peynirler farklı şekillerde muhafaza edilmektedir.

Sürk Peyniri Muhafaza Yöntemleri Nelerdir?
  • Birinci yöntem, eğer sürk peynirlerini ufak yuvarladıysanız kavanoza girebilecek büyüklükte ise cam bir kavanoza konup üzerlerine zeytinyağı doldurulur bu şekilde çok uzun süre peynirler dayanır. Kahvaltı için çıkarıldığında tabağa alıp dilimlenir ve üzerine içinde bulunduğu zeytinyağından gezdirilir.
  • İkinci yöntem ise sürk peynirlerini buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Kahvaltı için bir gün önce dolaptan çıkarılıp buzu çözüldükten sonra dilimlenir ve üzerine zeytinyağı gezdirilerek kahvaltılarda tüketilir.
  • Üçüncü ve son yöntem, Antakya'ya has bir yöntemdir. Bu yöntemi beğenmeniz biraz damak tadınızla ve alışkanlıklarınızla alakalıdır bu metotda peynirler küflendirilerek tüketiliyor bunun için sürk peyniri kavanozlara konmadan önce tek tek kâğıtlara sarılıyor kavanoza o şekilde konuyor. Ağzı sıkıca kapatılıp buzdolabına konuyor sürk peyniri kâğıt peçete sayesinde küfleniyor yerken üzerindeki küf alınıp dilimleniyor ve üzerine zeytinyağı gezdirilip servis yapılıyor.

Afiyet olsun.

Sürk Peyniri Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Evde Peynir Nasıl Yapılır?

Evde Peynir Nasıl Yapılır?

Antep Peyniri Nasıl Yapılır?

Antep Peyniri Nasıl Yapılır?

Mozzarella Peyniri Özellikleri

Mozzarella Peyniri Özellikleri

Popüler İçerikler

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fransız Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Fransız Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Edirne Peyniri Yapılışı

Edirne Peyniri Yapılışı

En İyi Rokfor Peyniri Nasıl Olur?

En İyi Rokfor Peyniri Nasıl Olur?

Abaza Peyniri Ev Yapımı

Abaza Peyniri Ev Yapımı

Peynirli Salata Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Salata Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Peynirli Poğaça Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Poğaça Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Peynir Nasıl Mayalanır?

Peynir Nasıl Mayalanır?

Güncel

Çanakkale Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Çanakkale Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Yağsız Lor Peyniri Faydaları Nelerdir?

Yağsız Lor Peyniri Faydaları Nelerdir?

Simit Peynir Nasıl Tüketilir?

Simit Peynir Nasıl Tüketilir?

Peynirin Tuzu Nasıl Alınır?

Peynirin Tuzu Nasıl Alınır?

Künefe Peyniri Nasıl Yapılır?

Künefe Peyniri Nasıl Yapılır?

Lor Peyniri Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Lor Peyniri Suyu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Şavak Tulum Peyniri Yapımı

Şavak Tulum Peyniri Yapımı

Trabzon Peyniri Nasıl Yapılır?

Trabzon Peyniri Nasıl Yapılır?

Çerkez Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Edam Peynirinin Üretimi

Edam Peynirinin Üretimi

Evde Lor Peyniri Nasıl Yapılır?

Evde Lor Peyniri Nasıl Yapılır?

Yoğurttan Peynir Yapımı Nasıldır?

Yoğurttan Peynir Yapımı Nasıldır?

Peynir Kaç Kalori?

Peynir Kaç Kalori?

Peynir Nasıl Saklanır?

Peynir Nasıl Saklanır?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Gouda Peyniri Çeşitleri

Gouda Peyniri Çeşitleri

Peynir Altı Suyu Tozu Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Peynir Altı Suyu Tozu Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Peynir Mayası Üretim Şekilleri

Peynir Mayası Üretim Şekilleri

1 Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

1 Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

Hatay Peyniri Yapılışı

Hatay Peyniri Yapılışı

Ricotta Peyniri Ricotto Peyniri Nasıl Kullanılır?

Ricotta Peyniri Ricotto Peyniri Nasıl Kullanılır?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6